FRANCESCA ZAPPIA: ELIZA ȘI MONȘTRII EI (STORIA BOOKS) – RECENZIE

        În luna ianuarie, lecturile mele s-au încadrat fără drept de apel în doar două categorii: slabe sau extraordinar de bune. Ei bine, „Eliza și monștrii ei” de Francesca Zappia intră cu siguranță în cea de a doua categorie, căci este o carte care își lasă amprenta asupra sufletului tău, care te zguduie până în temelii și care răsună ca un ecou în mintea ta mult timp după ce ai închis ultima pagină. Este genul acela de roman care nu te lasă să îl uiți. Pur și simplu. Are o putere magică asupra ta și te face să te întrebi în ce lume trăim și care este efectul tehnologizării asupra noastră și a tinerilor din jurul nostru. Este genul acela de operă literară care te face să îți pui întrebări legate de aspecte ale propriei vieți, pe care ajungi în mod inevitabil să le corelezi cu cele ale personajului principal, Eliza Mirk, și să te întrebi dacă este în regulă să te afunzi în lumea asta online până la pierderea de sine sau dacă e mai bine să te afunzi doar în lumea reală și să rămâi puternic ancorat acolo, uitând de prietenii online. Probabil că este imposibil să te situezi la o anumită extremă și cel mai sigur este să găsești o cale de mijloc între cele două, să descoperi echilibrul acela care nu te lasă să te pierzi pe tine cu totul și să nu te simți ca ursul scos din peșteră atunci când ajungi să ieși din casă.
           „Eliza și monștrii ei” este o poveste de viață despre succes și prețul care trebuie plătit pentru acesta, despre viața virtuală și viața reală, despre frici, anxietăți și dureri nerostite, despre monștrii aceia interiori care te macină în permanență și care nu te lasă să te bucuri de viață. „Sunt monștri în mare” spune un citat din opera personajului principal al cărții, însă, din păcate, aceștia nu rămân doar în apă, ci își întind tentaculele asemeni unei caracatițe și în viața reală, împresurându-te și lăsându-te fără aer și pustiu pe interior, cu un gol în suflet ce cu greu poate fi umplut, cu un strigăt mut ce se ascunde printre toate gândurile, trăirile și sentimentele. 
             Dincolo de toate acestea, romanul este unul despre situația artistului și implicit a creatorului în lume și despre impactul și anxietatea pe care părerile fanilor le trezesc asupra acestuia, nelăsându-i posibilitatea de a se bucura de propria sa creație. La un moment dat, creatorul de frumos ajunge să fie în mod inevitabil copleșit de părerile celor din jur, de haosul din mintea sa, de neînțelegerea oamenilor cu care intră în contact și chiar a propriei familii, care nu îi înțelege pasiunea și dedicarea pentru arta sa, iar acest fapt îl face să simtă cum se scufundă într-un abis fără fund, într-o mare de întuneric. Cartea este un fel de strigăt către lume a omului care scoate la lumină o întreagă lume interioară, prin care autorul îi cere acesteia să nu mai pună presiune asupra sa și să îl accepte așa cum este, căci importantă nu este persoana sa sau viața pe care o duce în realitate, ci opera sa, produsul creativității și a vieții sale interioare, a tuturor frământărilor ce ies la suprafață sub diferite forme. Nu e nevoie să ucidem visuri doar din dorința de a avea un produs pe placul sufletului nostru, ci trebuie să îl susținem pe artist pentru a putea rămâne în lumină. Autorul are nevoie de sprijin moral, nu de împingere spre marginea prăpastiei. 


