ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII: CĂRȚI CU ȘI DESPRE CĂRȚI

 

 

    „Cartea este mica mobilă a minţii noastre, motorul spiritului, unealta care vine în ajutorul lenei de a gândi, insuficienţei noastre, cum şi bucuriilor sufletului.” 
Emile Faguet
    Astăzi, 23 aprilie, celebrăm Ziua Internațională a cărții. Eu o să celebrez cum se cuvine, am citit mai toată ziua, normal… 🙂
  Ziua Internațională a cărții și a drepturilor de autor se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO în scopul promovării lecturii, publicării și a drepturilor de autor. Prima astfel de manifestare s-a desfășurat în anul 1995.
    Lectura pentru mine este hrană pentru suflet şi cel mai de preţ refugiu din această lume, este un portal către alte lumi şi către aventuri nebănuite, cea mai simplă modalitate prin care pot ajunge rapid în cele mai diverse locuri ale acestei planete, trăind, alături de eroii dragi ai cărţilor cele mai frumoase poveşti. Este un fel de prelungire a ființei mele, modul meu de a vedea lumea și de a trăi.
     În cele ce urmează, am ales să vorbesc despre câteva cărți care au în prim-plan tocmai această pasiune pentru lectură, căci da, autorii au scris despre cărți în propriile romane și ne-au permis să ne apropiem mai mult unii de alții prin intermediul acestora, precum și să ne îmbogățim listele de lectură (a mea oricum este interminabilă 🙂 ).
     „Cuvinte în albastru intens” de Cath Crowley este primul titlu care îmi vine în minte atunci când vine vorba despre romane în care cartea are locul principal. Acțiunea se petrece într-un anticariat, care devine un fel de personaj în sine, pentru că aici au loc minunate povești de dragoste, dar tot aici se petrec și drame ale vieții, căci locul are o sală specială, a scrisorilor pierdute, unde oamenii își lasă gândurile cele mai tainice și intime, pe care nu au curajul să le spună atunci când se află față în față cu cei dragi. Astfel, ei lasă o scrisoare pentru aceștia, sau fac anumite adnotații pe marginea cărților, sau își notează anumite trăiri… Mi s-a părut extrem de minunată ideea de a îți lăsa gândurile într-un loc public, este, totuși, un gest de curaj, dar și unul extrem de magic, arătând puterea vindecătoare a cuvântului scris în plină epocă a tehnologiei. În plus, romanul aduce în prim-plan anumite titluri de cărți ce par minunate. Am citit „Mândrie și prejudecată”, însă „Atlasul norilor”, o altă carte amintită, nu încă, deși o am acasă de extrem de mult timp.
    „Grădina cu fluturi” de Dot Hutchinson nu este chiar o carte tipică despre cărți, căci cuprinde între paginile sale poveștile celor mai teribile fapte ce i se pot întâmpla unei persoane, ajungându-se până la cea mai de jos formă a lipsei de umanitate: niște adolescente sunt răpite și ținute într-un loc numit Grădina cu fluturi, unde sunt supuse la acțiuni inumane și extrem de degradante din punct de vedere moral. Este o carte cu un mare impact emoțional, un thriller psihologic, însă m-a dus cu gândul la cărțile despre cărți datorită modului de a își petrece timpul al fetelor din grădină: pentru a uita de toate ororile la care sunt supuse, citesc, cu cât mai mult, cu atât mai bine. Pentru ele, cartea este terapie curată, este un mod de a evada puțin dintr-un cotidian mult prea dur și prea nedrept.
     „Femeia din Orient Express” de Lindsay Jayne Ashford este un roman pe care l-am adorat, unul dintre cele mai bune romane citite anul acesta. El aduce în prim-plan poveștile a trei femei minunate, plus o împletire a două lumi complet diferite: cea a Occidentului și cea a Orientului. Însă, cel mai important aspect este faptul că autoarea aduce în discuție o frântură din viața uneia dintre autoarele mele preferate: Agatha Christie. Este surprins momentul de imediat după divorț, când depresia pusese stăpânirea pe marea autoare, fapt care a condus la refugiul ei într-o călătorie în celălalt capăt al Pământului. Însă, dincolo de picanteriile despre viața acesteia, descoperim titluri minunate ale autoarei inspirate de această călătorie, fapt care te determină să vrei să le citești și pe acelea cât mai repede: „Crima din Orient Express”, „Crima din Mesopotamia”, „Moarte pe Nil”, „Misterul trenului albastru” și „Locul întâlnirii: Bagdad”.
     „Fata care citea în metrou” de Christine Féret-Fleury  este un roman despre mine, despre tine și despre orice iubitor de carte din lumea aceasta. Autoarea parcă descrie orice cititor împătimit, care nu poate ieși din propria casă de teama de a nu pierde vreun rând dintr-o carte dragă. Juliette este o cititoare împătimită, care ajunge într-un paradis al cărților: casa lui Soliman, de unde se trimit mai departe un fel de cărți călătoare. Este un roman care pentru mine a venit chiar în momentul potrivit. Există chiar și o listă de romane la finalul acestei cărți, care sigur ne vor bucura sufletele.

