LISA KLEYPAS: PARFUMUL DRAGOSTEI (SERIA FRIDAY HARBOR #1) – RECENZIE

        De fiecare dată când am nevoie de o lectură care să îmi bucure sufletul și care să aducă un strop de magie în viața mea, mă îndrept cu încredere spre Lisa Kleypas. Cuvintele sale sunt vrăjite și au darul de a îți crea o nesfârșită stare de bine, de a te încărca cu optimism și de a îți da încrederea că lumea aceasta poate fi un loc mai bun și mai plin de umanitate. De asemenea, cărțile ei îți arată că, indiferent prin câte greutăți ai de trecut în viață, indiferent de încercările pe care le primești, soarele va ieși întotdeauna deasupra și luminița de la capătul tunelului este mereu prezentă, tu doar trebuie să îți deschizi inima și să te îndrepți spre ea, deschizându-ți larg aripile și lăsându-te purtat pe aripile speranței și ale fericirii.
           „Parfumul dragostei” este primul volum din seria Friday Harbor, pe care eu am citit-o complet haotic. Am început citirea ei cu cel de al doilea volum – „Strada iubirii” -, am continuat cu cel de al patrulea – „Golful dragostei” – și am ajuns abia acum la primul volum. Norocul meu este că poveștile se pot citi și individual, chiar dacă există personaje comune. Fiecare roman în parte urmărește destinul unui alt personaj, care adună în jurul său caractere din celelalte volume ale seriei. Acum, în apărarea mea, țin să spun că nu sunt în totalitate vinovată, editura a început traducerea cu volumul al doilea, abia acum traducând și începutul…
              „Parfumul dragostei” este o poveste diafană despre pierderi și regăsiri, despre magie și dragostea care o însoțește, care aplică o rețetă plină de candoare pentru a ajunge la un final fericit. Se ia o fetiță de numai șase ani rămasă orfană, care și-a pierdut mama mult prea devreme, în urma unui accident, fapt care o face să îi scrie lui Moș Crăciun cerându-i nici mai mult, nici mai puțin decât o nouă mămică. Apoi, se adaugă un burlac convins, pentru care raționalul este pe primul plan, considerând că poveștile și magia sunt desuete, care, atins de cerința neobișnuită a nepoatei sale, este hotărât să își găsească o soție. Se adaugă o femeie ce nu mai crede în puterea dragostei și a căsătoriei, căci cancerul a transformat-o în văduvă înainte de vreme. Toate acestea se condimentează cu multă dragoste, cu înțelegere, cu poftă de viață, cu împlinire, comunicare și plăcerea de a sta în preajma persoanei potrivite, iar succesul este garantat. 


        „Parfumul dragostei” – povești de viață condimentate cu multă magie și speranță

            Holly este o fetiță de numai șase ani care își pierde mama în urma unui accident de mașină. Este nevoită să lase totul în urmă și să se mute de pe continent în golful Friday Harbor alături de unchii săi, Mark și Sam Nolan, iar adaptarea ei la noua viață nu este deloc ușoară. Vocea ei refuză să o mai asculte, iar fetița se cufundă într-o muțenie cruntă, pe care nu reușește să o străpungă toată dragostea de care este înconjurată. Aceasta dispare abia în momentul în care aceasta intră în contact cu Maggie Conroy, proprietara unui magazin de jucării, nou venită pe insulă, care îi vorbește despre magie și face apel la imaginația ei, presărând parcă praf de zâne în jur, fapt care o face pe fetiță să iasă din bula aceea cu care se înconjurase și să își folosească din nou vocea. 
        Tot în aceeași zi, Mark Nolan, unchiul fetiței, Mark, un burlac convins, care avea o relație deschisă cu Shelby, o cunoaște pe Maggie, de care se simte atras încă din prima clipă. Din acel moment, începe o cursă de cucerire a tinerei, care nu se arată deschisă la o nouă relație, mai ales că se mutase pe insulă pentru a uita de durerea pe care o simțise la pierderea soțului ei, mort în urma unui cancer galopant. Acum, tânăra nu mai crede în iubire și se teme să își deschidă din nou sufletul în fața cuiva, de teamă să nu se supună din nou suferinței fără margini. Însă, Mark este convingător, iar febra extrem de mare a lui Holly, precum și Ziua Recunoștinței și apropierea Crăciunului, o fac pe Maggie să înceapă să își reorganizeze viața și să își dea seama că încă există speranță și că încă poate aduce dragostea în viața ei. 
         Aceasta este în mare acțiunea cărții. Se citește repede, pentru că, deși intuiești finalul încă de la început, îți face plăcere să descoperi personajele și povestea lor de dragoste atipică. Te emoționează povestea lui Holly și îți dorești să o cuprinzi într-o îmbrățișare din care să nu îi mai dai drumul. O urăști pe Shelby pentru modul ei de a o percepe pe nepoata lui Mark și felul ei egoist de a pune nevoile sale în fața celor ale copilei. Maggie te cucerește prin puterea pe care o are și prin credința ei în magie, în extraordinar, spre deosebire de Mark, pentru care totul trebuie să fie practic.
          Spre deosebire de celelalte două cărți pe care le-am citit din această serie, „Parfumul dragostei” mi s-a părut cel mai puțin dezvoltată. Volumul de față vine însoțit și de un historical romance, pe care nu l-am citit încă, dar, nu știu, parcă mi-ar fi plăcut ca autoarea să ne permită să pătrundem mult mai mult în sufletele protagoniștilor și să îi cunoaștem mult mai bine. Mi s-a părut o poveste drăguță, însă mult prea grăbită. 


        Citate:

   „Nu există reguli care să te ajute să faci față durerii provocate de moartea unei persoane iubite. Trebuie să accepți pierderea ca pe ceva ce va rămâne veșnic cu tine, ca un bilețel bine lipit pe căptușeala hainei tale.”


 „Adeseori, în momentele nesemnificative, sunt dezvăluite lucruri importante.”


         DATE DESPRE CARTE:
         ___________________
         Titlu: „Parfumul dragostei”
         Autor: Lisa Kleypas
         Titlu original: Christmas Eve at Friday Harbor
         Traducere: Cornelia Cernetchi Pascu
         Editura: Miron
         Colecție: Bestseller
         Serie: Friday Harbor
         Volum: 1
         Anul apariției: 2018
         Număr de pagini: 368

        Cartea poate fi comandată de aici

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.