VIRGINIA HENLEY: PASIUNEA UNEI FEMEI (VOL. 2) – RECENZIE

     Am descoperit-o pe autoarea Virginia Henley anul trecut, când am citit primul volum al romanului „Pasiunea unei femei”. Mi-a plăcut stilul, dar cărții parcă îi lipsea ceva, acel element de originalitate care să mă determine să mă îndrăgostesc în mod iremediabil de personajul principal, Bess Hardwick. Cred că acesta este și motivul pentru care am amânat atât de tare citirea celui de al doilea volum. Acum, îmi pare rău că nu am făcut-o mai demult, pentru că în volumul 2 Bess se dezvoltă foarte tare, devine mult mai sigură pe sine și surprinde prin inteligență, tenacitate și capacitatea de a ieși din cele mai grele situații. Acest volum a adus în prim-plan un personaj feminin extrem de puternic, pe placul sufletului meu, un caracter care mi-a amintit și mi-a făcut dor extrem de tare de Scarlett O`Hara din celebrul „Pe aripile vântului”. Asemeni acesteia din urmă, Bess are extrem de multe ambiții, de idealuri pentru care luptă în mod constant și cu o forță extraordinară. 
       Dincolo de acest personaj care m-a cucerit și a ajuns în top 3 cele mai iubite personaje din toate timpurile pentru mine, Virginia Henley aduce în prim-plan evenimentele care s-au succedat cu extrem de mare repeziciune în Anglia elisabetană: moartea regelui Henric Tudor, venirea la putere a lui Mary Stuart, urmată la scurt timp de cea a imprevizibilei și mereu impulsivei Elisabeth Tudor. Detaliul istoric irumpe la tot pasul, autoarea prezentându-ne multe dintre evenimentele sângeroase, dintre intrigile și jocurile de putere care au loc la Curte. Am înțeles în sfârșit rolul Turnului Londrei, pe care l-am văzut în vizita mea în Anglia… Acum, pare o construcție minunată, însă, în ciuda unor lei de bronz care tronează peste o groapă, nimic nu te lasă să observi din exterior toate torturile și dramele care au avut loc în interiorul acestuia din dorința unor oameni nemiloși de  a își vedea împlinite ambițiile și visurile. 
Turnul Londrei
      Pe lângă detaliul istoric, Virginia Henley ne face părtași la niște povești de iubire absolut minunate, care aduc cu sine anumite scene destule de fierbinți și sentimente puternice, pe care, de multe ori, le întâlnești doar o singură dată în viață sau treci pe lângă ele, fără a le sesiza în noianul de chestiuni zilnice. Deși nu credea că este posibil și că iubirea vieții ei s-a stins prematur, Bess va avea parte de o mare surpriză și va descoperi că este una dintre puținele norocoase de pe această planetă pentru care iubirea adevărată apare de mai multe ori.
      Subiectul romanului
      În cel de al doilea volum, găsim o Anglie aflată la răscruce, în care lupta pentru a ajunge la tron este una extrem de aprigă. Instabilitatea socială se instalează după moartea lui Henric Tudor sau ies la iveală vechile probleme, mai ales cele financiare, fapt care îi trage în jos pe mulți, inclusiv pe William (Rogue) Cavendish, cel de al doilea soț al lui Bess. Această instabilitate, ca și frica Elisabethei față de secretele cunoscute de tânăra cu ambiții mari, o trimit pe Bess la închisoare la un moment dat, fapt care nu o îngenunchează deloc, ci o face să fie mult mai puternică decât înainte și să își pună ținte mult mai înalte. 
      Povestea Elisabethei si a surorii ei, Mary Stuart, apar într-un plan secundar, împletindu-se cu viața lui Bess Hardwick, care continuă să urce pe scara socială, ajungând una dintre doamnele de companie ale Elisabethei și, în final, chiar contesă. Ținând cont că primul volum ne prezenta o copilă de fermier, al cărei tată pierduse totul din cauza datoriilor, cel de al doilea volum aduce un mare salt al acesteia pe scara socială, fapt pe care îl urmărim pe tot parcursul romanului. Bess nu  își pierde ambiția și nici nu se dă înapoi de la nimic care ar putea-o ajuta să asceadă pe scara socială și nici nu își uită principalele interese nici măcar când este însărcinată înainte de căsătorie.
