ANAYS M.: CONFESIUNILE UNEI FETE RELE – RECENZIE

     „Eu sunt unică. om din întâmplare, femeie prin vocație.”

     Nu știam nimic nici despre autoare, nici despre carte în momentul în care am ales să accept provocarea de a citi acest roman: „Confesiunile unei fete rele” de Anays M. Nu este rău să fii surprins din când în când și exact asta s-a întâmplat cu mine citind confesiunile acestei scriitoare și înțeleg de ce a scris sub pseudonim, pentru că se dezvăluie într-un mod extrem de direct, de brutal pe alocuri și, uneori, este mai bine să păstrezi acea aură de mister în jurul tău, să lași oamenii să îți descopere cartea, iar nu persoana. Romanul m-a scos din zona mea de confort prin prisma subiectului pe care îl abordează, dar, recunosc, m-a surprins într-un mod extrem de plăcut și mi-a permis să mă rătăcesc între paginile sale pentru câteva minute.
      „Confesiunile unei fete rele” este o cărticică scrisă sub forma unui jurnal, care împletește fragmente din viața celei care este cunoscută drept Anays cu crâmpeie de filosofie și sfaturi pentru a duce o viață fericită și împlinită. Se poate observa că autoarea este o fină cunoscătoare a spiritului uman și, de asemenea, o luptătoare pentru drepturile femeii. Nu e genul meu de feministă, pentru ca eu nu cred neapărat într-o anumită egalitate dintre femei și bărbați, dar cred cu tărie că orice femeie ar trebui să citească această carte, pentru a se inspira, pentru a își trage forța din rândurile ei, pentru a își da seama că nu este singură și că, uneori, chiar și dezamăgirile ar trebui să o împingă înainte spre descoperirea de sine și spre o mai mare forță interioară.
      Sunt o romantică incurabilă și naivitatea îmi este prietenă bună, de aceea, nu sunt neapărat de acord cu modul în care personajul narator se comportă, însă am ales să mă pun în pielea acesteia, să nu judec prin prisma propriilor trăiri și experiențe de viață, ci să iau lucrurile așa cum sunt, să mă analizez și să învăț să mă pun din când în când pe primul plan, asemeni lui Anays, să nu pun preț pe vorbele celor din jur, indiferent de ceea ce ar crede aceștia, pentru că ei nu se află în pielea mea, să încerc să îmi duc la îndeplinire visurile și să nu mă las trasă în vârtejul unui oarecare ins care încearcă să îmi impună modul lui de viață, pentru că, deși dragostea este cea mai importantă, aceasta trebuie să fie reciprocă și clădită astfel încât să poți fi tu însăți, fără teama de abandon. Personajul narator este o persoană puternică, genul acela de femme fatale, capabilă să sucească mintea oricărui bărbat, însă care știe exact ce anume își dorește de la această viață. Anays este o femeie care își lasă fanteziile să prindă viață, care refuză să se îndrăgostească de orice tip atras de ea, care se pune undeva sus, pe un piedestal înconjurat de lumini, unde trebuie să lupți ca să ajungi, căci își păstrează propriul sanctuar doar pentru ea și pentru cei mai intimi prieteni, nu îi permite oricui să se afle acolo. Mai mult decât atât, nu se teme să experimenteze, să își exercite spiritul ludic atât când vine vorba de relația cu bărbații din viața ei, cât și cu femeile care se află în jurul ei.


      Cartea debutează cu prezentarea lui Anays, o femeie care aparent știe ce își dorește de la viață, atacând problemele și bărbații asemeni unei feline, din dorința de a ajunge la pasiune și plăcere, dar nu neapărat la o relație stabilă:

„Sunt Anays. Așa mi se spune aproape dintotdeauna. Parcă nici nu mai știu numele real. Dar nu-mi pasă. Nu-mi trebuie un nume gol. Îmi trebuie un trup gol. Cred că în jurul acestei nevoi mi-am construit o mare parte din viață. Un trup gol în care să bată o inimă impulsivă. Asta caut. Asta vânez. Nu, nu aștept precum alte femei, să fiu văzută, băgată în seamă și eventual cucerită. Eu mă duc la țintă, eu știu ce vreau și ce-mi trebuie. Îmi iau singură, nu stau ca nimeni să-mi dea ceva pe tavă, fie ea tavă de argint. Nu mai fac de mult greșeala să gândesc despre mine că sunt o reprezentantă a sexului slab și să mă împăunez cu debilitățile lui.”

