KATE MORTON: CASA DE LÂNGĂ LAC – RECENZIE

 

 

        Îmi doream de foarte mult timp să fac cunoștință cu opera lui Kate Morton și nu știu de ce a durat atât de mult timp până aceasta a prins viață. Acum, îmi pare rău pentru că am amânat destul de mult clipa întâlnirii dintre noi, pentru că stilul autoarei m-a cuprins sub mantia lui ca într-o vrajă. Morton are darul de a te ține captiv între paginile cărții sale, de a te face să îți formezi un miriad de ipoteze privind poveștile ei și de a te purta pe piste false doar pentru a îți revela întreg adevărul la final. Scrie sensibil, scrie povești pentru suflet, iar asta te farmecă. Mă bucur că am adoptat cartea ei – „Casa de lângă lac” și că am adus-o acasă de pe Libmag. Are toate ingredientele unei cărți bune și aceasta este exact ceea ce caut la lecturile mele.
          „Casa de lângă lac” este un roman de tip puzzle, cu un puternic impact emoțional asupra cititorilor săi. Este o carte despre iubire, familie, sacrificiu, decizii radicale luate de dragul celor mai apropiate persoane, precum și despre oameni și modul nostru de raportare la evenimentele din jurul nostru. Kate Morton ne arată că nu posedăm adevărul suprem niciodată și că oamenii dețin doar crâmpeie dintr-un întreg, cele mai multe dintre părerile lor sunt formate de experiențele avute în timp și de evenimentele la care au luat parte. Te poți înșela amarnic făcând supoziții și poți constata că nu îi cunoști atât de bine pe cei de lângă tine și că, de fapt, nici nu te-ai străduit vreodată. Ai mers cu încrâncenare pe părerile pe care ți le-ai format despre cei de lângă tine, pe bucățile pe care le-ai văzut și ai ratat tocmai esențialul. Ca în viață, de altfel. Ne cramponăm de niște idei preconcepute, îi vedem pe cei din jur doar într-o anumită lumină, ne gândim prea mult la noi înșine și la trăirile noastre și nu ne mai facem timp să îi întrebăm pe cei din jur ce cred sau ce simt cu adevărat. Secretele și emoțiile puternice le îngropăm adânc în noi, în adâncimi de ființă, iar carcasa poate fi de multe ori alunecoasă pentru cei de lângă noi, cărora le scapă multe lucruri. Autoarea ne arată că am putea avea parte de o lume mai bună dacă ne-am opri puțin din alergătură și dacă am încerca să îl cunoaștem mai mult pe cel de lângă noi, fie el parte din familie sau prieten.
         Kate Morton a reușit să creeze un roman surprinzător, cu o acțiune extraordinar de alertă, plină de suspans și de emoție. Cele două povești cu iz detectivist (da, sunt două povești la care trebuie aflat adevărul, una din prezent și una din trecut) au în prim-plan copii, iar acest fapt emoționează încă și mai tare. Intriga este extrem de bine construită, iar personajele sunt credibile, parcă le și vezi ieșind din carte și spunându-ți povestea lor. Autoarea te induce în eroare de-a lungul derulării acțiunii și, chiar când crezi că ai întrezărit ce anume se va întâmpla pe mai departe și că ai găsit cheia ce îți oferă rezolvarea misterului, dai de o nouă răsturnare de situație. Toate ipotezele îți sunt distruse una după alta, iar la final ești luat în totalitate prin surprindere și înțelegi că, de fapt, ai greșit, că la rândul tău ai făcut niște supoziții care nu au nimic de a face cu realitatea. Cu toate acestea, rămâi cu gândul la povestea asta și te întrebi câte sacrificii poate face o mamă pentru bunăstarea copiilor ei și câte poate îndura o soție din dragoste pentru soțul ei.
       Pendulări între trecut și prezent
 
