FRANCESCA CAVALLO ȘI ELENA FAVILLI: POVEȘTI DE SEARĂ PENTRU FETE REBELE (#2) – PREZENTARE

      „Fie ca aceste curajoase pioniere să te inspire! Fie ca portretele lor să insufle fiicelor noastre credința neclintită că frumusețea se manifestă în toate formele și culorile și la toate vârstele! Fie ca toți cititorii noștri să știe că reușita supremă este să duci o viață plină de pasiune, de curiozitate și de generozitate! Fie ca noi toți să ne amintim în fiecare zi că avem dreptul să fim fericiți și să explorăm lumea din jurul nostru fără opreliști!”

     Acesta este îndemnul pe care autoarele ni-l oferă în primul volum, pe care l-am citit la final de iarnă și care m-a încântat extraordinar de tare. Pe atunci, nu știam că există și un al doilea volum, chiar eram intrigată pentru că „Poveștile de seară pentru fete rebele” nu cuprindeau deloc istorisirii despre românii noștri care au făcut istorie. Parcă autoarele mi-au aflat doleanțele, căci al doilea volum include și două românce: Nadia Comăneci și Sofia Ionescu. Poate mi-ar fi plăcut puțin să existe o Ana Aslan, însă, am iertat autoarele de data aceasta, pentru că, probabil, nu este ușor să alcătuiești atât de multe biografii ale unor femei puternice de pe întreg mapamondul și trebuie să alegi cu grijă, astfel încât să își merite locul acolo, în lunga listă. 
      Ambele volume sunt minunate, iar zilele acestea le-am văzut la reduceri mari pe diferite site-uri de carte, însă recunosc că volumul doi este cel care m-a încântat cel mai tare, poate și pentru că prezintă personalități mai apropiate de noi, de contemporaneitate, multe dintre femeile ale căror istorii sunt cuprinse între paginile cărții trăind încă, le vedem la televizor, le citim cărțile, le observăm activitățile și, nu știu, parcă am fi și noi părtași un pic la viețile și experiențele lor. 
      „Povești de seară pentru fete rebele” atrage, în primul rând, din punct de vedere vizual. Are un design extrem de viu, de colorat, iar portretele fiecărei femei prezentate sunt excepțional realizate, surprinzând esența fiecăreia în parte. Fiecare istorie este organizată sub forma unui basm, chiar multe dintre ele începând cu formula tipică acestuia: „A fost odată…”. Tocmai din acest motiv, cred că este potrivită începând undeva cu vârsta de opt-nouă ani, însă nu m-aș opri aici, pentru că este acel tip de carte potrivită la orice vârstă. Oricând este un moment potrivit pentru a aflat lucruri noi, pentru a te bucura de o lectură minunată și de a te reorganiza tu, ca persoană, urmând exemplul tuturor acestor femei care au făcut chiar și imposibilul posibil. Mi se pare minunat faptul că acest volum se poate constitui într-o lectură magică de tip mamă-fiică, oferind exemple minunate și idei pentru viitoare activități.
„Momentul ideal să plănuiești o carte e în timp ce speli vasele” 


„Urmează-mă pe riscul tău!”
„Boudicca a ajuns să simbolizeze spiritul luptător al britanicilor”„Femeile pe care le pictez nu stau acasă. Sunt femei noi, pline de energie.”

„Pe măsură ce îmbătrânești, amintește-ți că ai două mâini: una cu care să te ajuți pe tine și alta cu care să-i ajuți pe ceilalți.”
„Trebuie să-ți descoperi singur destinația și drumul până acolo, pentru că nimeni altcineva nu le cunoaște.”

