BRAȘOVUL VĂZUT PRIN OCHI DE TURIST

      Iubesc partea de dincolo de Carpați a României, mi se pare că avem parte de mult mai multă frumusețe, de curățenie, de cultură și de civilizație în această parte a țării. Tot aici, poți observa o interculturalitate demnă de statele de top ale Europei, un spirit justițiar și de toleranță pe care nu prea le mai întâlnești în restul țării. Se simte influența Occidentului extrem de tare și cred că acest fapt mă încântă cel mai mult. Ai mereu ceva de învățat când ajungi în astfel de zone, ai mereu de făcut anumite analize și îți încarci bateriile cu energie pentru mult, mult timp după ce vizita ta s-a încheiat.
     Brașovul se numără printre zonele de top vizitate de români și străini deopotrivă într-un număr foarte mare întotdeauna, indiferent de anotimp. Este situat în zona central estică a României, la poalele Tâmpei și ale Postăvarului, locuri emblematice ce pot fi vizitate cu încredere. Orașul este oarecum împărțit în două, având o zonă industrială, cu fabrici, supermarketuri și blocuri mai nou construite, și o zonă veche, situată în zona Scheiului, mult mai atractivă din punct de vedere vizual, însă, din orice parte ai începe descoperirea Brașovului, nu ai cum să nu fii fermecat. Se simte aerul proaspăt, de munte, se pot observa florile și parcurile bine îngrijite, unde te poți pierde cu ușurință.
       În ceea ce mă privește, există o legătură mai strânsă cu orașul de la poalele Tâmpei: sunt născută la Brașov și am petrecut primele șase luni din viața mea aici. Nu pot să spun că am amintiri de atunci, cum este și normal :), dar cred că aerul orașului montan mi-a intrat în mod natural în sânge și s-a încăpățânat să rămână acolo pe vecie, căci mă simt întotdeauna ca acasă când ajung în Brașov și ajung destul de des. Este locul în care, alături de familia mea, petrec mereu clipe de neuitat; este spațiul în care evadez și în care mă simt foarte bine. Avem avantajul de a sta cam la 70 de kilometri depărtare, doar trecem dealul și suntem în Brașov, ceea ce e un avantaj considerabil, căci evităm Valea Prahovei, întotdeauna supraaglomerată. O oră nu este un interval de timp așa de mare, iar sentimentele de libertate și de relaxare pe care le pot simți odată ajunsă în Brașov merită din plin. La toate acestea, ajută din plin drumul până acolo, plin de verdeață, căci oriunde privești vezi păduri străvechi, ce te îmbie la visare și la relaxare, la căutarea liniștii lăuntrice pe care doar plasarea în apropierea naturii ți-o oferă.


      În mod invariabil, prima oprire a noastră se face în drumul spre Poiana Brașov, pentru a admira partea veche a orașului și pentru a face rost de amintiri de neuitat, imortalizate în poze. Ai spune că te-ai sătura să faci același lucru întotdeauna, însă pe mine rutina nu mă deranjează, ba chiar mă ajută să mă organizez mai tare. De asemenea, nici orașul nu se vede la fel întotdeauna: uneori, poți observa zona veche a orașului, cu Biserica Neagră cu tot, alteori totul este învăluit în ceață și simți cum plutești pe deasupra tuturor. 
        După ce am observat lumea minusculă de sub noi, urcăm sus în Poiana Brașov, pentru a admira din nou și din nou zona verde. Nu obișnuim decât arareori să urcăm de aici pe Postăvaru folosind telecabina sau telescaunele, dar recunosc că și la poalele muntelui ai ce admira. Totul este verde, iar aerul curat te face să simți că trăiești. Te poți pierde printre tarabele cu diferite obiecte artizanale, poți să te dai cu sania iarna, poți admira peisajele, te poți plimba pe malul lacului, urcând pe poteci feerice printre copaci seculari, poți mânca niscaiva bunătăți locale (kurtos kovacs este de departe preferatul meu, deși nu spun nu nici langoșilor calzi) și poți vedea Șura Dacilor, mereu diferit amenajată.


      Șura Dacilor este de departe preferata mea, pentru că poți observa obiecte artizanale construite din lemn, te poți plimba pe lângă fântâni ce par desprinse din povești, poți vedea câteva dintre caracteristicile zonei prin intermediul unor aranjamente minunate, poți admira Foișorul și căsuțele al căror acoperiș îl poți atinge. Este locul pe care îl asociez întotdeauna cu vacanța. 