        Francesca Zappia te obligă prin intermediul personajelor sale să te întorci către tine însuți și să porți cea mai importantă discuție, aceea cu tine însuți, precum și să te autoanalizezi, să te observi până în adâncimi de ființă și să vezi cum stai cu timpul petrecut online, cu prieteniile la distanță și cu lumea virtuală pe care singur ți-o creezi. Este o carte despre o adolescentă extrem de puternică pe interior, dar care, ca orice om, are propriile căderi care o ajută să se descopere cu adevărat. Însă, este în egală măsură o poveste despre tine, cel care citești această carte și care ajungi să te identifici cu anumite sentimente, cu anumite trăiri. Dincolo de toate acestea, cartea este un îndemn la a te detașa de tot ceea ce e nesănătos și are o forță distrugătoare și un impact negativ asupra ta, oferindu-ți spațiul necesar pentru a afla ceea ce îți dorești cu adevărat, ceea ce vrei să faci cu viața ta și ceea ce trebuie păstrat și ceea ce trebuie eliminat din universul tău interior, astfel încât să ajungi să trăiești acea viață pe care ți-o dorești cu adevărat.
          Eliza Mirk este o adolescentă de doar 18 ani, destul de banală când vine vorba de mers la liceu și în niciun caz tipul acela de tipă populară, care să fie admirată de toți colegii. Ea se teme să iasă din zona sa de confort, să se dezvăluie în totalitate lumii, să se contopească în permanență cu cei de vârsta ei și să se înconjoare cu prieteni, trăindu-și tinerețea la intensitate maximă. Are doi frați mai mici, pe Sully și pe Church, și, ca orice adolescentă, se simte neînțeleasă de propriii ei părinți, cu care nu excelează la capitolul comunicare. Însă, în opoziție cu viața ei de zi cu zi, destul de cenușie și lipsită de evenimente majore, viața online a Elizei este una plină de strălucire, în care ea se transformă în Lady Constellation, extraordinara creatoare anonimă a unui webcomic extrem de popular, cu milioane de vizualizări, numit Monstruous Sea. Tocmai pentru că aici simte că și-a găsit un loc, pentru că are impresia că nimic nu poate știrbi atenția și dragostea cu care fanii o înconjoară, Elizei îi este foarte greu să fie ea însăși în lumea reală și să trăiască efectiv, ieșind din casă și distrându-se alături de prieteni reali. Pentru ea, există o line extrem de fină între cele două lumi și tinde să se contopească mai mult cu Eliza creatoare decât cu Eliza, fiica, prietena și liceana. Totul se învârte în jurul desenelor sale grafice și a poveștii pe care singură și-a creat-o, nu pare să aibă ochi decât pentru personajele ei: Amity, Faren, Damien, Dallas și alți nocturieni de seamă. Nu am fost niciodată atât de obsedată de un film, o poveste sau vreun serial încât să nu mai simt nevoia de a trăi altfel decât prin prisma acelui produs al puterii creatoare a cuiva, însă pot înțelege atracția fanilor către ceva ce le luminează zilele și pot să o înțeleg până la un anumit punct și pe Eliza, care se confruntă cu demonii ei interiori și uită să mai iasă la lumină și să își întindă larg aripile, pentru a răzbate în lumea reală. Am trecut la rândul meu prin problema identității de sine și a nesiguranței cu privire la ceea ce viața îmi rezervă pe viitor și mult timp m-am temut mult prea tare de schimbări și am preferat să rămân acolo, protejată de anonimat, chiar și când am deschis pagina dedicată blogului, de teama eșecului. Am avut la rândul meu anxietăți fel de fel și, cu toate că am învățat să trăiesc alături de ele, asta nu înseamnă că demonii interiori nu mai ies câteodată la suprafață. Exact așa am perceput-o și pe Eliza, cu toți monștrii ei fictivi care se transformă în unii cât se poate de reali atunci când vine vorba de ieșit în lume și de trăit cu adevărat, dincolo de ecranul unui computer. E greu să te mobilizezi și să te accepți așa cum ești când există o atât de mare putere a lumii tehnologizate, care îți lasă falsa impresie că perfecțiunea există și e cu siguranță mult mai greu de gestionat totul când ești doar un adolescent aflat la început de drum pe calea aspră a vieții. 
         Existența Elizei se schimbă în momentul în care la liceul său își face apariția un nou băiat, Wallace Warland, cel pe care ar trebui să îl facă să se simtă în largul lui în noua școală. Însă, tânăra nici măcar nu bănuiește ce nume predestinat are acest băiat și ce războaie va stârni în interiorul ei! Wallace se va dovedi a fi unul dintre cei mai mari fani ai webcomicului ei și unul dintre cei mai urmăriți oameni din fancomul ei: rainmaker. Nu are o voce foarte puternică, pentru că, la rândul său, are mulți demoni cu care se luptă, inclusiv vina că nu și-a salvat propriul tată, ce și-a luat viața în urmă cu aproape doi ani. Asemeni Elizei, el însuși trebuie să descopere cine este cu adevărat și ce își dorește să facă în viitor, însă un lucru e sigur, Wallace are talent la scris și reușește să o surprindă pe tânără cu transcrierea lui asupra creației sale și cu acuratețea cu care a reușit să surprindă fiecare nuanță pe care ea a imprimat-o artei sale. Cu toate că Eliza și Wallace devin extrem de apropiați, un lucru nu știe tânărul: cine este ea cu adevărat. El crede că Eliza este, la rândul ei, o simplă fană, iar în momentul în care adevărul iese la suprafață, lucrurile se complică extraordinar de tare pentru Lady Constellation, care simte că nu mai are puterea și motivația de a crea. Cred că tocmai partea aceasta de final, care aduce la lumină toate temerile cu care se luptă un artist și care ne arată zbuciumul interior al tinerei, care o conduc la depresie și chiar la apariția dorinței de sinucidere, mi-a plăcut cel mai tare la acest roman. Este secțiunea care are cea mai mare încărcătură emoțională și scoate la lumină discrepanța existentă între lumea adulților, a părinților care s-au dezvoltat într-o epocă în care nici măcar telefoanele nu erau la putere, și cea a copiilor puternic implicați în viața online. La fel, această parte aduce la lumină relația dintre frați și amprenta puternică pe care aceștia o lasă în viețile noastre.
          „Eliza și monștrii ei” este genul acela de carte care se citește cu sufletul și care te schimbă pe interior. Autoarea are darul de a te scoate din zona ta de confort și de a te face să te gândești mult mai tare la sensurile vieții și la ceea ce contează cu adevărat pentru tine. În plus, cartea îți oferă curajul de a fi tu însuți indiferent de circumstanțe și te ajută să te distanțezi puțin de tot ceea ce înseamnă viață socială în online pentru a te bucura de frumusețea, culorile și toată strălucirea pe care lumea exterioară, reală, ți le oferă.