 

    „Fetița căreia nu-i plăcea numele său” de Elif Shafak este o poveste încântătoare despre literatură și despre puterea pe care cărțile o au asupra acestei lumi: ea arată cum anume ar arăta lumea noastră în momentul în care nu ar mai exista iubitori de carte și la cât de anostă, gri și plină de haos ar fi fără lumina călăuzitoare a cărților. Este o poveste feerică, ce aduce extrem de multă magie în viețile noastre.
     „Hoțul de cărți” de Markus Zusak este unul dintre romanele mele de ficțiune istorică preferată, care aduce în discuție efectele Holocaustului și modul barbar în care naziștii au ales să ucidă în fașă cultura, prin arderea tuturor cărților care nu făceau referire la propaganda hitleristă. Liesel este, în schimb, un copil extrem de inteligent, care reușește să își transforme cărțile în cei mai buni prieteni și în acel element eliberator, care o ajută să își păstreze spiritul viu și să nu se frângă de tot, după pierderea fratelui și a mamei sale. Pentru ea, cuvântul scris este terapie și eliberare dintr-un univers mult prea greu de suportat, iar descoperirea bibliotecii soției primarului este o adevărată oază într-un deșert de incertitudini.
     Pentru că nu iubim doar cărțile, ci și autorii acestora și viața din spatele creației lor, nu puteam să nu amintesc romanul lui Mircea Eliade: „Nuntă în cer”. Prima parte a romanului aduce în prim plan viața unui scriitor, Mavrodin, care pare a fi un alter-ego al autorului însuși. Este un personaj cu puternice trăiri interioare, pe care reușește să le transforme în minunate opere literare. Totul se schimbă însă în momentul în care o cunoaște pe Ileana și ajunge să nu mai poată crea. La un moment dat, se pune problema substituirii actului creator prin forța iubirii, care ar conduce la apariția unui copil, ca rod al dragostei. Însă, cum acest fapt i se pare imposibil, este normal ca iubirea să se destrame. Ajungem la unul dintre conceptele care însoțesc adeseori viață scriitorului: la singurătate și la durerea sfâșietoare, singurele capabile să conducă la mari creații.
     Nu am încă o recenzie pentru romanul „Scrisori din insula Guersney”, însă va urma în curând. Este o carte absolut delicioasă, care îți lasă impresia unor grupuri de cărți pe care activăm noi astăzi, în care iubirea pentru citit leagă oameni și îi ajută să treacă peste teroarea și durerea lăsate în suflet de Cel de al Doilea Război Mondial. Acțiunea o are în centru pe scriitoarea Juliet Ashton, însă nucleul este reprezentat de Clubul de Literatură și de Plăcinte din Coji de Cartofi, o comunitate de pe insula Guersney, care a început să citească în perioada războiului și a Ocupației Germane, devenind un grup extrem de prietenii și dovada clară că lectura unește suflete.
  Voi ce romane cu și despre cărți ați citit? 

12 gânduri despre ”ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII: CĂRȚI CU ȘI DESPRE CĂRȚI

  1. anasylvi zice:

    Foarte faina ideea de a scrie pe acest subiect, cartile in literatura! O lista faina, cea de mai sus. Si mie mi-a placut mult „Scrisori din insula Guersney”, pe care o voi introduce si eu intr-un articol zilele acestea, dar pe alta tema. Cum tocmai am terminat de citit „Hemingway si cu mine”, de Paula McLain, nu am cum sa nu o amintesc – doi scriitori, doua destine.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.