KAREN M. MCMANUS: DOI POT ȚINE UN SECRET – RECENZIE

Viața noastră este plină de secrete pe care le ascundem undeva departe, în interior, uneori pentru a nu răni prin ceea ce știm, alteori pentru a păstra doar pentru noi lucruri despre care lumea din jur nu vrem să afle sau pentru a îi proteja pe cei dragi. Există nenumărate secrete mici pe care le dosim zilnic, chestii nevinovate, care, de cele mai multe ori, nici nu au vreo importanță pentru cei din jur, ci doar noi le dăm putere prin faptul că ne gândim prea mult la anumite aspecte. Însă, există și secrete teribile, care schimbă vieți pentru totdeauna, care distrug destine și care duc la un șir nesfârșit de fapte rele, care nu mai pot fi oprite, deoarece ar durea prea tare dacă ar ieși la suprafață. De la o chestie aparent inofensivă, se ajunge la chestiuni de viață și de moarte, fapt pentru care e nevoie de mult curaj pentru a ieși din nou la suprafață.

Despre ultimul tip de secrete sunt aduse în discuție de Karen M. McManus în „Doi pot ține un secret” , despre acele lucruri oribile despre care preferăm să nu vorbim niciodată, despre morți premeditate și vieți distruse, despre aparența de normalitate existentă într-un joc nebun, care pune preț pe capetele unor tinere nevinovate.

„Doi pot ține un secret” este genul acela de carte care te ține captiv între paginile sale de la prima și până la ultima pagină, un young adult excelent executat, cu o atmosferă dark care irumpe încă din primele pagini ale romanului, când descoperim primele crâmpeie dintr-un puzzle mare și complex, ce animă viața din orășelul mirific Echo Ridge. Orășelul din Vermont este întruchiparea feerică a oricărei cărți poștale, însă, în interiorul său, lucrurile sunt departe de a fi idilice, căci secrete teribile se ascund chiar în sânul locuitorilor săi. La un anumit interval de timp, toată frumusețea din oraș este vizată, aspirantele la prințesa balului liceului fiind amenințate cu moartea, fapt care și devine realitate pentru unele familii și unele fete, date dispărute și ulterior găsite moarte. Nimeni nu știe cine este vinovatul, iar degetele sunt îndreptate spre foarte multe persoane și cred că tocmai în aceasta constă farmecul acestui roman, căci autoarea are darul de a ne duce pe piste greșite, oferindu-ne noi și noi ipoteze, pentru a ne lua la final total prin surprindere, prin alegerea vinovatului dintre cei la care nu te-ai fi gândit în veci.

61100097_403006176957934_6328103139165601792_n

„Doi pot ține un secret” – o poveste despre secrete bine-păzite

Echo Ridge este un orășel din Vermont, America, unde toată lumea cunoaște pe toată lumea și unde nimic nu pare să îi scape gurii lumii. Are peisaje mirifice și pare că aici niciodată nu se întâmplă nimic, că plictiseala cu greu poate fi învinsă, singura distracție existentă și singurul loc care le oferă tinerilor din localitate posibilitatea de a munci este un parc de distracții tematic, numit puțin macabru Ferma Groazei. Însă, aparențele pot fi înșelătoare, iar asta vor afla curând pe pielea lor și Ellery și Ezra, doi tineri gemeni, forțați de împrejurări să lase în urmă California și viața pe care o știau acolo și să locuiască alături de bunica lor maternă în orașul de care mama lor, Sadie, fugise întreaga viață.

Secretele sunt ceva cu care Ellery și Ezra s-au confruntat toată viața, căci nu știu exact cine este tatăl lor, nu o cunosc foarte bine pe bunica la care stau acum, căci vorbeau doar pe Skype, iar mama lor a devenit dependentă de droguri, refuzând să le spună prea multe despre trecutul ei și despre fuga ei continuă de orășelul natal imediat după dispariția surorii ei gemene, Sarah. Acela este momentul în care timpul pare să fi stat în loc pentru ea, iar tema aceasta a legăturii dintre gemeni și a modului în care aceștia ajung să comunice și să se cunoască unul pe altul, fapt care conduce la dezechilibrarea celuilalt în momentul în care unul dintre ei nu mai există este o temă extrem de exploatată de către autoare, alături de tema familiei, pe care o analizează sub toate aspectele, de la relația dintre frați, la discrepanțele care apar în familiile disfuncționale, în care mai există doar un părinte, precum și cea dintre părinte și copil. Pentru că există o lipsă crasă de comunicare între membrii familiei, la un moment dat izbucnesc conflicte, care se cer neapărat rezolvate, mai ales într-o perioadă în care predomină incertitudinea și în care ajungi să te îndoiești chiar și de cel mai bun prieten sau de fratele tău.

