JURNAL DE CITITOR: CĂRȚILE VERII

     După cum v-am obișnuit deja, la final de anotimp vin cu un bilanț al lunilor ce tocmai au trecut și nu mă dezmint nici de această dată. Da, știu, nici mie nu îmi vine să cred că a trecut deja vara, parcă aș fi mai lungit-o puțin, dar, asta este, timpul pierdut nu mai poate fi recuperat și nu ne rămâne decât să ne uităm cu drag la ceea ce s-a terminat și să visăm cu ochii deschiși la ceea ce va să vină.
       Am avut parte de o vară productivă din punct de vedere livresc, cu multe și felurite lecturi, multe dintre ele devenind preferatele mele. Am descoperit autori noi, pe care sigur îi voi mai menționa în viitor și am călătorit cu mintea în diverse colțuri ale lumii. 
      În rândurile de mai jos, îmi propun să vă prezint cinci dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit eu în vara lui 2018, fără a le așeza într-o ordine a cât de tare mi-a plăcut, căci se situează toate pe același plan. Așadar, să purcedem la drum…     Cartea lui Jane Fallon este clar una dintre preferatele mele din acest an. Are ingredientele perfecte pentru o lectură reușită: are dozele necesare pentru o poveste de iubire, dar și partea ei de dramatism în egală măsură. Însă, ceea ce ne oferă autoarea este un personaj carismatic, care știe să iasă cu demnitate dintr-o viață care nu îi mai aparține, și un optimism fără margini. Dacă nu ați citit romanul încă, vi-l recomand cu căldură!     Da, știu, v-am tot vorbit de cartea Ralucăi Iorga, dar credeți-mă pe cuvânt, merită. Sunt autori români contemporani prea puțin promovați, dar care au darul de a crea cărți de suflet și pentru suflet, menite să rămână acolo, într-o cămăruță, pentru totdeauna. Romanul de față ne vorbește despre domnitorul Vlad Țepeș într-un mod inovativ și unic, realismul magic iese dintre pagini, iar perspectivele asupra istoriei se schimbă. Merită din plin, vă zic eu!    Susan Abulhawa scrie cu sufletul și se simte. Cartea prezintă destinul tragic al Palestinei, dar pune în același timp și problema emigranților, care ajung să se înstrăineze de propriile credințe, locuri și oameni dragi. Romanul acesta m-a atras ca un magnet datorită stilului de scriere, care îmbină realismul cu elementul fantastic, ceea ce-l transformă într-o lectură minunată.     Tatiana de Rosnay aduce în fața noastră un eveniment mai puțin cunoscut din perioada nazistă, însă extrem de dureros pentru istoria Franței: tragedia de la Vel d`Hiv. Romanul său îmbină în mod armonios trecutul cu prezentul și îți dă forța de a lupta pentru a duce la îndeplinire cele mai ascunse visuri ale sufletului.       Când e vorba de ficțiune istorică, nu mă pot abține să nu recomand. „Zuleiha deschide ochii” este genul acela de carte care se citește cu sufletul și care ne arată că, dacă vrei, poți reuși chiar și în cele mai grele condiții pe care viața ți le așterne în cale.

     Am spus că mă opresc la cinci romane, căci, altfel, aș pomeni aici de „O mie de impresii divizate”, „Antidepresiv”. „Sinuciderea ielelor” sau „Inimi chimice”… Gata, mă opresc 🙂 V-am spus că am citit doar cărți bune. 🙂 

      Voi ce cărți ați citit pe perioada verii? Care v-au intrat direct în suflet?


10 gânduri despre ”JURNAL DE CITITOR: CĂRȚILE VERII

 1. Eva Ancuta Hamza zice:

  Am citit 2 carti din topul tau, dar restul le am in wishlist. Ma bucur ca ai avut o vara reusita, din punct de vedere livresc. Eu am citit tare putin vara asta, dar macar am avut parte si eu de lecturi minunate.

  Apreciază

 2. Di Tout zice:

  Ma tenteaza foarte mult ,,Se numea Sarah” si ,,Albastrul dintre cer si apa”.
  Ce-am citit vara asta si mi-a placut: J. Barnes, ,,Pedantul in bucatarie”, T. Hoyle, „Survivor”, A. Munro, ,,Prea multa fericire”.
  (Facebook: Di Tout)

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.