        „Casa de lângă lac” ne poartă cu ingeniozitate printre fapte trecute și prezente, autoarea alternând planurile narative și făcând acțiunea să se contopească, devenind una singură într-un final. Lucrurile sunt bine stabilite și fiecare detaliu în parte se așează la locul lui potrivit, găsindu-și locul în final. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării și cred că acest lucru mi-a plăcut cel mai tare. Am iubit faptul că mi s-au oferit mai multe perspective asupra întâmplărilor relatate și că am avut ocazia de a îmi forma o părere despre fiecare personaj în parte.
        Acțiunea se petrece în principal în două perioade de timp bine conturate: 1933 și 2003, însă mai avem niște salturi și în anii dinainte de 1933 și chiar după această perioadă, totul pentru ca noi, cititorii, să înțelegem mult mai bine faptele personajelor și pentru a putea rezona cu ele, fără a le judeca prea tare pentru ceea ce decid să facă. Suntem plasați în Anglia, mai întâi în Cornwall, o zonă feerică a acestei țări, cu multe legende de oferit și cu peisaje desprinse parcă din basme, pe care autoarea are grijă să le exploateze la maximum, și în Londra, capitala Marii Britanii, surprinsă cu toată vânzoleala ei, în opoziție cu mult mai liniștitul loc situat la malul mării. Aflăm punând bucăți de poveste una lângă alta despre relația dintre Eleanor și mama sa, Constance, fapt care le afectează amândurora parcursul în viață mai apoi, precum și despre copiii lui Eleanor și despre deciziile acesteia cu privire la siguranța acestora, mai ales că soțul ei, Anthony, nu mai este chiar atât de stabil după ce a luptat în Primul Război Mondial, suferind acum de șocul obuzului, fapt care îl face să se comporte atipic în unele situații. Apoi, în prezent, o cunoaștem pe polițista Sadie Sparrow, o femeie care a fost nevoită să facă niște alegeri drastice încă din tinerețe, fapt care și-a pus amprenta asupra parcursului ei de mai târziu, iar acest fapt o aseamănă foarte tare cu Eleanor Edevane. Ea este sfătuită să își ia vacanță pentru că a luat atitudine în cazul pe care îl ancheta, al unei mămici, Maggie Bailey, care se presupunea că și-a abandonat fetița în apartament timp de o săptămână. S-a implicat emoțional, iar acest fapt nu este pe placul conducerii polițienești, care o face să stea puțin pe tușă. Așa ajunge ea în Cornwall, alături de bunicul ei, Bertie, care a crescut-o încă din adolescență. Aici, în timpul încercărilor ei de a scăpa de dorința de a se implica în continuare în cazul dispariției lui Maggie, Sadie aleargă prin pădurea dimprejur, fapt care o poartă direct în fața casei de lângă lac, un conac din alte timpuri abandonat de familia Edevane, un loc înconjurat de o aură de mister, fapt care nu o poate lăsa indiferentă pe detectiva din ea.
     O carte plină de mistere ce se doresc descifrate
    Dincolo de povestea lui Maggie, autoarea ne oferă un mister mult mai complex de descifrat, care ne întoarce până în anul 1933 și ne teleportează într-o altfel de lume, în care petrecerile au fast, iar servitorii se ocupă de bunul mers al tuturor lucrurilor dintr-o gospodărie. Domeniul familiei Edevane, Loeanneth, pare a fi desprins dintr-un basm cu zâne și chiar ai impresia că spiridușii pot apărea de sub o floare sau dintr-un tufiș ce mărginește lacul cu apă magică. Am iubit modul în care autoarea a reușit să creeze atmosfera prin toate descrierile făcute și prin antagonismul existent între fastul din trecut al domeniului și ruina din prezent, căci toți cei care au trăit acolo au părăsit casa și au încercat să uite tot ce se întâmplase acolo într-o seară de iunie, care ar fi trebuit să fie una extrem de fericită, dar s-a transformat într-o noapte tragică, în care cel mai mic membru al familiei, Theo, a dispărut fără nicio urmă.
