LEAPȘA COPERTELOR

       Am primit acest tag în urmă cu ceva timp, însă nu am reușit să mă mobilizez încă pentru a răspunde la el. Iubesc lepșele literare și știți asta deja, iar Andreea de la Praf de stele este o adevărată sursă de inspirație în acest sens. Îi mulțumesc pe această cale pentru provocare, îmi face o deosebită plăcere să caut printre paginile cărților dragi! 

         1. O carte cu coperta roz


       Nu am citit această carte încă, deși mi-am dorit-o extrem de tare, și nu, nu am văzut nici filmul, rușine să-mi fie… Poate cu această ocazie mă apropii de ambele. Nu promit nimic, dar mă voi strădui 🙂 

       2. Scrieţi primele 5 cuvinte dintr-o carte a cărei copertă v-a impresionat.


       Iubesc seria Marinei Neagu, este una dintre preferatele mele și, cu această ocazie, profit și strig din toți rărunchii: „Marina, aștept volumul 3!” Sper din suflet că s-a auzit acolo unde trebuie 🙂 
       Gata, m-am răcorit, acum să revenim și să răspundem la cerință: 
         „Respirația a început să îmi…”

      3. O carte cu o copertă frumoasă, dar cu un conţinut nu prea bun.


       Cu această ocazie, revin la una dintre durerile mele cele mai mari: o abordare superficială asupra editării cărților, precum și o lipsă de atenție la detaliu și la conținut din partea autorilor. „Război în doi” are o copertă fabuloasă, m-a atras din primul moment în care am văzut-o, a fost dragoste la prima vedere și chiar mi-aș fi dorit să îmi placă. Din păcate, nu are și un conținut pe măsură, există multe greșeli de scriere, de sintaxă, de gramatică, de formare a frazei, de stil, cuvinte inventate, lacune în poveste, contradicții, chestii puerile… Aș putea continua la nesfârșit cu doleanțele, chiar dacă îmi voi atrage multe critici 🙂 Nu e singurul exemplu de coperți uluitoare cu un text deficitar, însă aceasta este cea mai recentă astfel de întâmplare… Știu, am vorbit prea mult, era suficientă doar coperta, dar am simțit nevoia să mă răcoresc…

       4. Un citat dintr-o carte a cărei copertă nu e cine ştie ce, dar al cărei conţinut v-a plăcut.


       Recunosc, cerința aceasta m-a încurcat un picuț. Am o plăcere vinovată în a îmi alege cărțile după coperte, deși, știu, nu ar trebui să fiu atât de ignorantă când vine vorba de alegerea cărților… Însă, mi-a fost destul de greu să aleg o copertă nu tocmai minunată și m-am oprit la colecția de povestiri scurte a lui Ahdaf Soueif:

        „Pereții sunt tapetați cu cărți. Unele au poze, pe altele ai voie să le iei și să le privești, pe celelalte nu ți se îngăduie să le atingi. Toate cărțile trebuie tratate cu mult respect, niciodată rupte,îndoite, mâzgălite sau așezate cu fața în jos. Nici măcar frunzărite în timp ce mănânci, ca nu cumva să scapi mâncare pe ele. În mijlocul cărților stau cei mari. Sunt fermecători. Beau ceai, fumează, râd și vorbesc tot timpul.”        Ca o stare de fapt, am multe cărți cu coperta verde în bibliotecă, iar eu nici măcar nu remarcasem acest fapt până în prezent… 

           „(…) văd alt aur decât acesta!”

         (Nu știu ce relevanță au cuvintele astea cinci, însă eu am devenit curioasă în privința cărții… Atât!)

      6. Mergeţi la biblioteca personală, închideţi ochii şi întindeţi mâna. Ce carte aţi atins?


       M-am distrat copios la această cerință. Unde mai pui că am și ales o carte care mi-a plăcut foarte tare… Să fie soarta sau sufletul care se întoarce în locurile calde?!

     7. O carte a cărei copertă vi se pare că nu se potriveşte cu conţinutul.

       Povestea în sine mi-a plăcut, iubesc toate poveștile Cosminei Posedaru, are un stil nou și original pe piața românească. Însă, această copertă mi se pare total neinspirată. Dacă nu aș fi știut cum scrie autoarea, nu cred că m-aș fi apropiat de carte vreodată. Oricum, nu prea are relevanță pentru conținut.

          8. Deschideţi o carte cu coperta neagră şi scrieţi primele 5 cuvinte pe care le-aţi văzut.
        Am redeschis-o cu cea mai mare plăcere. Ca o paranteză, o tot deschid încă de când am terminat-o, mi-a plăcut foarte tare și mai revin la anumite pasaje până în momentul în care vom avea volumul 3 sau până când îmi voi face timp pentru ultimele două volume din seria „Am murit, din fericire!”.

        Revenind la cerință, primele cinci cuvinte ce mi-au ieșit în cale sunt… 
         „(…) puteau fi extrem de cruzi (…)” (p. 102)

        Ta da da dam… nu știu de ce tocmai acestea mi-au ieșit  în cale  🙂 

          9. Puneţi coperta unui fanfic scris de voi, sau a unei poezii/poveşti, dacă aveţi.
         Nu am așa ceva, deși nu zic că nu mi-ar plăcea la nebunie 🙂 Ceva poezii mai scriu, ce-i drept, iar vreo carte, dacă mă va lovi talentul la un moment dat, va fi fie dramă, fie ceva romance 🙂 Aveam odinioară ceva în cap, însă n-am curajul necesar… Cam pe fundalul acesta aș plasa povestea (neapărat la mare, pentru că sunt o visătoare incurabilă):
        Leapșa poate fi preluată de orice doritor, atât timp cât se precizează sursa.

     
               

12 gânduri despre ”LEAPȘA COPERTELOR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.