DEZAMĂGIRE SAU AȘTEPTĂRI PREA MARI?

      Cred că fiecare dintre noi am simțit la un moment dat acel sentiment care are darul de a roade din suflet, de a tăia în carne vie, care ne frustrează și ne face să simțim o tristețe fără margini: dezamăgirea. O cunoaștem cu toții și avem impresia de cele mai multe ori că oamenii ne dezamăgesc, că situațiile nu sunt așa cum ne-am fi dorit, că planetele nu s-au aliniat așa cum trebuie pentru ca noi să ajungem la acea împlinire sufletească, pe care mai mereu o căutăm în alții, arareori în noi înșine. Avem tendința de a vedea oameni falși, pretenții, lipsă de ajutor atunci când avem mai mare nevoie, singurătate, lipsă de empatie și ajungem să ne întrebăm în ce lume nebună trăim.
       Nu de puține ori am trecut prin toate aceste sentimente, prin stări deloc onorabile, prin supărări ce păreau fără margini la momentul în care le-am simțit, de neputință în fața reacțiilor nemulțumitoare ale celor din jur și am dat vina, la rândul meu, pe cele amintite mai sus. Însă, de curând, de când am început să mă cunosc mai bine și să petrec mult mai mult timp cu mine, am început să mă întreb dacă nu cumva greșesc eu, dacă nu cumva îmi pun baza în oameni și situații și încerc prea tare să controlez reacțiile celor din jur, iar acest fapt mă face să fiu dezamăgită, să mă simt trădată de oameni sau situații. 
      Cred că am eu așteptări mult prea mari de la oameni, obișnuiesc să îi așez pe cei din jurul meu pe anumite piedestaluri, asemeni unor statui, după care simt neputință atunci când reacțiile sunt altele decât cele pe care le anticipasem eu. Sunt o perfecționistă de felul meu și cred că am ajuns să transfer nevoia de perfecțiune și asupra celor din jur, ceea ce nu este neapărat un lucru bun. Fiecare este unic, fiecare reacționează în funcție de propria construcție interioară, iar acest fapt nu ar trebui să mă conducă la procese de conștiință și la supărări, poate doar pe mine și pe naivitatea mea de a crede că totul se desfășoară după cum ajung să îmi imaginez eu.
     Am început să fiu mai realistă, să mă bazez mai mult pe mine și mai puțin pe cei din jurul meu, să mă înconjor de oameni apropiați din punct de vedere al construcției sufletești și parcă e mai bine. Încerc să am așteptări realiste de la cei din jur, să nu mai încerc să anticipez totul, să las totul să se desfășoare de la sine.
      Am înțeles că singura pe care o pot controla și pe care o cunosc sunt eu însămi, doar pe mine trebuie să mă bazez și doar la mine să apelez atunci când e nevoie. Iubesc oamenii, să vorbesc cu ei, însă am ajuns să mă iubesc mult mai mult și pe mine și parcă este muuult mai bine așa.

9 gânduri despre ”DEZAMĂGIRE SAU AȘTEPTĂRI PREA MARI?

 1. DARIA-MARIA ABDALLA zice:

  Tocmai v-am descoperit blogul,l-am „rasfoit” putin si am ajuns aici.Frumoasa postarea!cred ca fiecare ne regasim la un moment dat in ea.Cam greu sa te schimbi,cand te nasti asa…crezand ca toti oamenii sunt buni.De multe ori avem parte de dezamagiri chiar de la cei mai apropiati sufleteste si parca niciodata nu ne invatam minte,sa luam niste „masuri de precautie”,sa nu mai fim raniti.E greu sa inveti un suflet bun sa fie nepasator cand toata viata a fost asa.Felicitari pentru frumoasele randuri si o zi frumoasa ca ele sa aveti!<3

  Apreciat de 1 persoană

 2. anasylvi zice:

  Oamenii nu sunt obligati sa se alinieze la standardele noastre, nici noi la ale lor. Cand exista empatie, sentimente reale si toleranta, se creeaza o punte, o legatura. Cat de stabila va fi, depinde de puterea sentimentelor, de onestitatea lor. Uneori deste doar de conjunctura, alteori rezista celor mai mari obstacole.

  Apreciat de 2 persoane

 3. Andreea Boitan zice:

  Avem așteptări de cei din jur, deoarece câteodată avem nevoie și de ajutorul celor din jur. Nu putem face totul singuri întotdeauna. Totuși ce nu te onoara, te face mai puternic. Am învățat asta pe propria piele. De fiecare dată când am aștept ajutor din partea unei și nu l-am primit, am descoperit noi virtuți pe care nu știam că le am și am că pot rezolva acea situație și fără ajutor.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Delia Moretti zice:

  Sunt cu lacrimi amare în ochii și tu știi foarte bine că nu te mint. Așa sunt eu. Mă emoționez și o arăt fără să îmi fie rușine de critica nimănui. Am citit cuvânt cu cuvânt. Am aprobat și înmagazinat înțelepciunea cuvintelor tale. Nu pot să spun că greșești când mă regăsesc intru-totul în discursul tău. Știu că în cele din urmă totul va fi bine, dar drumul plin de gropi câteodată ne pune în genunchi, dar și îndeamnă să mergem mai departe cu capul sus.
  Țin să îți mulțumesc pentru tot. 🤭😘

  Apreciază

 5. simonamihutiu zice:

  Cred că și una și alta. Avem lacrimi pentru a ne plânge tristețea, cât și pentru a ne inunda bucuria. Și dezamăgirea, și speranța fac parte din existența noastră. Viața ar fi un tablou tern dacă nu am găsi toate culorile pe pânza sa.
  Acordăm cu generozitate multă încredere celor din jur, conferindu-le calitățile dorite de noi, uitând uneori să le vedem defectele. Ar fi prea mare pretenția să cunoaștem ce este în mintea și sufletul celor din jur când abia ne cunoaștem pe noi înșine. Tendința după dezamăgire este să ne pierdem încrederea în semeni. Cu toate astea, poate mai bogat în experiențe și cu siguranță mai căliți, vom investi speranțe în continuare, din nou, și din nou. Vom mai trăi deziluzii cu unii, dar, cu siguranță, vor rămâne alții, puțini la număr, care își vor dăltui numele în sufletul nostru pe veci. Este un fel de triere, de cernere a alegerilor pe care le facem prin sita vieții. Rămânem în final cu ceea ce contează și este cu adevărat prețios pentru noi.
  Simona Mihuțiu

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.