INTERVIU CU AUTOAREA GEORGIANA VÂJU

     „Suntem amintire, doar amintire și dor! Suntem creați din fâșii de amintiri trăite și netrăite. Suntem suma sentimentelor noastre, suma dorurilor, visate și imaginate.”
Georgiana Vâju

   Am cunoscut-o pe autoarea Georgiana Vâju abia la Gaudeamus, în noiembrie, însă simt că o cunosc de o viață. Este un om extrem de cald și un scriitor minunat, care creează povești de suflet și pentru suflet, o autoare care ne spune istorii de viață, extrem de ancorate în realitatea imediată. 
   Dacă nu ați citit încă volumele pe care le-a publicat la editura Quantum Publishers – „Nu te împiedica de mine, te implor!” și „Alt cuvânt pentru dor”– vă invit să o faceți. Veți descoperi un stil matur, istorii de vindecare prin iubire și o acțiune puternic ancorată în mediul autohton. 
    În rândurile care urmează, vă propun să o cunoaștem mai bine pe autoarea Georgiana Vâju, care a fost de acord să îmi răspundă la câteva întrebări, fapt pentru care îi mulțumesc! ❤

   1. Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, ca cititori.

  Nu cred că mai am vreun secret. Sunt transparentă. Tot ceea ce sunt, am spus deja. Nu vreau să mă repet.

  2. Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

  Nu-mi amintesc, sincer. Nu am fost întotdeauna pasionată de scris, în schimb, de citit, da. Să fi fost prin adolescență, cred, când tatonam cu poezia… probabil că atunci.

    3. Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris?
   Nu am niciun ritual. Scriu haotic, când am timp și inspirație. Scriu între alte treburi, între gătit, spălat sau călcat; sau noaptea, când nu am somn. Când scriu mă ajută, în cea mai mare măsură, liniștea. Dar am și momente când muzica constituie inspirație. Nu cred că am o zi de scris, cap-coadă.
   4. Consideri că scrisul, în particular, și literatura, în general, au puterea unei practici spirituale?

   Oh, da! Pentru mine chiar au. Mă ajută să văd în mine, și dincolo de mine, mă ajută să mă relaxez și să evoluez.
  5. Ești unul dintre scriitorii care păstrează o strânsă legătură cu cititorii săi. Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?

   Nu am întâmpinat încă asta. Poate pentru că nu am nici atât de multe cărți publicate. Până acum ideile mele au cam coincis cu dorințele cititorilor. Cu mici excepții. 🙂

   6. Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?
   Toate cărțile mă ajută să descopăr, în egală măsură. Un roman de dragoste are rolul lui, la fel cum are și o ficțiune istorică, un fantasy sau o distopie/utopie. Nu am o carte preferată, dacă asta mă întrebi. Nu aș putea alege.

   7. Romanele tale au atât personaje feminine, cât și masculine extrem de bine conturate. Este mai greu să te pui în pielea unui personaj masculin?
  Este mai dificil. De puțină vreme experimentez asta. Am început cu personaje feminine, pentru că mi-a fost mai ușor să mă pun în pielea lor. În noua carte, care va fi lansată  curând, am tatonat cu mai multe perspective, și masculine, și feminine.

   8. Romanele tale au un mare succes la public. Care crezi că este cheia succesului?

    Aș vrea să te pot crede pe cuvânt când afirmi asta. Dacă, într-adevăr au succes, după cum afirmi, cred că asta se datorează laturii psihologico – romantice. Cheia succesului? Habar n-am. Nu te supăra pe mine, dar chiar nu știu ce să răspund.

   9. Scrierile tale au atât tentă psihologică, cât și filozofică. Care este rolul psihologiei și al filozofiei în viața ta?
    Primordial. Citesc multă filozofie și psihologie, și, după cum deja știți asta, psihologia e profesia mea, deci nu pot pleca prea departe de ea nici în scris. Apoi, între psihologie și filozofie e o linie atât de fină, încât nici nu-mi dau seama când trec dincolo. Uneori am senzația că o iau mult pe arătură, așa că revin și tai din „filosofările” mele.

    10. Descrie-ți romanele în câteva cuvinte.

    Accesibile, calde, liniștitoare. O lectură savuroasă, pot să zic, nu? 🙂

     11. Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

     E deja în curs de publicare romanul 18+ „Doi la pătrat, un singur pat”. Cartea asta este o combinație între satiră și romance, scrisă din perspectiva a patru protagoniști. Sunt convinsă că cititorii se vor amuza copios, dar vor savura și incursiunile romantice. Am ceva emoții, pentru că schimb un pic genul. Devin mai îndrăzneață pe limbaj, pe scenele erotice, și înmulțesc perspectivele, ceea ce e nou pentru mine. Sper să o fi făcut bine. 

    Mai am un roman scris, „Don`t cry, just fly”, care va apărea tot anul acesta. Și acolo schimb puțin, adăugând mai multă acțiune și o tentă ușor polițistă. Cu toate astea, la bază rămâne tot latura romantică.

    Și, nu în cele din urmă, volumul trei al seriei cu care m-am lansat.

    12. Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?
    Nu știu. Nu mă văd încă în postura de sfătuitoare în tainele scrisului, pentru că și eu mai am multe de învățat.  Ca idee, le-aș spune să scrie cum simt, apoi să citească și să corecteze până se simt mulțumiți de produsul final. Să dea manuscrisul la cât mai multă lume pentru păreri, asta ajută mult.

    13. Un mesaj pentru cititorii tăi.

     Mulțumiri! Și mulți pupici.


    

6 gânduri despre ”INTERVIU CU AUTOAREA GEORGIANA VÂJU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.