EVENIMENT LIBREX: O SEARĂ DE POVESTE

     „Un scriitor nu îşi ia niciodată vacanţă. Viaţa înseamnă pentru el fie să scrie, fie să se gândească la ce va scrie” 

– Eugène Ionesco – 
    Nu reușesc să ajung la extrem de multe evenimente literare în general, este mai greu să plec de acasă și să reușesc să mă mobilizez suficient pentru a ajunge în diferite locuri, astfel încât să pot avea parte de întâlniri memorabile (v-am mai povestit eu de bârlogul ursului și de greutatea cu care plec de acasă). Mi-am propus să schimb această stare de fapt începând cu acest an, iar faptul că editura Librex a organizat o întâlnire cu autorii dragi în apropiere, la Ploiești, a fost un factor determinant pentru a începe să îmi îndeplinesc promisiunea. A fost o adevărată încântare și o feerie de sentimente și trăiri, hrană pentru minte și suflet. Am reușit să petrec două ore absolut magice, de basm, perioadă în care autorii și cititorii s-au contopit și au discutat pe baza anumitor curiozități, fapt care ne-a ajutat să îi cunoaștem mult mai bine pe primii și să aflăm chestiuni inedite despre ei.


************

      Întâlnirea cu autorii Librex din cadrul turneului „Autori români fără frontiere” a avut loc pe șapte martie, chiar înainte de mărțișor (și ce cadou mai frumos ne puteam dori cu ocazia acestei zile minunate, dedicată nouă, femeilor, decât acesta?!), la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”. Am ajuns printre primii, aceasta și pentru că mi-a fost teamă că voi întârzia (veșnica mea obsesie) și m-am bucurat de locația aleasă: una dintre sălile de lectură ale bibliotecii, cu destul de multe amintiri pentru mine, reminescențe din timpul facultății de Litere, când eram oarecum abonată la acest loc. Este o sală cu un aspect vintage, acel aspect de sală de palat, așa că am reușit să intru foarte repede în atmosfera feerică și să mă bucur de un eveniment la înălțime. 
        Au fost prezente Monica Ramirez, Oana Arion și Iulia Ioniță, autori români contemporani extrem de implicați în ceea ce fac, care pun o deosebit de mare pasiune în activitatea lor, fapt care se poate observa în emoțiile transmise fiecăruia dintre noi. A fost o întâlnire mai altfel și cred că tocmai faptul că am fost scoasă foarte tare din zona mea de confort a fost ceea ce m-a încântat cel mai tare. Nu a fost o întâlnire statică, în care scriitoarele au vorbit, noi am ascultat, la final am aplaudat și am plecat acasă. Totul a fost interactiv, am putut întreba tot ceea ce ne interesa să cunoaștem legat de viața de scriitor pe plaiuri mioritice, de sursele de inspirație ale autoarelor, de ritualurile de scriere. 
        M-a bucurat extrem de tare faptul că s-au oferit explicații legate de plasarea acțiunii romanelor lor în diverse locuri din această lume, iar nu în România, o întrebare care se află pe buzele multora, dar care arareori primește răspuns. Aflați și voi răspunsurile aici.
      Un eveniment la superlativ, oameni calzi, atmosferă de milioane, de toate acestea am avut parte la această întâlnire. Data viitoare îmi voi pregăti mai cu atenție întrebările și voi exersa pentru a ieși mai mult din carapace 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.