Dincolo de dispariția mătușii celor doi, petrecută cu mult înainte ca ei să se nască, Echo Ridge a mai suferit și alte pierderi. În urmă cu cinci ani, una dintre tinerele ce a devenit prințesa balului a dispărut, fiind găsită moartă la scurt timp, fără ca nimeni să știe de ce și cine este vinovatul. Acela este punctul care a făcut ca jocul acesta al disparițiilor să pară extrem de real și de periculos. În chiar anul ajungerii gemenilor în Echo Ridge, amenințările încep din nou să fie proferate de către necunoscutul care răpise deja prea multe regine ale balului în trecut. Printre cele amenințate, se numără și Ellery, fapt care o face pe tânără să fie și mai dornică să afle adevărul, căci prea mult a fost înconjurată de necunoscute, iar acum, că și viață ei este în joc, simte că trebuie să iasă din amorțeală și să facă ceva pentru a îl descoperi pe vinovat, iar această curiozitate excesivă a ei și înclinație spre anchetele polițienești asemeni lui Miss Marple sau Hercule Poirot, personajele Agathei Christie, o fac să uite de teamă și să iasă în față pentru a afla adevărul cu orice preț:

„Cu toții ne-am pierdut propria versiune de prințesă și niciunul nu știe de ce. M-am săturat să fiu prinsă în încrengătura de secrete din Echo Ridge, în marea de întrebări care nu se sfârșesc niciodată. Vreau răspunsuri. Vreau să o ajut pe fetița asta, și pe sora ei, și pe Melanie, și pe Nana. Și pe mama mea. Vreau să fac ceva. Pentru fetele dispărute, pentru cele rămase în urmă.”

Ellery țese tot felul de scenarii, iar alături de ea trecem și noi prin tot felul de etape și încercăm din răsputeri să punem cap la cap bucățile de puzzle oferite și să aflăm adevărul. Autoarea are darul de a stârni și în noi dorința aceea de a face puțin pe detectivii și de a ne pune mintea la contribuție, adunând informații și făcând supoziții. Nici nu mai contează că nu ghicim adevărul și că ne adâncim pe niște piste false, jocul devine mult mai important. Asemeni lui Ellery, simțim nevoia să facem ceva, doar să nu stăm cu mâinile în sân cât timp tinere sunt răpite și ucise. Avem la rândul nostru nevoie de răspunsuri, fapt pentru care, imediat ce începem lectura, nu mai lăsăm cartea din mâini. E nevoia aceea acerbă de a afla adevărul care apare și care nu te părăsește deloc pe tot parcursul citirii romanului.

Atmosfera romanului este una destul de sumbră și de întunecată încă de la primele pagini, căci încă de la pătrunderea în Echo Ridge, dăm peste un cadavru, după care acestea se tot adună pe măsură ce înaintăm, fapt care face ca acest orășel, de altfel idilic, să pară un adevărat carusel al morții, un parc al ororilor. Pășești ca pe sticlă spartă pe oriunde ai merge și nu știi de unde va răsări următorul mesaj amenințător, următoarea victimă. Planează această senzație de nesiguranță pe toată durata acțiunii, iar aceasta este îndulcită doar puțin prin prezența unui început de poveste de dragoste, timid ce-i drept, dar este acolo și parcă altfel vezi lucrurile când le împarți la doi.

„Doi pot ține un secret” este un roman palpitant, un thriller de excepție, care te ține cu sufletul la gură de la prima și până la ultima pagină. Finalul te ia în totalitate prin surprindere, lovindu-te direct în moalele capului. Autoarea s-a jucat cu mintea mea și, recunosc, mi-a plăcut la nebunie.

61525943_454559195114965_3533904700376088576_n.jpg

Date despre carte:

Titlu: Doi pot ține un secret

Autor: Karen M. McManus

Titlu original: Two Can Keep a Secret

Traducere: Cristina Nemerovschi

Editura: Herg Benet

Colecție: Passport

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 336

 

Cartea poate fi achiziționată de pe  site-ul editurii Herg Benet.

 

Publicitate

12 gânduri despre ”KAREN M. MCMANUS: DOI POT ȚINE UN SECRET – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.