CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII BLOGGER?

     Inspirată de articolul Cătălinei de la Porția de citit, am decis să scriu acest articol, prin care să vă prezint experiența mea de până acum și ce înseamnă cu adevărat să fii blogger. Sunt în această branșă de aproape doi ani, poate unii vor spune că este puțin, dar pun suflet în ceea ce fac și sunt destul de implicată, așa că pot să vă împărtășesc din ceea ce am observat eu până în prezent.
     Cei mai mulți văd această lume ca fiind una extrem de roz, în care toate lucrurile vin de-a gata, fără a face nimic. Mai văzusem persoane care doreau să devină bloggeri doar pentru că ei cred că se primesc multe chestii în mod gratuit. Acum, logic vorbind, dacă ar fi așa de ușor, mulți din țara asta ar avea un blog, că doar tuturor ne plac cadourile 🙂
      Ce înseamnă cu adevărat să fii blogger
      
      A fi blogger înseamnă să muncești foarte mult pentru a oferi cititorilor idei originale și articole de calitate. Nimic nu vine gata făcut, nu vine nimeni să îți ofere ție lucruri doar pentru că ai devenit blogger. Sunt mulți cei care fac același lucru, așa că există o competiție continuă, chiar dacă nu este declarată, iar cititorii se vor îndrepta spre cei care pun mai mult suflet și care fac un lucru mai de calitate. 
       
     A fi blogger înseamnă să sacrifici din timpul tău liber pentru a ți-l dedica blogului și nu e puțin lucru. Dacă vrei mereu să ai ce prezenta celor care te urmăresc, trebuie să fii prezent cât mai des. Nu trebuie neapărat să scrii zilnic, deși este de preferat, dar nici nu poți scrie astăzi și să mai revii peste două luni. Oamenii își pierd foarte repede interesul în general, nu va sta nimeni să te aștepte pe tine. Câștigi cu greu vizitatori, iar aceștia se pot pierde într-o clipită.
     A fi blogger înseamnă să ai multă răbdare. Vizitatorii nu vor apărea din prima, va dura ceva timp până când vei reuși să îți faci un public care să dorească să te urmărească și care să te citească. La început, mă bucuram de fiecare om în parte (nu că acum nu o mai fac, dar în primele luni, săream de bucurie prin casă când mai apărea un nou cititor). La fel, colaborările nu vin din prima, nimeni nu îți va oferi cărți spre recenzare doar pentru că ți-ai făcut tu un blog. E nevoie să ai un conținut de calitate pentru ca editurile sau autorii să se îndrepte spre tine. Nimeni nu își va oferi munca spre analiză cuiva care nu este dedicat muncii sale și care face lucrurile de mântuială, doar ca să fie.
     A fi  blogger înseamnă să te perfecționezi în mod continuu, să înveți cât mai mult și va cam trebui să faci asta din mers. Nimeni nu îți va arăta cum să îți organizezi blogul, cum să îl înfrumusețezi, cum să îl faci mai vizibil. E nevoie de studiu individual pentru acest lucru, de mult studiu, și ne întoarcem acum la punctul cu alocarea de mult timp blogului.
      A fi blogger înseamnă să ai un conținut de calitate. Aceasta înseamnă că va trebui să ai grijă la modul în care te exprimi, la corectitudinea cu care scrii, la limbajul folosit. De asemenea, este nevoie să depui un anumit efort pentru a îți realiza singur pozele. Se găsesc destule poze pe internet, dar cele frumoase nu sunt setate cu titulatura de „cu dreptul de reutilizare”. Este de preferat să ai propriile poze și înveți în timp cum să îți îmbunătățești tehnicile de fotografiere. 
      A fi blogger înseamnă să te expui în fața celorlalți și să fii pregătit și pentru laude, și pentru critici. Nimeni nu este perfect, iar atât timp cât criticile sunt pertinente, este bine să ținem cont de ele și să încercăm să ne îmbunătățim felul de a face lucrurile.  Nu zic acum că trebuie făcut tot ceea ce spun ceilalți. Niciodată nu vom mulțumi pe toată lumea și întotdeauna vor exista viziuni diferite. Atât timp cât conținutul te bucură pe tine și se simte acest lucru în ceea ce scrii, totul este ok, și oamenii vor începe să aprecieze.
      A fi blogger înseamnă să accepți că vor fi și invidii și multe vorbe pe la spatele tău. Nu le vei putea opri, așa se întâmplă în orice domeniu și nu știu dacă ține neapărat de calitatea de a fi români sau este un adevăr general valabil pentru rasa umană. Vor exista oameni care vor încerca să îți pună bețe în roate, dar nu contează, tu fă în continuare ceea ce îți place, pentru că, atât timp cât pui pasiune, se va vedea.
     A fi blogger înseamnă să emiți o părere subiectivă despre ceea ce scrii. Nu vei putea să faci o analiză literară a cărților pe care le citești, spre exemplu. Chiar dacă vor fi cei care nu vor fi de acord cu tine, nu contează, scrie ceea ce consideri că te reprezintă.  
     Ce înseamnă pentru voi să fiți bloggeri?
Publicitate

11 gânduri despre ”CE ÎNSEAMNĂ SĂ FII BLOGGER?

  1. anasylvi zice:

    A fi blogger inseamna a scrie ceea ce gandesc, inseamna a recomanda ceea ce imi place cu toata sinceritatea, din inima. Evident, imi asum opiniile, imi asum gusturile. Nu pretind ca toata lumea sa aprobe ceea ce scriu, dar pretind (si ofer, cand este cazul, uneori si cand nu este) respect. Te salut, cu drag!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.