CEL MAI FRUMOS CADOU PENTRU LUNA FEMEII – BOOK TAG

    Nu vă mai spun cât de tare îmi plac tag-urile, pentru că știți asta deja, iar atunci când e vorba de un tag special, legat de ziua femeii, bineînțeles că nu puteam să spun pas. Adriana de la Prefață de carte m-a provocat, iar eu am acceptat. 
    1. O femeie de carieră

    Îmi vine aici în minte Linda, personajul de 31 de ani din cartea lui Paulo Coelho – „Adulter”. Este adevărat că dincolo de cariera ei de succes viața ei nu este tocmai perfectă și nici nu este extrem de mulțumită cu ea, însă tot o femeie de carieră rămâne în mintea mea. 

     2.  Mamă! O carte în  care femeia este un exemplu de mamă perfectă

     Aici nu am stat deloc pe gânduri. Din tot ceea ce am citit până acum, Shelby Foxworth, personajul Norei Roberts, este o mamă extraordinară. Mi-a plăcut extrem de tare modul în care se comporta cu fiica ei, Callie, modul acela protector, prin care a reușit să aibă un copil vesel, fericit, curios, în ciuda tuturor problemelor pe care viața i le-a scos în cale. 

    3. O carte în care femeia este un personaj malefic

     Cred că Herta, personajul din „Când înflorește liliacul”, este un personaj care ne dă extrem de mulți fiori pe șira spinării, mai ales că este supranumită doctorița morții. Nu pot înțelege cum o altă femeie poate comite atât de multe atrocități împotriva altor femei, cum poate să își găsească o persoană atât de multe scuze care să îi justifice acțiunile atroce.
     4. O fetiță/adolescentă puternică


     Acest punct mi-a dat ceva bătăi de cap. Am decis să merg totuși pe mâna Linei, adolescenta de doar 18 ani din cartea Marinei, care ajunge să ducă pe umerii săi siguranța întregii omeniri.

     5. O carte în care o femeie aparent slabă își găsește drumul


     Personajul lui Elizabeth Gilbert – Liz este un model de femeie pentru mine. Are o putere extraordinară de a își depăși toate temerile și neputințele pe care le plângea în fiecare noapte în baie și merge mai departe, își ia viață în propriile mâini. Chiar dacă schimbările pe care le face par drastice, toate renunțările ei la soț, la serviciu o cunosc la o mai bună cunoaștere de sine și îi dau forțe noi, transformând-o într-o femeie extrem de puternică.

     6. O femeie psihopată

     Primul personaj care mi-a venit în minte a fost Carrie a lui Stephen King. Deși inițial este o adolescentă timidă, persecutată de colegi și de mama ei, descoperirea puterilor telekinetice o transformă într-un adevărat personaj malefic, la care răzbunarea este principala preocupare.

    7. O femeie supusă, dominată de alții

    
    Nu cred că am citit foarte multe cărți în care personajul feminin să fie supus, de regulă, îmi plac romanele în care acesta este un mode de putere. Însă, Kambili din „Hibiscus purpuriu” este o adolescentă supusă în totalitate voinței tatălui ei, un creștin habotnic, care are puterea de a îi tăia aripile și de a o face să renunțe la toate visurile ei și să îi anihileze orice voință.

     8. O femeie de moravuri ușoare


    Aici, am ales primul personaj care mi-a venit în minte, deși, probabil, sunt multe altele în literatură: Belle Watling din „Pe aripile vântului”. Ea este o femeie de moravuri ușoare, de care toate femeile se feresc, dar care dă dovadă de multă de multă putere atunci când îi ajută pe bărbații Sudului să scape de pușcărie și de patriotism, oferind din banii ei pentru Cauza în care cred cu toții.

     9. O femeie puternică


    La această cerință, chiar nu mi-a fost ușor să aleg, majoritatea personajelor feminine din cărțile pe care le citesc sunt puternice. M-am oprit, totuși, la Nojoud, o fetiță transformată de un sistem nedrept într-o femeie, o fetiță care a luptat pentru libertatea ei și pentru divorțul de un soț ales de familie în ciuda societății ultraconservatoare care nu a înțeles-o.

     10. Personajul feminin preferat


     Nu cred că este nicio surpriză faptul că personajul meu preferat din toate timpurile este Scarlett O`Hara, sudista atipică, femeia care trece dincolo de toate tabuurile societăţii în care trăieşte şi să se transforme în acea persoană care îşi doreşte să fie, urmându-şi visele indiferent de ceea ce spune lumea din jur. De aceea, o iubesc pe Scarlett O`Hara, pentru forţa ei interioară care o face capabilă să treacă peste orice fel de greutate pe care o întâmpină, fapt care o face să îşi ajute familia în timpurile grele, să îşi înfrunte duşmanii cei mai aprigi şi să se integreze în absolut orice fel de situaţie. Iubesc determinarea ei, puterea de regenerare chiar şi după cele mai mari furtuni ale sufletului, faptul că reuşeşte să privească spre viitor şi nu spre trecut, în ciuda faptului că toţi cei din jur nu reuşesc să treacă peste nostalgia vremurilor trecute. Îmi place faptul că reuşeşte să iasă din tipare fără a ţine cont de gura lumii, să muncească şi să îşi facă o afacere într-o lume dominată de bărbaţi, să îşi urmeze inima şi dragostea.

Acest tag poate fi preluat de oricine, cu menționarea sursei.

10 gânduri despre ”CEL MAI FRUMOS CADOU PENTRU LUNA FEMEII – BOOK TAG

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.