JEFF LINDSAY: DEXTER. VISE ÎNTUNECATE (#1) – RECENZIE

       Este ciudat dacă afirm că m-am îndrăgostit la modul absolut și iremediabil de un criminal în serie? Ajută vreun pic dacă vă spun că este vorba de unul cu foarte mult șarm personal, destul de frumușel, inteligent și cu un puternic simț al umorului? Oare mai primesc câteva bile albe dacă jur cu mâna pe inimă că este vorba de un criminal în serie cu principii morale extrem de dezvoltate, un fel de justițiar, care alege să pedepsească minți bolnave, străbătute de vicii groaznice?
          Nu știu ce părere v-ați făcut acum despre mine, însă, în apărarea mea, țin să vă anunț ca Dexter Morgan și cu mine suntem cunoștințe mai vechi. Ne știm încă din vremurile în care serialul cu același personaj în centru se derula la televizor. Nu am văzut chiar toate sezoanele, deși mi se pare o serie genială și îndrăzneață, însă acest lucru nu m-a împiedicat să îmi doresc să cunosc mult mai mult. Acum, după citirea primului volum al cărții ce îl are ca personaj principal și narator pe Dexter, sunt sigură că îmi voi face mult mai mult curaj și pentru restul de episoade pe care mai trebuie să le vizionez.
        „Dexter. Vise întunecate” este primul volum dintr-o serie mult mai lungă, dar care, din păcate, la noi nu s-a tradus în întregime. Avem deocamdată doar două cărți și încă nu sunt semne că ne vom bucura de mult mai mult, însă îmi permit să sper în continuare. Jeff Lindsay a cunoscut succesul datorită acestui personaj și a reușit să creeze o operă cu un puternic impact asupra cititorilor săi, folosind un stil alert și captivant, extrem de cinematografic, care te face să vizualizezi fiecare scenă descrisă și să simți fiori reci pe șira spinării. Trebuie însă să vă avertizez, dacă sunteți mai slabi de înger, cartea asta nu e pentru voi. Există numeroase scene macabre, care vă vor face să puneți la îndoială moralitatea oricărei alte persoane cu care veți intra în contact. Autorul a fost extrem de îndrăzneț când a creat un astfel de personaj, care iubește pur și simplu să își desfășoare activitatea de ucigaș cu spirit de Robin Hood, însă a făcut-o atât de bine încât s-ar putea să sari din pat uneori sau să dormi cu o lumină de veghe aprinsă…
         Înainte de a purcede la drum, vreau să vă fac cunoștință cu Dexter Morgan, personajul care mi-a cucerit inima și m-a făcut să țin degetele încrucișate pentru fiecare acțiune a sa, dorindu-mi să aibă succes în orice împrejurare. Pumnii mei au fost mereu strânși pentru el, indiferent că era vorba de pedepsirea cuiva sau de urmăriri cu iz polițienesc. Este un caracter memorabil, iar dacă nu mă credeți pe cuvânt, trebuie neapărat să citiți cartea, vă asigur că îmi veți da dreptate mai apoi. 
        Așadar… Dexter este în aparență un bărbat simpatic, cu un șarm deosebit, acel om amabil, mereu zâmbitor, mereu gata să ajute când ai o problemă, mereu cu simțul umorului, fapt care le și face pe unele femei să se îndrăgostească. În plus, este specialist în analizarea probelor de sânge și angajat la un laborator aparținând poliției din Miami. Ar părea cea mai de încredere persoană, dacă nu ți-ar spune chiar el că are ceva urme de sociopat în ADN-ul său. Nu are sentimente, nu simte nimic față de nimeni, însă are un acut simț al onoarei, care îl face să își aleagă cu grijă victimele, la fel și un fel de promisiune făcută tatălui său adoptiv, Harry, care nu îi permite să le lase frâu liber pornirilor sale brutale și animalice. Este un lucru sacru pe care alege să îl implementeze mereu în viața sa, indiferent de șoaptele lunii plini sau a Pasagerului Întunecat, cealaltă personalitate a sa. Cel din urmă este un fel de alter ego al său și îl însoțește în permanență, chiar dacă uneori rămâne în stare latentă. El este și cel care preia controlul și săvârșește crimele, un fel de personalitate răzvrătită a sa ce își dorește ca, din când în când, să nu mai fie controlată asemeni unei păpuși de circ și să preia controlul. Cele două fețe ale personalității sale se împacă de minune până la un moment dat, când totul scapă de sub control, iar Dexter nu mai știe exact ce anume e real și ce se petrece doar în mintea sa, nu mai face distincția dintre vis și realitate…

         Acum, ziceți și voi, chiar dacă nu ați început să prindeți drag de Dexter (nu îmi fac probleme, citind cartea o veți face sigur), nu vi se pare un personaj interesant și incitant?!

