INTERVIU CU AUTOAREA ANDRADA REZMÜVEȘ

Andrada Rezmüveș scrie bine și ne dezvăluie o lume dură, în care lipsa iubirii și pierderea celor dragi conduc la pierderea de sine și la căderea pradă unor vicii teribile. Autoarea prezintă în operele sale viața cu tot ceea ce înseamnă aceasta: căderi, urcușuri, tristeți, căutări de sine, pierderi, regăsiri; și tocmai toate aceste elemente transformă această operă într-una autentică și plină de originalitate. Personajele sale nu acționează pe modelul acela clișeic ce a devenit parcă un tipar specific unui young adult, băiatul rău și fata cea bună, ci aici autoarea aduce în fața cititorilor personaje credibile cu lumini și umbre, care se afundă într-o lume a tenebrelor, a drogurilor și a alcoolului pentru a evada dintr-un cotidian mult prea dureros. Personajele Andradei Rezmüveș nu sunt în totalitate bune sau rele, ci în ele se împletesc cele două caracteristici, ieșind la lumină fie demonii interiori, fie blândețea ce cerșește iubire, iar acest fapt le face să fie extrem de reale și autentice. Cărțile sale îți ating sufletul și te sensibilizează, iar modul în care autoarea reușește să își construiască universul literar, cu multe răsturnări de situație, te determină să stai ancorat în poveste de la prima până la ultima pagină.

53456354_2354216901266985_6863943873194885120_n

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

Sunt timidă în viaţa reală. Retrasă şi puţin nesigură pe mine. Prin scris, reuşesc să devin cine vreau eu să fiu, să iau decizii de care în realitate poate că mă tem şi să trăiesc aşa cum nu aş avea curajul.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitoarea de astăzi?

Scriam compuneri şi la şcoală, dar aş minţi dacă nu aş recunoaşte că Wattpad-ul este cel care mi-a deschis poarta spre această lume. Am iubit părerile celorlalţi, să ştiu că îşi doresc să mă citească şi că, astfel, pot ajunge să transmit emoţii chiar şi  necunoscuţilor. Scrisul nu ne deschide doar poarta spre o altă lume, ci şi pe cea spre inima cititorilor noştri.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Nu am un ritual. Pur şi simplu, deschid Word-ul şi las cuvintele să curgă. Inspiraţia o găsesc în lucruri mărunte, chiar şi în persoane. O zi de scris este cu siguranţă o zi de relaxare. 😁

Știm că scriai pe o anumită platformă înainte de a publica romanele tale. A schimbat în vreun fel publicarea romanelor stilul tău de scriere?

Nu cred. Nu simt asta. Îmi plăcea înainte şi îmi place şi acum să jonglez cu viaţa personajelor mele, să le aduc în cele mai dificile situaţii şi să le ofer fericire cu porţia.

52013942_2281715512149517_7839052215623876608_n

Ai scris atât cărți de sine stătătoare, cât și serii. Ce anume preferi mai mult? Ai un roman pe care îl preferi înaintea celorlalte dintre cele scrise până acum?

Forma cărților mele apare în funcţie de stare şi de cât de mult mă ataşez de un personaj. Scriu serii atunci când nu sunt dispusă să mă despart de personajele mele, deci aş putea spune că pe acestea le prefer. Romanul pe care îl iubesc, chiar dacă știu că mai are greşeli de scriere și de exprimare, iar acum, recitindu-l, unele dialoguri mi se par puerile, este „Eden”. 😁 (Nota bloggerului! Am devenit curioasă, e musai să îl descopăr. 🙂 )

Ești una dintre autoarele care păstrează o strânsă legătură cu cititorii săi. Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?

Deşi sună egoist, nu ţin cont de părerile lor. Îi iubesc, dar scrisul este în primul rând pentru mine, abia apoi pentru ei. Dacă aş schimba finalul în funcţie de dorinţa cititorului, amprenta mea unde ar fi?

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Uf… Momentele fericite sunt mai puţine decât cele triste în romanele mele. Scrisul este mai mult modul meu de a mă elibera de frustrări, pe care le ofer personajelor mele. Uneori, mă simt eliberată după o serie de scris, alteori nostalgică.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Nu cred. Sincer, nu îmi vine niciuna în minte. Dar o iubesc pe Colleen Hoover şi tot ce scrie ea. Nu de puţine ori am regăsit pofta de scris, citind-o.

nufar_roz_2-1680x1050.jpg

Spune-ne câteva cuvinte despre romanele tale.

Romanele mele sunt despre viaţă. Despre regăsiri, despărţiri, prietenie şi trădare. Un cocktail de emoţii, asta am simţit eu, scriind. Îmi iubesc romanele și, deşi uneori am îndoieli, am în jurul meu persoane minunate care îmi reamintesc de ce şi pentru ce scriu. Pentru asta, vă mulţumesc!

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

Hm, dacă aş spune, unde ar mai fi surpriza? Glumesc! Sper şi încerc să scriu cel de al treilea volum al seriei „Îmbrăţişează-mi defectele”, scris din perspectiva lui Sheryl.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

 Literatura contemporană, în general, este cheia spre mai multe vieţi, indiferent de genul sau modul de scrie al autorului. Toate ne prezintă o poveste care trebuie descoperită. Susţin din suflet autorii români!

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Nu mă simt în măsură să ofer sfaturi. Eu însămi sunt încă un autor la început de drum. Singurul meu sfat este să nu renunţe la visurile lor. Habar nu au când se pot îndeplini

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Vă mulţumesc pentru cele câteva minute rupte din timpul vostru pentru a mă cunoaşte mai bine! Cititorilor mei le mulţumesc pentru că mă citesc şi au încredere în mine. Nu uitați că volumul doi – „În braţele tale” – al seriei „Îmbrăţişează-mi defectele” a intrat la precomandă! Iar ţie, Oana, îţi mulţumesc pentru acest interviu minunat şi pentru că eşti o femeie extraordinară!

 

Mulțumesc și eu, Andrada, pentru timpul acordat acestui interviu!

Dacă vă doriți să o cunoașteți mai bine pe Andrada, puteți să îi achiziționați romanele de pe  site-ul editurii Celestium.

 

 

12 gânduri despre ”INTERVIU CU AUTOAREA ANDRADA REZMÜVEȘ

    • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

      Mulțumesc! ❤ Recomand cu căldură, se joacă cu personajele sale și îi place să le chinuie, eu ador lucrul ăsta, ca nu e previzibilă deloc, cu toate că scrie young adult… ❤

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.