MIRELA RETEGAN: ASTĂZI ESTE DESPRE ASTĂZI (RECENZIE)

Nu citesc foarte des cărți de dezvoltare personală, pentru că nu cred neapărat că puterea vine din exterior, ci sunt de părere că noi înșine trebuie să ne găsim puterea interioară și să ne creăm propriul paradis mental. Cu toate acestea, uneori, când simt că totul s-a colorat mult prea mult în negru și că nu mai regăsesc neapărat bucuria de a face lucrurile așa cum trebuie, mă îndrept către astfel de cărticele, pentru că știu că ele, cu siguranță, îmi vor reda starea de bine.

De data aceasta, mi-am ales o carte pe care o aveam acasă de foarte mult timp: „Astăzi este despre astăzi”. M-a atras foarte tare coperta, simplă, dar, în același timp expresivă, și, de asemenea, o știam pe Mirela Retegan din online, căci îi citesc cu regularitate blogul și știam că va reuși să îmi transmită optimismul ei prin intermediul cuvântului scris. Are ea super puterea asta, de a te face să te simți special și de a îți arăta că ești capabil să faci tot ceea ce îți trece prin minte.

„Astăzi este despre astăzi” este o carte terapie, cum îi spun eu, căci are forța de a te scoate din orice stare de rău și de a te face să te simți minunată și plină de dorința de a întreprinde lucruri mari. Cartea cuprinde o serie de mici articole, pline de gânduri, trăiri și provocări ale autoarei, care ne îndeamnă să ne trăim viața la capacitate maximă, lăsând deoparte părerile celor din jur. Mirela Retegan ne spune că, în esență, viața noastră este simplă, însă noi avem adeseori tendința de a o complica prin intermediul negativității, a lipsei de inițiativă și a dorinței de a îi împăca pe toți cei din jurul nostru. Autoarea ne spune că aceste lucruri sunt în esența lor extrem de greșite, pentru că viața noastră nu ar trebui să se învârtă în jurul oamenilor cu care intrăm în contact zilnic sau a tehnologiei, ci traiul nostru de zi cu zi ar trebui să fie centrat pe noi înșine și pe ceea ce ne face noi fericiți, precum și pe cei pe care îi iubim, cărora ar trebui să le arătăm mult mai mult prețuirea noastră. În plus, viața este despre renunțări, credințe, iubiri, pierderi, regăsiri, prieteni, fericire, căci toate acestea ne fac umani și ne dau forța de a birui timpul și de a crește în plan spiritual.

53792546_2089339331183621_628936662725951488_n

Mirela Retegan și-a împărțit cartea în două părți distincte. Prima parte aduce în discuție descoperirea de sine și dorința de a fi bine cu tine, astfel încât să poți răspândi lumină în jurul tău, iar cea de a doua parte vorbește despre copii, acei pui de oameni care reprezintă obiectul activității sale și pe care a reușit să îi cunoască mult mai bine decât un pedagog, aplecându-se mereu spre nevoile lor și fiind mereu inventivă, oferindu-le exact ceea ce aceștia au nevoie.

La început, suntem trecuți prin toate stările posibile și suntem îndemnați la introspecție și la meditație asupra propriului scop în lume. Suntem singurii care ne cunoaștem în profunzime și singurii care avem deplină putere asupra noastră. Viața aceasta este extrem de scurtă, fapt pentru care nu avem timp să o petrecem făcând lucruri care ne provoacă nefericirea. Avem mereu puterea în noi înșine de a o lua de la capăt, de a face mai mult, de a ieși din zona noastră de confort, de a încheia o relație în care nu ne mai regăsim și de a începe una nouă. De asemenea, suntem îndemnați să nu judecăm alegerile celor din jurul nostru, căci fiecare este diferit și face lucrurile în propriul mod, în conformitate cu propriul parcurs în viață. Ne suntem datori numai nouă înșine, restul sunt poveste.

Apoi, după ce ni se arată cum să ne punem pe noi pe prim plan, Mirela Retegan se întoarce spre copii, spre acele boțuri de oameni ale căror nevoi reale și preocupări alegem adeseori să le neglijăm, pliindu-le pe propriile moduri de gândire și de viață. Partea aceasta m-a răscolit destul de mult, trebuie să recunosc, căci sunt mulți adulți care încearcă să le renege copiilor din jurul lor propria personalitate și propriile dorințe, continuă să le rănească sentimentele și să uite că nu sunt zei pe acest Pământ, ci oameni mari datori celor mici să le ofere confortul și pista de unde să poată mai târziu să își ia zborul, deschizându-și larg aripile și zburând liberi  și fericiți spre cele mai înalte zări.

„Astăzi este despre astăzi” nu îți oferă rețete minune și nici nu te învață ce să faci în anumite situații, ci doar îți arată calea spre tine însuți, oferindu-ți acea călătorie inițiatică de care ai nevoie. Te învață doar că:

„Ziua de ieri nu mai există. Gata. S-a terminat. Cu toate câte i s-au întâmplat. Astăzi este o zi nouă nouță și abordarea trebuie să fie una nouă. Fără resentimente. Fără să mai ținem minte ce ne-au auzit urechile ieri. Astăzi poate să ne surprindă din orice colț. În orice mașină din trafic poate să fie acel cineva care să ne zâmbească într-un fel în care să dea la o parte orice nor de pe soarele nostru. În orice colț de parc este acel copac asupra căruia putem să odihnim privirile câteva secunde, din orice pătrățică de asfalt putem să ridicăm privirea și să vedem cerul. Milioane de oameni așteaptă cuminți în casele, birourile, mijloacele lor de transport să le spună cineva BUNĂĂĂ! Astăzi este o nouă zi. Fă tu un pas în ziua asta sau stai cuminte în ea și lasă ușa deschisă să poată intra toate gândurile bune, toate acțiunile frumoase, toate întâmplările care nu ți s-au întâmplat. Astăzi este o nouă zi. Astăzi ai din nou șansa de a o lua de la capăt.”

 

Date despre carte:

Titlu: Astăzi este despre astăzi

Autor: Mirela Retegan

Editură: Curtea Veche

Anul apariției: 2017

Număr de pagini: 176

 

Cartea o puteți comanda de  aici.

 

8 gânduri despre ”MIRELA RETEGAN: ASTĂZI ESTE DESPRE ASTĂZI (RECENZIE)

  1. Lulu - zice:

    Și eu îmi spun mereu că cel care trebuie trăit este prezentul și trebuie să îmi trăiesc viața așa cum îmi place, în fiecare zi, pentru că am doar o viață.
    Mă bucur că am citit recenzia! Mai ales că aș avea de gând să ofer cartea aceasta cuiva cadou și eram curioasă despre ea!
    Să aveți o zi frumoasă! ☺️

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.