READING SLUMP-UL – BOALA SECOLULUI XXI SAU A FACEBOOK-ULUI

     Reading-slump-ul sau blocajul la lectură este un termen tot mai des întâlnit în ultimul timp, de parcă ar fi un fel de virus sau de epidemie extrem de molipsitoare, care te face să începi un milion de cărți și, totuși, să nu îți placă deloc. Dacă nu ați auzit încă despre această boală, care predomină în secolul XXI (cred că persoanele de prin secolele XVIII-XIX ne-ar crede nebuni de tot, zău, pentru că ei cu cititul își cam ocupau timpul liber), intrați pe Facebook, pe grupurile dedicate lecturii – dragostea noastră, unde pare a își întinde tentaculele tot mai mult și tot mai des. Pentru cei mai mulți dintre noi, aceasta incluzându-mă și pe mine, această boală este un total mister. Nu neg acum că da, dom’le, mai sunt momente când pur și simplu nu ai chef de citit, nu te prinde în niciun fel o carte, dar nu știu dacă se încadrează chiar în limitele acestei boli hidoase.
     Să vă spun simptomele, în caz că nu v-ați întâlnit cu ele deja:
 • Se ia una bucată carte groasă și se postează pe Facebook, cu un comentariu gen „Uite asta citesc eu, voi ce mai citiți?” 
 • Se lasă comentariile să curgă la acea carte, care neapărat trebuie să fie o carte mare ca număr de pagini și neapărat la modă, pentru a afla ce mai citește lumea, poate, pe viitor, va fi o bună sursă de inspirație;
 • Atunci când ești întrebat despre acea carte, că de, de asta postezi, pentru a îi informa și pe alții, spui că, de fapt, tu nu mai citești cartea aia (deși ai tot postat-o pe diverse grupuri timp de mai multe zile), pentru că ești într-un teribil reading slump;
 • Uneori, doar uneori, ți se spune clar că acea carte este de vină pentru reading slump, are ea ceva super urât, nașpa rău dom’le, care nu te atrage, normal că te-ai blocat și nu mai poți citi… Dar, de cele mai multe ori, nu ți se spune clar, ci doar deduci singur că acea carte „nu se merită” (vorba lui DEX Facebook) deloc;
 • Apoi, dacă tot ai spus că ești în reading slump, se ia o altă carte, la fel de mare și de la modă și se fotografiază. Apoi, se urmează toți pașii de mai sus, de ajungi să vezi vreo 10 cărți la modă, care, bănuiești tu, nu sunt chiar așa de interesante, că doar a făcut persoana în cauză să nu mai se apropie de citit…
     Fiți fără teamă, nu este o boală incurabilă, deși e destul de molipsitoare din ceea ce am observat. E de ajuns să spui că ești în reading slump și mai apar cel puțin 10, ca grup e susținere, că na, orice boală are nevoie și de grupul ei care să o ajute să treacă peste toate simptomele horror. Există remedii destul de la îndemână, și nu, nu constau din a deschide alte cărți super la modă și a le poza pentru Facebook (deși, dacă îți place arta fotografiatului, e și asta o treabă, nu zic că-i rea, dar nu te mai numi iubitor de carte, ci iubitor de artă fotografică):
 •  În primul rând, amintește-ți că nu ești în competiție cu nimeni, nici măcar cu tine. Cititul înseamnă plăcere și relaxare, citești cât poți, când poți. Chiar dacă unii reușesc să citească 20 de cărți într-o lună, e ok și dacă ai citit doar o singură carte. Fiecare are propriul ritm de citire și de deconectare prin intermediul cărților.
 • Nu mai citi neapărat cărți la modă. Nu tot ceea ce este lăudat pe toate site-urile și în toate mediile va fi pe placul tău. Este ok  să fie așa, nu dispera, nu trebuie să fim toți mici oițe care urmează turma. Suntem individualități, așa că trebuie să știi cam ce gen sau autor îți place
 • Pentru a te asigura că e pe placul tău, unele site-uri îți oferă posibilitatea de a citi anumite fragmente. Poți observa de acolo dacă e pe placul tău sau nu, altfel, nu are rost să o cumperi doar pentru a te plânge apoi pe Facebook că nu te-a prins acțiunea, ba, mai mult, te-a băgat într-un teribil reading slump.
 • Citește acele cărți și genuri literare care îți fac plăcere, ba chiar te poți întoarce spre cele care ți-au plăcut în trecut. De regulă, și cititul vine „mâncând” cum s-ar spune. Cu cât citești mai mult, cu atât devine mai mare plăcerea.
 • Nu trebuie să citești tot timpul. E ok să nu citești câteva zile/săptămâni. Nu suntem mașinării, sunt momente mai solicitante, mai stresante, mai aglomerate, care ne obosesc în așa măsură încât nu mai avem chef de nimic. Se mai întâmplă, nu e obligatoriu să citești doar pentru că trebuie. Citește doar atât timp cât nu este o corvoadă, când nu ai chef, nu te va arăta nimeni cu degetul.
   Mult succes cu cititul și cu vindecarea de boala secolului XXI! Ne auzim din nou în curând!

14 gânduri despre ”READING SLUMP-UL – BOALA SECOLULUI XXI SAU A FACEBOOK-ULUI

 1. Andreea Ilie zice:

  Subscriu! Cred că reading slump-ul s-a inventat pentru lipsa de chef de citit, nu din cauza vreunei cărți care ți-a pus capac și, gata, nu mai citești altceva, fiindcă știi că n-o să-ți mai placă nimic. Eu, când nu am chef, ascult muzică, scriu, desenez sau fac orice altceva, iar astfel îmi revine pofta de a lectura ceva mult mai repede.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.