JURNAL DE CITITOR: CITESC CĂRȚI ÎN PARALEL?

     Nu există reguli în ceea ce privește cititul și nici cititori care să se asemene atât de tare în ceea ce privește lumea cărților. Fiecare are modul său particular de a se bucura de lectură, de a intra în universuri diferite și de a își bucura sufletul prin intermediul cărților pe care le citește. Însă, am observat că atunci când spui că ai tendința de a citi mai multe cărți în paralel, se uită acest principiu și apare un fel de Judecată de Apoi. Vei auzi extrem de des voci surprinse spunând: „Cum faci asta? Nu încurci acțiunea cărților? Nu încurci personajele? Nu ți se pare că nu acorzi timpul cuvenit uneia dintre cărți? Nu ți se pare că te întinzi prea mult ca timp în ceea ce privește citirea cărților? De ce faci asta, nu ar trebui să te poți bucura de cititul unei cărți în tihnă?” și multe altele de felul acesta. 
      Tocmai din această cauză, pentru că mulți te judecă dacă afirmi că ai în plan mai multe cărți, pe care vrei să le citești în același timp, sau pentru că ajungi să fi considerat un fel de cititor de mâna a doua, net inferior cititorului rege care citește o singură carte, ajungi să te ferești să mai spui că citești în paralel, că poți să ajungi în mai multe locuri și să vizualizezi mai multe universuri literare odată. Subiectul a ajuns un fel de tabu în lumea literară, însă eu am decis că nu are de ce să îmi fie rușine. Da, citesc mai multe cărți în paralel, două, trei poate, depinde de stare, de moment, de ceea ce îmi doresc la momentul respectiv. Nu se întâmplă mereu, uneori am starea necesară doar pentru o singură operă literară, însă, adeseori, mă surprind având mai multe cărți începute, iar acest fapt nu mă deranjează în absolut niciun fel. Și nu, nu încurc nici subiectele, nici personajele cărților citite. Obișnuiesc să compar această activitate cu privitul unor seriale, la fel cum poți vedea mai multe în aceeași perioadă, la fel e și cu cărțile, îți faci distribuția în capul tău… Plus, la mine, cred că ajută și atenția distributivă. Sunt profesor ca formație, chiar dacă nu mai lucrez momentan într-o școală, iar acolo este absolut necesar să predai o lecție și să fii atent la ceea ce se petrece în jurul tău, atât în sala de curs, cât și pe holurile școlii… La mine lucrurile funcționează cât se poate de normal, intră în firescul lucrurilor și fac acest lucru încă din facultate, apoi în timpul primelor zile de lucru în școală, când aveam parte de navetă multă.
     În clipele în care făceam naveta, aveam neapărat o carte care mă însoțea la drum, un volum cu coperta normală, care să nu reprezinte o mare greutate, și nici ceva cu un subiect prea greu și prea complex, ci doar ceva relaxant, numai bun pentru călătorii. Ar fi fost și păcat să nu citesc pe microbuz sau tren, era mult timp pierdut astfel, iar eu încercam să profit la maximum de acest fapt. Îmi făceam eu temele pentru masterat pe microbuz, de ce nu aș fi și citit și ceva în timpul ăsta?! Aveam și acasă o carte, cea pe care o țineam pe noptieră, de cele mai multe cu coperta cartonată sau cu un număr mai mare de pagini, cu un subiect mai complex, păstrată pentru zilele libere mai cu seamă.
       În timpul facultății cred că s-a format obiceiul ăsta cu cititul în paralel. Am absolvit secția de Română-Engleză a Facultății de Litere și aveam de citit atât la literatura română, cât și la cea engleză. Erau lecturi obligatorii și, cum eu sunt obsedată de a ști cât mai multe și de a obține cele mai bune rezultate, citeam tot și cum altfel decât în paralel, pentru a duce totul la bun sfârșit. La fel, aveam alături de mine și o lectură pe care mi-o doream neapărat în acel moment. Am rămas și acum cu acest obicei, mi se pare că mă ajută mult mai bine să citesc mai multe cărți, căci am destul de multe pe lista de dorințe. Citesc în funcție de starea de moment și de plăcerea din acea clipă, însă mai niciodată același gen literar. Citesc fie ficțiune și non-ficțiune, fie genuri diferite, care mă ajută mult mai tare să delimitez totul. Citesc cam două, trei cărți odată, două în format fizic, una în format ebook. Nu îmi diminuează în niciun fel plăcerea cititului, nu îmi place să citesc din obligație, doar că este un obicei format în timp pe care mi l-am păstrat. Știu foarte bine ce se întâmplă în fiecare carte citită și nu voi încurca lucrurile, pot face o analiză literară pentru fiecare în parte și acest lucru este demonstrat 😀 Foștii mei elevi știu ce puteam face, i-am înnebunit destul 🙂 
     Voi citiți cărți în paralel? Reușiți să vă concentrați suficient de tare?
Publicitate

3 gânduri despre ”JURNAL DE CITITOR: CITESC CĂRȚI ÎN PARALEL?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.