     „Povești de seară pentru fete rebele” este mult mai mult decât ceea ce anunță titlul: este un adevărat periplu prin viețile unor femei de valoare pe care istoria ni le-a oferit. Volumul cuprinde povești care oferă optimism și ne arată că orice vis poate deveni realitate, atât timp cât luptăm pentru acesta, perseverăm și nu ne oprim atunci când primele piedici își fac simțite prezența. Toate istoriile prezentate ne arată că nu trebuie să ne temem de nimic, cu atât mai puțin de a începe un lucru nou, chiar și acolo unde nu exista nimic mai înainte. Principalul este să avem viziune și să ajungem să punem în practică orice idee, indiferent cât de trăznită ar părea aceasta la început. Orice lucru minunat din lumea aceasta a început cu un visător și cu multe greutăți care au înconjurat viața acelei persoane. S-a ajuns la lucruri feerice pentru că au existat femei minunate, care au știut ce anume au dorit să obțină și au mers mai departe, chiar dacă li se spunea că nu este vorba de un domeniu pentru fete sau că nu se poate. Pentru toate aceste femei nu a existat în vocabular termenul de „nu se poate” și cred că este important să învățăm și noi lecția aceasta atunci când vine vorba de noi și de propriile idealuri.
     Volumul al doilea aduce în prim-plan personalități diverse, însă sunt prezente mult mai puțin femei care au trăit în alte epoci. Majoritatea celor prezentate au trăit undeva între anii 1800 și se ajunge cu istoria unor persoane care trăiesc în prezent. Fiecare dintre cele prezentate a avut sau are ceva de spus, sunt persoane care se caracterizează prin extraordinar de multă putere, forță interioară și determinare, fapt care le propulsează în față și le face să își deschidă larg aripile și să zboare spre zări înalte. Am găsit în paginile cărții povești ale Agathei Christie, J. K. Rowling, Nadia Comăneci, dar și a lui Merkel, Beyonce, Madonna, Oprah Winfrey sau a unor personalități mai tinere precum Nadia Murad și Marta Vieira  da Silva. După cum puteți observa, sunt domenii diverse, dar toate aceste femei au cunoscut succesul, iar poveștile lor ne arată și nouă cum anume am putea obține măcar în plan personal ceea ce ne dorim.
     

„O viață trăită în siguranță ar trebui să fie un drept din naștere.”

„Dacă ai norocul să fii altfel, nu te schimba niciodată!”„Oh, doamnelor, acum haide să ne aliniem!”

„Nu m-am mulțumit să stau acasă, mi-am dorit să trăiesc ca un fluture colorat în lumina soarelui.”
    Citate:

  • „Ca să fii special, trebuie să-ți transformi slăbiciunea în lucrul de care ești cel mai mândru.” (Beatrice Vico – scrimieră)
  • „Descoperă cine ești și lămurește-te în ce crezi. Chiar dacă e altceva decât ceea ce cred vecinii și părinții tăi.” (Ellen Degeneres – actriță și moderatoare tv)

  •  „E nevoie de curaj ca să-ți creezi propria lume.” (Georgia O’Keefe – pictoriță)


  • „Încearcă totul. Înscrie-te în toate. Fă cunoștință cu toată lumea. Acesta e secretul vieții.” (Heddy Lamar – actriță și inventatoare˝


  •  „E imposibil să trăiești fără să ai niciun eșec, afară de cazul în care trăiești atât de prudent încât e ca și cum n-ai fi trăit deloc.” (J. K. Rowling – scriitoare)


  • „Câteodată, un blestem e, de fapt, o binecuvântare ascunsă.” (Johanna Nordblad – scufundătoare sub gheață)

  •  „Trebuie să știi să râzi de propriile greșeli și să mergi mai departe.” (Lorena Ochoa – jucătoare de golf)


  • „În viață, primești ceea ce ai curajul să ceri.” (Oprah Winfrey – moderatoare tv, actriță și femeie de afaceri) 

     DATE DESPRE CARTE: 
    ________________

    Titlu: „Povești de seară pentru fete rebele” – vol. 2
    Autor: Francesca Cavallo și Elena Favilli
    Editura: Litera
    Anul apariției: 2018
    Titlu original: Good Night Stories for Rebel Girls 2
    Traducător: Justina Bandol
    Număr de pagini: 224


6 gânduri despre ”FRANCESCA CAVALLO ȘI ELENA FAVILLI: POVEȘTI DE SEARĂ PENTRU FETE REBELE (#2) – PREZENTARE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.