    După ce vizităm Poiana Brașov, coborâm în oraș, lăsăm mașina în parcare și luăm centrul vechi la pas. Ajungem aproape invariabil pe Aleea de după Ziduri, de unde putem admira Turnul Alb și Turnul Negru. Eu iubesc să merg pe malul micului râu, să mă opresc din când în când pentru a admira arta stradală de pe clădiri, apărute nu de foarte multă vreme, sau pentru a aduna ceva conuri de brad, pe care am început de ceva timp să le colecționez. Aleea de după Ziduri îmi amintește oricum întotdeauna de Irina Binder și ai ei „Fluturi”, pentru că pomenește acest loc în cartea sa ca loc de întâlnire 🙂
    După ce trecem pe lângă maternitatea unde am văzut prima dată lumina zilei, coborând spre Piața Sfatului observăm prima dată străduțele cu un farmec aparte, cu magazine diverse și cu flori la ferestre. (În poza de mai jos, în colțul din dreapta jos, puteți observa cetatea Brașovului, pe care, din păcate, ultima dată nu am găsit-o deschisă.)


   Apoi, pe măsură ce te apropii de Piața Sfatului, ți se dezvăluie în toată splendoarea ei Biserica Neagră. Este un monument construit de sașii ardeleni, care te farmecă instantaneu cu forma sa gotică, cu sunetul orgii care răzbate chiar și dincolo de zidurile sale. Are o măreție aparte care mă face să mă simt infinit de mică și de neînsemnată, ca o frunză dusă de vânt. Lângă ea, nu foarte departe, este un anticariat pe care arareori îl găsesc deschis, pentru că mergem, de regulă, în zilele de sărbătoare. Acest fapt nu mă împiedică să mă gândesc la el și să mă opresc un pic la zidurile sale. Face bine la spirit 🙂 


        După ce treci de Biserica Neagră, ajungi în Piața Sfatului, foarte cunoscută ca fiind locul în care se desfășoară Cerbul de Aur. Este chiar inima orașului, unde putem auzi gongul ce anunță ora exactă și unde bătăile de aripi ale porumbeilor te fac să visezi cu ochii deschiși. Acesta este un loc încărcat de istorie, fiind construit prima dată ca loc de întâlnire al negustorilor de diferite etnii. Astăzi se păstrează farmecul aparte prin arcadele și clădirile deosebite, ce au fost martore la multe evenimente istorice. În timpul sărbătorilor, tot aici se desfășoară diferite piețe tematice, cu dulciuri făcute în casă, deosebit de delicioase. Aproape întotdeauna putem găsi kurtos kovacs, cozonăcelul săsesc deosebit de gustos, unul dintre dulciurile mele preferate din toate timpurile.

     
       În depărtare, se poate vedea sigla ce anunță orașul Brașov, un lucru ce imită mult mai cunoscutul însemn de la Hollywood. În centru, tronează o frumoasă fântână arteziană, înconjurată de băncuțe pe care te poți odihni sau pe care poți citi. Anul acesta, fiind centenar, locul îmbrăcase straie noi, cu o celebrare a acestui eveniment începând de la intrarea în Muzeul de Istorie, unde exista o poză a regelui Mihai, continuând cu o statuie ce arată anul 100 și cu anumiți tineri ce îți prezintă personalitățile istorice de seamă ale Brașovului.
      Piața Sfatului este întotdeauna animată și plină de viață. Se pot întâlni tot felul de etnii și este locul de intersecție al religiilor. Puteți observa chiar în poza de început a articolului un evreu cu fiul său, apoi mereu vezi musulmani, catolici, creștini ortodocși. Tocmai acest fapt îmi place, că ai sentimentul acela de incluziune socială indiferent de zona sau de naționalitatea de care aparții. 
      Mesele restaurantelor tronează pe centru pe străduțe, îmbiindu-te să te așezi. Artiști stradali îți încântă urechile cu minunate acorduri muzicale sau ochii prin minunate picturi. Găsești mai multe anticariate, raiul iubitorilor de carte dacă mă întrebați pe mine, sau anumite localuri care îți oferă și posibilitatea de a citi (a se vede La Biblioteque). Tot în zonă, se află librăria Șt. O. Iosif (sediul Libris) și librăria Rallu. Eu le testez mereu și mai mereu iau cărți din călătoriile în Brașov 🙂 Mai există și o doamnă la una dintre tarabele din Piața Sfatului care știe cum să vorbească despre cărți, determinându-te să vrei toate cărțile existente în micul ei magazin 🙂 

     Brașovul va rămâne întotdeauna un oraș cu iz medieval extrem de drag sufletului meu. Voi l-ați vizitat? Ce anume admirați cel mai tare la acesta?8 gânduri despre ”BRAȘOVUL VĂZUT PRIN OCHI DE TURIST

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.