        DATE DESPRE CARTE:
       __________________
       
       Titlu: „Eliza și monștrii ei”
       Autor: Francesca Zappia
       Titlu original: Eliza and Her Monsters
       Traducere: Ionela Chirilă
       Editura: Storia Books
       Colecție: Young Adult
       Anul apariției: 2018
       Număr de pagini: 384
       Recomandat: 16+

      Cartea poate fi comandată de pe Storia Books.
Publicitate

8 gânduri despre ”FRANCESCA ZAPPIA: ELIZA ȘI MONȘTRII EI (STORIA BOOKS) – RECENZIE

 1. Oana - Crâmpeie de suflet zice:

  Cu mare drag! ❤ Extraordinar de tare mi-a plăcut modul în care a fost construit romanul și, chiar dacă nu sunt autor, ca un creator de conținut, să știi ca m-a pus mult pe gânduri și m-a făcut să îmi reamintesc care sunt motivațiile mele pentru a scrie aici.

  Apreciază

 2. Oana - Crâmpeie de suflet zice:

  Cu mare drag! ❤ Extraordinar de tare mi-a plăcut modul în care a fost construit romanul și, chiar dacă nu sunt autor, ca un creator de conținut, să știi ca m-a pus mult pe gânduri și m-a făcut să îmi reamintesc care sunt motivațiile mele pentru a scrie aici.

  Apreciază

 3. Oana - Crâmpeie de suflet zice:

  Cu drag! ❤ Cred că și la mine stătea cuminte de prin vară... Mi-a plăcut la nebunie, este construită într-un stil care te face să te afunzi în citirea cărții. Plus, te face pe tine să te gândești la ceea ce îți dorești cu adevărat, fapt pentru care cred că romanul ăsta și-a atins scopul din plin.

  Apreciază

 4. Oana - Crâmpeie de suflet zice:

  Cu drag! ❤ Cred că și la mine stătea cuminte de prin vară... Mi-a plăcut la nebunie, este construită într-un stil care te face să te afunzi în citirea cărții. Plus, te face pe tine să te gândești la ceea ce îți dorești cu adevărat, fapt pentru care cred că romanul ăsta și-a atins scopul din plin.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.