GEORGE R. R. MARTIN: DRAGONUL DE GHEAȚĂ – RECENZIE

    De la George R. R. Martin nu am citit absolut nimic înainte de „Dragonul de gheață”, dar acum vreau neapărat să citesc seria sa „Cântec de viață și foc”, pentru că are un stil absolut minunat, își construiește subiectul în mod credibil, în ciuda faptului că acțiunea este plasată într-un regat fantastic, dominat de dragoni și lupte de culise, un loc care te cucerește încă de la primele pagini. Din câte am înțeles, acest volum este scris înainte de celebra sa serie, iar el reprezintă un fel de preambul pentru aceasta, având acțiunea plasată cam pe aceleași tărâmuri.
     „Dragonul de gheață” este o minunată poveste pentru copii, care te poartă prin lumea feerică a celor mici, moment în care orice este posibil, iar extraordinarul se întâmplă la orice pas. Este o poveste despre curaj, sacrificiu și menținerea relațiilor de familie, a stabilității și unității acesteia, care poate fi extrem de fascinantă pentru un copil (este recomandată de la zece ani în sus), dar înțeleasă cu adevărat abia la maturitate. 
     Am început să iubesc foarte tare poveștile pentru copii, pentru că, nu știu, poate atunci când eram eu mică nu existau atât de multe minunății dedicate acelor vârste și oarecum îmi vine să recuperez acum. Povestea lui George R. R. Martin oricum este extraordinară și fascinează foarte tare prin modul în care este alcătuită, la fel și vizual, prin intermediul minunatelor imagini realizate de către Luis Royo, fapt care are puterea de a te introduce și mai tare în lumea poveștii pusă în scenă.


     Autorul ne prezintă povestea unei fetițe deosebite, care a gustat din necazurile vieții și din vicisitudinile unui destin tragic încă de la naștere. Numele ei este Adara, un nume extrem de muzical, care mi-a rămas în minte și în suflet. Poate nu întâmplător este descrisă încă de la început ca un copil al iernii, căci se naște în acest anotimp, iar efortul nașterii ei a curmat viața mamei sale. Această lipsire de dragostea maternă se va simți odată cu trecerea timpului, căci Adara va fi total diferită de fratele și sora ei, oarecum incapabilă de o iubire foarte mare, de empatie și de exprimarea sentimentelor în mod corespunzător. Din această cauză, nici nu se prea poate apropia de cei din familia sa, de tatăl ei, fermier, care muncește de dimineața până seara, de unchiul ei, Hal, fratele tatei, care luptă pe spinarea dragonilor în armata regelui. Nimic nu o poate schimba inițial, pentru că este un copil al iernii, iar frigul s-a transferat în mod empatic până la nivelul inimii sale, înghețând orice formă de colaborare și de iubire să converseze cu cei din jur. 
     Acest fapt o transformă într-un copil special: își face castele pe câmp din zăpadă, atinge șopârlițele de zăpadă, pe care nimeni altcineva nu le poate atinge, tocmai pentru că sunt extrem de sensibile la căldura emanată de trupul uman, și, nu în ultimul rând, se împrietenește cu un dragon de gheață, care revine an de an, cu tot cu un îngheț fără margini, lucru nemaiîntâlnit până atunci.
      Impresia pe care ți-o lasă autorul este aceea că fetița nu se poate aduna pentru a fi asemeni celorlalți, pentru a emana căldură și pentru a face lucruri obișnuite celor de vârsta ei, tocmai pentru că traversează și o perioadă grea: a apărut pe când Nordul și Sudul se luptau unul cu celălalt, victoria înclinând spre cei din Sud. Ea este martora multor atrocități, iar oamenii chiar sunt nevoiți să lase tot ceea ce dețin și iubesc pentru a pleca în necunoscut. Va avea de ales dintre a pleca definitiv și a își salva familia… fapt pe care va trebui să îl aflați singuri, citind povestea.


     Impresia pe care George R. R. Martin ți-o creează prin intermediul romanului său este aceea că totul devine posibil atunci când îți dorești cu adevărat și că puterea reală nu are cum să se ivească din exterior, ci ea se află în interior, apărând atunci când te aștepți mai puțin sau în situații limite, când ești nevoit să o scoți la iveală pentru a îi salva pe cei dragi ție. Este o poveste despre curajul unui copil, care este pus încă de mic în situația de a alege între propria viață și cea a oamenilor dragi din familia ei. Este povestea unui copil minunat, capabil de lucruri extraordinare, care îl scot din ordinar și îl plasează undeva sus, deasupra celorlalți, fapt pentru care s-a și născut și a crescut într-un mediu și fel diferit de al celorlalți copii de vârsta ei. Poate că mi-ar fi plăcut un pic ca finalul să nu fie atât de brusc și un pic altfel, însă este unul așteptat și linear. Stilul său se aseamănă foarte tare cu cel al lui Tolkien, cel puțin așa mi-a lăsat impresia. Așadar, dacă vă place Tolkien, cel mai probabil o să îl iubiți și pe Martin.

     Voi ați citit ceva scris de acest autor? 
Ce recomandări îmi puteți face?


     DATE DESPRE CARTE:
     ________________

    Titlu: Dragonul de gheață
    Autor: George R. R. Martin
    Editura: Nemira
    Colecție: Nemi
    Titlu original: The Ice Dragon
    Traducător: Ruxandra Toma
    Număr de pagini: 120
    Anul apariției: 2017
    Gen: fantasy

8 gânduri despre ”GEORGE R. R. MARTIN: DRAGONUL DE GHEAȚĂ – RECENZIE

  1. Anca Rucareanu zice:

    Eu am citit primele 4 cărți ale seriei Cântec de gheață și foc. M-a fascinat, m-a cucerit! E un fantasy bine construit. Așa că ți-o recomand! Asta suna bine!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.