DE CE IUBESC LITERATURA ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ?

     Nichita Stănescu spunea într-un mod extrem de sensibil că „Limba română este patria mea.”. Extrapolând, îmi permit să spun că „Literatura română este patria mea.” și spunând aceasta nu mă opresc așa cum mult timp am făcut-o și cum mulți încă o fac doar la literatura română studiată la școală, la acele opere care intră în programa școlară. Spun aceasta pentru că noi, ca români, avem tendința de foarte multe ori să ne negăm originile și, implicit, valorile, indiferent de domeniul în care românii de valoare fac performanță. Este modul nostru de a ne revolta față de lucrurile pe care nu putem sau nu avem curajul să le schimbăm și e păcat, pentru că în acest fel nu facem decât să îi negăm pe cei care ne bucură sufletele și care o fac într-un mod extraordinar.
      Sunt absolventă de Litere, secția română-engleză și da, am mâncat literatură pe pâine și, mai cu seamă, literatură română. Sunt opere de valoare pe care le-am adorat în majoritate, însă, chiar și în mediul academic, există tendința de a promova doar scriitorii cu vechime, care au trecut deja proba timpului, care au format anumite curente literare, sau autorii români contemporani care apar pe la televizor, niciun profesor sau student neîntorcând privirea și spre acele opere ale unor autori minunați, dar foarte puțin promovați. Nici în librării nu mi se pare că se promovează foarte tare tinerele talente, găsim tot cei considerați a fi coloșii literaturii deja și, printre aceștia mulți, mai întâlnim și câteva excepții cu cărți ale autorilor români contemporani. Am zis mereu că, în cazul meu, trăiască Facebook-ul, pentru că acesta este locul unde am reușit să descopăr mulți dintre scriitorii contemporani. Acolo parcă sunt un pic mai vizibili și, cam de acum doi ani, este o adevărată plăcere să le citesc operele, să mă minunez de frumusețea acestora și să mă bucur de cărți de calitate.
      Trecând peste nemulțumirile mele care cred și sper din tot sufletul că nu sunt doar ale mele, vă voi vorbi în acest articol despre motivele pentru care iubesc atât de tare literatura română contemporană, fapt care mă face să caut tot mai mult să descopăr alți și alți autori și avem destui, ceea ce pentru mine a reprezentat un motiv de surprindere, recunosc, pentru că, pe cât de puțin sunt promovați, pe atât de mulți sunt cei care scriu astăzi și care aduc un suflu nou în curentul literar actual de pe plaiurile mioritice.
       Am mai spus-o și voi continua să repet de câte ori este nevoie că avem scriitori de mare valoare, capabili să creeze cu penelurile capodopere. Au darul de a pune magie în cuvinte și de a crea un potpuriu de emoții, te poartă prin toate stările posibile și te determină să nu mai poți lăsa deloc cărțile lor din mână. Sunt convinsă în totalitate că, dacă s-ar fi născut în cu totul altă țară, mulți dintre autorii noștri ar fi fost acum cunoscuți pe plan internațional, sunt extrem de sigură de asta. Cred că aceasta a fost neșansa lor și uriașa noastră șansă de a avea alături de noi oameni creativi, care alcătuiesc cu măiestrie lumi noi, pe unde este o adevărată plăcere să te pierzi în orice moment al zilei.
      Literatura română contemporană este mult mai mult ancorată în realitatea actuală, imediată, făcând aceasta mult mai mult decât o face cea clasică. Tocmai pentru că ni se prezintă locuri cunoscute, realități și adevăruri pe care le vedem în jurul nostru zi de zi este și mai ușor să te conectezi cu acțiunea cărții și să înțelegi personajele, să le îndrăgești și să te transpui în pielea lor, participând în mod activ la toate actele acestora. Putem observa viața așa cum este și să încercăm mai apoi să o înțelegem tocmai prin prisma acestui fapt. Trăim în România și parcă este mult mai ușor să te pierzi în vârtejul aceleiași lumi create de către oameni care sunt tot de aici, parcă te ajută mult mai tare să te conectezi emoțional cu cuvântul scris din fața ta.
      Literatura română contemporană aduce un suflu nou în literatură și poți observa acest lucru în noile forme și genuri literare, în combinarea formelor și a motivelor, în conferirea de inovații textuale și lingvistice, care te fac să nu te plictisești citind, să te cufunzi cu totul în ceea ce ai în fața ta. În plus, acest fapt face ca operele autorilor români contemporani să fie mult mai incitante, mai vii, mai palpabile.
      Literatura română contemporană ne face să ne mândrim că există oameni talentați chiar aici, la noi în bătătură. Nu ai cum să nu te bucuri atunci când observi că nu doar francezul sau englezul atât de elogiați de altfel pot crea cu atât de multă măiestrie, că există chiar aici, lângă noi, oameni frumoși, capabili să creioneze minunății și să transfere spre noi emoții în stare pură, nealterată de niciun fel de barieră lingvistică, de limbaj, de concepții, cultură sau tradiție. Sunt ai noștri, vorbesc despre lumea noastră, de ce nu, despre noi, românii, chiar dacă își plasează acțiunea în țări străine sau în lumi fantastice, distopice, utopice. Putem simți dulceața cuvântului și mentalitatea noastră românească ce răzbate de dincolo de cuvântul scris. Scriitura nu mai trece prin acel filtru al traducătorului, ci e acea formă a limbii pură, așa cum a gândit-o autorul, ceea ce ajută mult mai tare să observi frumusețea operei.
      Nu vă lăsați purtați de val și nu considerați că faptul că internetul i-a făcut astăzi mult mai accesibili, acest fapt nu îi face mai puțin valoroși și nici nu îi plasează pe un nivel de inferioritate față de autorii străini. Autorii români contemporani au darul de a ne stârni imaginația, de a ne purta pe aripile emoțiilor felurite, de a ne oferi scrieri de calitate. Sunt opere diverse, pentru orice tip de cititor, nu ai cum să nu găsești ceva care să fie pe placul tău. Doar aveți curajul de a face ceva diferit de masa de oameni, de a vă apropia de literatura contemporană, de a îi da o șansă și de a vă îndrăgosti de operele scriitorilor noștri! 
      

10 gânduri despre ”DE CE IUBESC LITERATURA ROMÂNĂ CONTEMPORANĂ?

  1. anasylvi zice:

    Eu nu fac diferente in functie de nationalitatea scriitorului, ma intereseaza doar calitatea si scanteia de emotie. Literatura romana de calitate si pe gustul meu va avea mereu un loc special pe rafturile mele. Trebuie doar ca oamenii sa fie deschisi la nou si sigur vor gasi printre cartile de literatura romana contemporana ceva pe gustul lor.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Oana - Crâmpeie de suflet zice:

    Știu, am spus că trecând peste nemulțumiri, pe acelea le am punctate în alte articole despre blog: unul despre mentalitatea românească a autorilor contemporani și una despre așteptările mele de la cărțile autorilor români. Am și eu autori pe care știu sigur că nu îi voi citi sau nu îi voi mai citi. Aici am vorbit doar despre ceea ce am văzut frumos la literatura română contemporană.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.