CURĂȚENIA DE TOAMNĂ ÎNCEPE… CU SUFLETUL TĂU

„Mă întoarce
dorul de viaţă
în trecut
să curăţ
de praful greu
al uitării,
amintiri
cu iz de frunză 
uscată.”

(„Toamna timpului” de Mirela Nicoleta Toniță)


      Toamna este momentul propice pentru a începe o anume curățenie și nu, nu mă refer la cea a propriilor case și curți (deși și acestea se întâlnesc frecvent în această perioadă), ci la una sufletească, pentru că acum mi se pare că este timpul acela din an în care putem face bilanțuri, aduna plusurile și scădea minusurile, astfel încât să ajungem la o calitate mai bună a propriei vieți. 
  Nu știu cum sunteți voi, însă întotdeauna în această perioadă eu mă întorc spre mine, mă observ, mă analizez, mă cert pentru toate momentele acelea de slăbiciune, în care am lăsat valul să mă ducă spre colțuri care nu aveau nimic de a face cu mine, mă felicit pentru momentele în care am fost suficient de tare astfel încât să țin drumul drept, indiferent de ceea ce spuneau cei din jurul meu. Este momentul meu preferat din an, cel mai bun pentru a îmi oferi clipe de calitate cu mine însămi, pentru a îmi aminti cine sunt, ce pot face și ce trebuie să mai fac pentru a mă afla acolo unde îmi doresc cu ardoare.
     Am avut o perioadă în care eram de o naivitate copleșitoare și extrem de influențabilă, în care un cuvânt aruncat la momentul potrivit de cineva din anturajul meu mă făcea să îmi schimb traiectoria la 180 de grade și adeseori din această cauză nu mă mai recunoșteam, nu mai reușeam să mă identific cu persoana care devenisem. Au fost persoane care îmi spuneau că un anumit lucru trebuie să fie făcut într-un anume fel, iar eu credeam că așa este mai bine și pentru mine. Au fost persoane care îmi ofereau sarcini care lor le erau inconfortabile, iar eu le duceam la îndeplinire deși nu aveau nimic de a face cu mine. De asemenea, au fost clipe când nu mai făceam ceea ce clar îmi făcea plăcere doar pentru că mă temeam de părerea celor cu care intram în contact, nu mai alegeam fericirea mea, pentru că mi se părea că am o problemă dacă nu mă voi îndrepta pe liniile trasate de alții pentru mine. Nici măcar nu conștientizam că acela nu era drumul meu, ci calea pe care alții au ales-o pentru mine și, la un moment dat, îmi amintesc că eram extrem de nefericită în momentul în care mă aflam doar eu cu mine, fără influențe exterioare. Din cauza celor care mi se spuneau, aveam impresia că mă aflu la un nivel net inferior, că mai am mult de muncit pentru a ajunge acolo, la nivelul celor pe care îi admiram. Aveam impresia că eu nu pot face multe lucruri doar pentru că îi așezam pe alții pe un anumit piedestal, pe care poate (și cel mai adesea s-a dovedit că așa este) nu îl meritau pe drept, ci era doar un produs al imaginației mele, reflexii ale propriilor mele gânduri.
      Toate acestea s-au petrecut până la un moment în care am spus stop. M-am oprit un pic și m-am uitat în urmă, la punctul din care am pornit, și m-am văzut în prezent, cu toate nefericirile, nesiguranțele și neplăcerile mele și m-am văzut în viitor și mi-am dat seama că nu sunt acolo unde mi-aș dori să fiu, că nu sunt nici pe departe mai aproape de îndeplinirea propriilor visuri, că mă aflu pe un drum greșit care le aparține altora și în niciun caz mie însămi. De aceea, am pus totul pe pauză și m-am privit pe mine, cea care se pierduse undeva departe, într-un colț ascuns al sufletului meu și am avut curajul de a îi spune să iasă la suprafață. I-am oferit mâna adevăratei eu, permițându-i să iasă la suprafață, după ce, în prealabil, i-am cerut iertare pentru toate acele momente în care nu am lăsat-o să fie ea cu adevărat, în care nu i-am dat voie să se manifeste și să preia controlul. 
      Azi, în fiecare toamnă fac curățenie în suflet, a devenit un obicei care sunt sigură că va deveni permanent. Astăzi, nu regret nimic din tot ce am greșit în trecut, din toate alegerile mele, chiar și acelea mai puțin inspirate, pentru că ele au fost lecțiile mele, sfaturile destinului venite la mine pe diferite căi și sub diverse forme, menite să mă transforme în omul puternic de astăzi, care știe cine este și știe ce poate, care privește încrezător spre viitor și țintește sus, cât mai sus cu putință, pentru că merită și pentru că știe că imposibilul nu există, ci este doar o barieră pe care singur și-o pune în cale. Astăzi, sunt un om încrezător în forțele proprii, care nu îi mai permite nimănui să îl tragă în jos. Ținta este cerul… restul e poveste.
        
      


Publicitate

4 gânduri despre ”CURĂȚENIA DE TOAMNĂ ÎNCEPE… CU SUFLETUL TĂU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.