INTERVIU CU AUTORUL CLĂBUC

Prin intermediul interviului de astăzi, vă invit să îl cunoașteți mai bine pe Clăbuc, care este, după mine, artistul complet: scriitor, actor și cântăreț. Scrie fantasy, unul dintre cele mai complexe genuri ale literaturii, are un serial pe Youtube – „Mă cunoașteți” și continuă să ne surprindă zi de zi prin proiecte minunate.

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

Hm… sunt un mare consumator de filme horror, îmi place să fac prăjituri și mă relaxează curățenia în casă. Știu, sună ciudat din partea unui băiat, dar chiar așa este.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Anumite experiențe din viață și trăiri nu reușeam să le exteriorizez prin actorie sau cântat. Am tot căutat metode de a face posibil acest lucru, iar într-o zi am luat un caiet (pe care îl am ca amintire), unde am început să scriu nume, iar în dreptul lui am scris cu liniuță cum vedeam povestea personajului. Când am terminat de scris am realizat că povestea acelor personaje era o împletitură din experiențe reale, dar și imaginare. Atunci am înțeles că scrisul este ceea ce căutam de multă vreme.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Cel mai mult scriu seara, din mai multe motive. Primul este legat de faptul că peste zi sunt prins cu proiectele mele, noaptea fiind singura parte a unei zile când sunt liber. Am descoperit că noaptea scriu cel mai bine și din prisma faptului că toate cele adunate de peste zi se pot scoate din mintea mea prin scris. De foarte multe ori scriam fiind doborât de oboseală, iar a doua zi, când reciteam, rămâneam uimit și mă întrebam „când am scris eu asta?”. Atunci când scriu, ascult melodiile preferate și am o sticlă de suc lângă mine, alături de dulciuri.

53632208_393593558039945_8712362316944900096_n

Consideri că scrisul, în particular, și literatura, în general, au puterea unei practici spirituale?

Pentru mine, categoric! Scrisul și literatura sunt două părți ale unui întreg, pe care eu îl consider magic.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Ceea ce m-a determinat să îmi iau caietul să scriu, a fost după ce am citit-o pe Cassandra Clare, o autoare bestseller. Eram atât de fascinat de modul în care scrie și cum reușește să fie atât de atentă la fiecare detaliu, încât am lăsat acel impuls de moment să se manifeste. Și nu regret niciodată acea întâmplare.

Scrierile tale îmbrățișează genul fantasy. Ce anume te-a determinat să te îndrepți spre această direcție literară? Plănuiești să abordezi și un alt gen literar pe viitor?

În seria la care lucrez sunt multe, foarte multe, episoade, personaje și locații reale. E un soi de jurnal. Însă am înțeles că asta este o expunere prea sensibilă pentru a mă folosi de genurile clasice. Aveam nevoie de un gen literar care să mă ajute să înfășor povestea, așa că fantasy a fost cea mai potrivită, mai ales că este genul meu preferat. Am început să lucrez la o serie în care se regăsesc psihlogicul, drama și romance-ul, dar trebuie să citesc mai mult în acest domeniu pentru a-l înțelege.

Până acum, ai publicat doar serii. Crezi că acestea au un mai mare impact asupra publicului cititor decât romanele de sine stătătoare?

Eu cred că da. Ce ține de persoana mea, eu sunt un consumator de serii. Îmi place ideea de a mă revedea cu personajele, de a le înțelege mai bine, iar o serie de ajută la contopirea mai profundă cu viața lor.

Cum anume vezi tu literatura română contemporană?

Literatura contemprană română are un potențial foarte mare. Am citit ceva cărți și am rămas fascinat de modul în care autorii și-au creat un stil propriu, care marchează țara noastră ca stil. Îmi plac autorii români și îi încurajez să scrie.

50644042_2035132053229584_554310716899721216_n.jpg

Descrie-ți romanele în câteva cuvinte!

Romanele mele sunt un haos ușor de înțeles. Am încercat să îmi las amprenta într-un fel anume, iar în romanele mele veți găsi multe personaje principale, care apar și dispar, lăsând loc altora. Cred că acest detaliu îmi fac romanele interesante și trezesc curiozitatea cititorilor.

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

În curând voi finaliza volumul doi din seria „Legiunea lui Lilith”. Ce pot să vă spun este că acest volum a fi plin de surprize. 🙂

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Să nu se descurajeze, să fie foarte atenți la pașii pe care îi fac și să rămână consecvenți. Și să citească foarte mult. Citind vor prinde mai mult curaj.

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Aveți grijă de ceea ce iubiți! „Măsura iubirii este să iubești fără măsură”. – Sfântul Augustin

Mulțumesc, Clăbuc, pentru timpul acordat pentru acest interviu. Cartea autorului poate fi achiziționată de pe site-ul editurii Celestium.

5 gânduri despre ”INTERVIU CU AUTORUL CLĂBUC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.