            Familia Edevane pare a fi una extrem de fericită, care duce o viață lipsită de griji, însă, o privire mai atentă asupra acesteia scoate la lumină secrete bine dosite. Eleanor, mama, pare construită după modelul doamnelor acelea din Sud, amintindu-mi foarte tare de mama lui Scarlett O`Hara din „Pe aripile vântului”. Însă, purtată de val și aflată sub greutatea unui secret ce trebuie bine ascuns de lumea exterioară, aceasta face la un moment dat o greșeală pentru care va plăti scump mai apoi.
         Eleanor și-a găsit iubirea vieții în persoana lui Anthony, cel care i-a fost un adevărat prieten și sprijin împotriva mamei ei, cu care nu avea o relație tocmai liniștită. Ei trăiesc o frumoasă poveste de dragoste și se contopesc într-o singură ființă, fapt care se poate observa mai târziu și în cele trei fiice ale lor, Deborah, Alice și Clemmie, care par o încununare a tot ceea ce au trăit ei. Însă, lucrurile s-au schimbat imediat după Primul Război Mondial, la care Anthony a luat parte în mod activ și unde și-a pierdut cel mai bun prieten, Howard. Ceea ce i s-a întâmplat acolo îi schimbă în totalitate parcursul viitor și îi schimbă modalitatea de raportare la propria familie și nici chiar nașterea unui fiu, a lui Theo, nu pare să îl poată scoate din amorțeala ce l-a cuprins. Viața lor de vis se năruie în momentul în care, în noaptea petrecerii de la mijlocul verii, fiul lor dispare. Niciunul nu mai poate locui la Loeanneth și fiecare dintre membrii familiei se simte într-un fel sau altul vinovat și crede că are cheia care ar duce la găsirea celui mic, însă fiecare se teme să spună exact ceea ce gândește.
         În anul 2003, cazul acesta o animă pe Sadie Sparrow, care vrea neapărat să descopere ce s-a întâmplat acolo. Mai trăiesc doar Alice și Deborah dintre fetele familiei Edevane, iar ele sunt trecute de prima tinerețe. Deborah este soție de politician, iar Alice e scriitoare de succes de romane polițiste. Nici ele nu știu exact ce s-a întâmplat atunci, în trecut, și fiecare are propria versiune și propriile mici adevăruri referitoare la familia lor. Cercetările făcute de Sadie scot la iveală secrete bine păzite și ne arată cât de tare ne putem înșela în privința oamenilor cu care intrăm în contact și chiar a familiei proprii, căci nu vedem imaginea de ansamblu niciodată. Cu fiecare detaliu pe care îl descoperă, cu atât mai mult aceasta se apropie de miezul problemei și, mult mai mult decât atât, are curajul de a se lupta și cu propriii ei demoni interiori, care au măcinat-o încă de când părinții ei au refuzat să o mai crească și a ajuns să fie crescută de bunicii ei.
       „Casa de lângă lac” este o poveste încântătoare care vă așteaptă să îi descoperiți secretele și să vă lăsați purtați pe aripile magice ale poveștilor pe care aceasta le conține. Este prima carte pe care am citit-o de la Kate Morton, dar, cu siguranță, nu va fi și ultima, căci deja m-am îndrăgostit de modul ei de scriere.
        DATE DESPRE CARTE:
        __________________
         Titlu: „Casa de lângă lac”
         Autor: Kate Morton
         Titlu original: The Lake House
         Traducător: Sînziana Dragoș
         Editura: Humanitas
         Colecție: Raftul Denisei
         Anul apariției: 2017
         Număr de pagini: 496
         Cartea o puteți achiziționa de pe Libmag.

26 de gânduri despre ”KATE MORTON: CASA DE LÂNGĂ LAC – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.