         Incipitul romanului ne plasează direct în mijlocul acțiunii, făcându-ne martori ai uneia dintre urmăririle și crimele lui Dexter, care se oprește de data aceasta asupra unui preot care ucide copii. Este un început șocant, dar care te face să îți dorești să afli mai multe despre personajul narator. Aflăm că acesta este un mod de viață pentru el, un mod de refulare, de eliberare de sub tortura Pasagerului său Întunecat. Nu comite nimic fără a fi sigur că persoana respectivă merită ceea ce i se întâmplă, că astfel este oprit un rău mai mare, fapt pe care i-l promisese lui Harry, polițist de meserie și tatăl său vitreg. Acesta observase natura adevărată a fiului său și a înțeles că nu este de ajuns doar să închizi criminalii pentru ca răul să fie oprit, de aceea, nu îl internează într-un azil destinat celor ca ei, ci îi cere ca atunci când își va exercita dorința de a ucide oameni să nu se atingă de cei nevinovați, ci doar de cei care făcuseră mult, foarte mult rău. Este un fel de cod de onoare al ucigașilor, un fel de a aduce balanța dintre bine și rău, iar Dexter rămâne fidel promisiunii făcute, chiar dacă luna plină îi mai dă, uneori, imbolduri nepotrivite. Harry știa că fiul său adoptiv fusese martor la ceva groaznic înainte de a fi dat spre adopție, chiar dacă nu își mai amintea acum, și era sigur că acel incident lăsase amprente puternice asupra sufletului său, fapt pentru care alege să îl pună oarecum pe o cale dreaptă, transformându-l într-un monstru cu o conștiință mult mai curată, pentru că el îi pedepsea doar pe cei lipsiți de suflet și de conștiință.
     Totul capătă însă alte valențe în momentul în care în Miami își face simțită prezența un al doilea criminal în serie, care ucidea prostituate, golindu-le apoi trupul total de sânge și împachetându-le trupul ciopârțit în hârtii de cadouri… Pentru un om normal, toate acestea sunt macabre și de nesuportat, pentru Dexter devin o obsesie, ce se transformă în dorința de a îl cunoaște pe cel care se află în spatele oribilelor crime. În plus, el își dorește să o ajute pe sora sa, Deborah, să urce pe scara ierarhică a meseriei sale, transformând-o într-un detectiv credibil, ceea ce este posibil doar prin prinderea făptașului. Poliția face multe greșeli, iar Dexter își dă seama de aceasta, fapt pentru care el și sora sa pornesc singuri pe urmele celui vinovat. El este ajutat și de însuși ucigaș, căci îi lasă tot felul de semne și, mai mult decât atât, Dexter începe să aibă tot felul de vise care îl plasează într-o cameră mică și rece, ucigând. Tocmai acestea produc declinul mental al lui Dexter, pentru că nu mai știe ce anume este real și ce nu și dacă nu cumva chiar el este autorul din spatele oribilelor crime, un fel de criminal somnambul. Mai mult decât atât, miza crește când victima acestuia este chiar Deborah…
        Cine este vinovat de toate aceste crime odioase, care au zguduit Miami? Ce rol joacă Dexter în tot ceea ce se întâmplă? Aflați doar citind romanul. Pe mine sigur m-a captivat stilul lui Jeff Lindsay și m-a ancorat direct în poveste. Sunt curioasă de părerea voastră.

       DATE DESPRE CARTE:
       _________________
      Titlu: „Dexter. Vise întunecate”
      Autor: Jeff Lindsay
      Titlu original: Darkly Dreaming Dexter
      Traducător: Ona Frantz
      Editura: Paladin
      Colecție: Paladin CRIME Masters
      Anul apariției: 2014
      Număr de pagini: 278


       Cartea poate fi comandată de pe site-ul editurii.

          

10 gânduri despre ”JEFF LINDSAY: DEXTER. VISE ÎNTUNECATE (#1) – RECENZIE

  1. Anca Rucareanu zice:

    Oooo, pare genul meu de carte! M-a bârâit al meu soț cu serialul, eu nu și nu. Poate ii voi da o șansă. Cartea o vreau sigur!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.