        Se poate observa din fragmentul de mai sus stilul simplu, dar excesiv de sincer, de direct, de golit de orice fel de tabu sau complexe pe care îl găsim în această carte, iar acest fapt mi-a plăcut cred că cel mai tare. Nu există înflorituri, ci adevărul este aruncat în față cu multă sinceritate, fără ca personajul narator să se teamă de faptul că ar putea leza pe cineva sau că ar putea răni prin vorbele sale. Sau cel puțin acestea sunt aparențele, de femeie extrem de puternică, ce nu ține cont de nimeni și de nimic pentru a își atinge idealurile, de femeie care nu așteaptă nimic de la nimeni și care are curajul de a spune verde în față ceea ce crede, fără menajamente și fără a îi face pe cei din jur să se simtă confortabil doar pentru că aceasta se așteaptă de la ea. Dincolo de ele, descoperim însă o femeie cândva îndrăgostită, fragilă, care a crezut în bărbatul de lângă ea. A existat cândva, nu ni se spune când, un anume N., alături de care a petrecut ani întregi fără a ajunge, însă, la un numitor comun, fără ca acesta să îi răspundă în același mod în care ea o făcea. N. reapare abia acum, peste ani, în viața ei, declarându-și iubirea, căci, de multe ori, aflăm valoarea iubirii doar când aceasta este pierdută definitiv. Tocmai prin prisma acestei experiențe devastatoare din viața ei am ales să nu o judec pe Anays și să îi accept modul de a acționa și de a se comporta în societate, pentru că, deși nu sunt de acord cu ea în totalitate, am înțeles-o și am acceptat-o așa cum este. 
     Anays a ales să se răzbune oarecum pe toți bărbații întâlniți în cale, să nu se mai lase prinsă în mrejele acestora, să nu se mai îndrăgostească, în speranța că toate acestea îi vor diminua suferințele viitoare. Prin viața ei trec nenumărați bărbați, singuri sau căsătoriți, pentru că ea nu mai dorește stabilitate, ci doar senzualitate și plăcere, acceptându-și statutul de curtezană și nedorindu-și niciun fel de implicare emoțională din partea bărbatului de lângă ea. Deși încă mai crede că iubirea este motorul tuturor lucrurilor, ea alege să nu se mai lase prinsă ca într-o pânză de păianjen sub vraja ei, ci să acționeze ca o femeie independentă, care își acceptă singurătatea și care, pe moment, se simte bine așa, în punctul în care a ajuns.
       Dincolo de poveștile de iubire din viața ei, de experiențele ei alături de bărbați și de femei deopotrivă, fapte care nu sunt prezentate într-un mod deranjant, ci într-unul care te faci să o descoperi mai bine pe Anays, cartea ne oferă sfaturi de viață, perle de înțelepciune de aplicat zi de zi, astfel încât să devenim femei mai puternice și mai independente. 
        „Confesiunile unei fete rele” se citește într-o oră, două, însă reprezintă un punct de plecare pentru analiza de sine și pentru o mai bună cunoaștere a propriei persoane. Este o cărticică pe care o recomand oricărei femei care se caută, care se acceptă așa cum este, cu lumini și umbre, care învață să pună preț pe ea și pe trăirile sale, care se simte puternică și nu așteaptă să fie asociată cu un bărbat pentru a deveni demnă de luat în seamă. Este o carte care îți arată că nu trebuie să pleci urechea la judecățile de valoare privind propria persoană care vin din afara ta sau a cercului tău de persoane apropiate, căci, atât timp cât tu știi cine ești, toate celelalte sunt doar vorbe-n vânt.


     DATE DESPRE CARTE:
     _________________
     Titlu: „Confesiunile unei fete rele”
     Autor: Anays M.
     Editura: Bookzone
     Anul apariției: 2018
     Număr de pagini: 128

     Cartea poate fi achiziționată de aici și o recomand celor care au trecut de 18 ani.

14 gânduri despre ”ANAYS M.: CONFESIUNILE UNEI FETE RELE – RECENZIE

  1. Anca Adriana Rucareanu zice:

    Nu m-a atras deloc cartea, nu știu de ce. Am tot fost dezamăgită și am zis să mă linistesc o perioada. Te felicit pentru curaj și pentru recenzie!

    Apreciază

  2. anasylvi zice:

    In mod normal, nici nu m-as fi uitat de doua ori in directia cartii, dar uite ca mi-ai starnit oarecum interesul prin aceasta recenzie. Imi place onestitatea care se degaja atat din roman, cat si din recenzie, felicitari!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.