      Dincolo de viața de la Curte, Bess se căsătorește cu dragostea vieții ei, devenind lady Cavendish, fapt care este o nespusă încântare pentru ea. Scenele fierbinți conduc mai apoi la nu mai puțin de șase copii, care devin principala preocupare a mamei lor, lăsându-se pe ea pe plan secundar pentru bunăstarea copiilor. Clipele în care se află departe de soțul ei trec greu, însă faptul că își construiește palatul visurilor ei în Derbyshire, la Chatsworth, mai atenuează oarecum distanța. 
      Moartea lui Rogue o lasă pe Bess pradă disperării, odată din cauza pierderii celui iubit, apoi din cauza unei datorii uriașe cu care a rămas. Deși consideră că nu se va mai căsători vreodată, dorința reginei devine lege și Bess devine lady St. Loe. Deși nu îl iubește pe acesta așa cum o făcuse cu cel de al doilea soț, îi rămâne loială, în ciuda faptului că îl consideră destul de moale. În același timp în care este căsătorită cu cel de al treilea soț, între Bess și vecinul ei, viitorul conte de Shrewsberry, George Talbot, ies scântei, fapt care condimentează extrem de tare intriga romanului. Cum se va finaliza totul pentru Bess trebuie să aflați neapărat.
     Impresii  
     Volumul 2 este de departe mult mai bun decât primul, mult mai ofertant și mai plin de evenimente care produc sentimente și trăiri puternice.  Pe mine m-a prins mult mai tare și m-a făcut să îmi pară rău atunci când am dat ultima pagină și am ajuns la final. Acest roman a demonstrat că este un historical romance și am avut parte de acțiune, de scene fierbinți, de povești de dragoste, de picanterii, intrigi și dorințe transformate în țeluri, capabile să schimbe dinastii. 
     Ador această perioadă istorică, deși evenimentele sângeroase sau nedreptatea aveau loc frecvent. Nu era o epocă a frivolităților, deși aparențele așa cereau (multe cupluri se formau dincolo de căsătorii), însă nu acest aspect mă atrage, ci acel sentiment de libertate oferit de miile de acri de pădure, de pășune, unde până chiar și doamnele încorsetate de etichetele societății puteau fi ele însele. La acestea, se adaugă acele castele pline de fast, unde te-ai fi putut pierde, cu biblioteci uriașe, locuri care acum sunt extrem de pline de mister. Să nu mai vorbesc de toaletele doamnelor, de culori, de modă și modele, de bijuterii și asortări vestimentare, de cămășuțe și lenjerie intimă care mie tare mai îmi făceau cu ochiul. Cred că mi-am imaginat totul până la cel mai mic detaliu… Și da, nu este nevoie să îmi spuneți, sunt o romantică incurabilă… 🙂
     Bess Hardwick este, după cum v-am spus deja, unul dintre personajele mele preferate. Nu este un caracter pe care să îl iubești din prima, deși îmi fusese milă de ea în primul volum, când a trebuit să se despartă de casă. Însă, este un personaj puternic, care stă drept atunci când toți judecă strâmb, care știe să profite de pe urma unor evenimente astfel încât ea și ai ei să aibă o stare mai bună și, deși mai ia din lucrurile Bisericilor sau de la stat, o face pentru că înțelege că aceste instituții oricum fură mai mult de la oameni. Ea spune totul cu sinceritate, este loială celor care îi sunt dragi, așa cum sunt Grace sau Elisabeth, și continuă să fie chiar și când regina îi trădează încrederea. Luptă pentru ambițiile ei, știe să profite de orice situație pentru a își atinge țelurile, iar atunci când este căsătorită, se dedică în totalitate bărbatului de lângă ea. În primul volum, mi se păruse extrem de rece, dar acest roman mi-a dovedit că este capabilă de sentimente mărețe și de compasiune, dincolo de răceala cu care își transformă visurile în realitate. Este un episod aici alături de copiii Talbot cu care se poartă cu o atât de mare drăgălășenie, încât nu ai cum să nu o iubești. 
     Aș putea discuta la nesfârșit despre acest roman, mi-a plăcut la nebunie. Voi l-ați citit? Cum vi s-a părut?
      DATE DESPRE CARTE:
     _________________ 
     Titlu: Pasiunea unei femei
     Autor: Virginia Henley
     Volum: 2
     Editura: Miron
     Titlu original: A Woman of Passion  
     Traducere: Dagmar Popescu
     Anul apariției: 2017
     Număr de pagini: 335

    Romanul poate fi comandat de aici. Mulțumesc editurii Miron pentru oferirea acestei cărți spre recenzare!
 

4 gânduri despre ”VIRGINIA HENLEY: PASIUNEA UNEI FEMEI (VOL. 2) – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.