CASTELUL PELEȘ – O CONSTRUCȚIE DE O ELEGANȚĂ APARTE

       De fiecare dată când sunt întrebată unde anume vreau să ies din casă (și v-am mai spus că eu mă dau extrem de greu dusă din fotoliul meu de lângă foc, mai ales iarna), imediat după Brașov, orașul meu de suflet, întotdeauna aleg Sinaia, iar asta nu pentru orașul în sine, în care nu cred că ai foarte multe de făcut sau de văzut, ci pentru castelul Peleș, un loc încărcat de istorie și de o eleganță aparte, care te face să te înalți sufletește și să uiți de tot. Observi măreția sa și totul în jur dispare. 
        Castelul se află în mijlocul pădurii și, din ceea ce știu, peisajul mirific este unul dintre lucrurile care au condus la construirea palatului aici, dincolo de așezarea strategică aproape de granița cu Imperiul Austro-Ungar la acea vreme. Ulterior, a ajuns în centrul țării și un monument cu o mare încărcătură istorică, acesta văzând multe capete încoronate și personalități ale vremii, precum și unul dintre cele mai vizitate locuri din România și unul dintre cele mai impresionate locuri din Europa. 
     Frumoasa clădire, reședința de vară a capetelor încoronate, a apărut din dorința regelui Carol I, care a vizitat locul prima dată însoțit de Sturdza și Carol Davila, apoi de fratele său, Leopold, și s-a îndrăgostit de acest loc. Dincolo de acest fapt, există și o legendă frumoasă și tristă în spatele acestei construcții. Se spune că unica fiică a lui Carol I și a Elisabetei, principesa Maria, un copil precoce, mort mult prea devreme, răpus de scarlatină, ar fi spus că vrea să meargă la Sinaia și să bea apă din Peleș.
     Castelul adăpostește o adevărată galerie, în care se împletesc tendințe și curente legate de sculptură, pictură și artă decorativă. A fost construit exclusiv din materialele care se regăseau în zonă și de către meșteri români. La temelia Castelului Peleş au fost îngropate două pergamente – ce conţineau declaraţia de intenţie şi actul de fundaţie al Castelului Peleş, alături de o colecţie de monede bătute în număr redus, cu chipul domnitorului Carol. Alături de tablouri și statui, castelul conține printre altele o sală de muzică, un hol de onoare, sălile de arme, biblioteca regală, o sală de concerte și cea de teatru, o sală de consilii, apartamentul imperial, dormitorul regal, salonul turcesc și sufrageria, unde se regăsesc piese de argint de o mare valoare.
            Castelul Peleș se remarca încă din acea perioadă prin modernitate, avea încălzire centrală, hidranți funcționali și astăzi, precum și o sală de cinema. Curtea interioară este și ea deosebit de frumoasă. Vă las în continuare în compania unor poze de la castelul Peleș, expresia afirmării și a legitimării poporului român în rândul națiunilor din Europa și cu o poză a castelului Pelișor:


4 gânduri despre ”CASTELUL PELEȘ – O CONSTRUCȚIE DE O ELEGANȚĂ APARTE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.