PATRICIA MCCORMICK: VÂNDUTĂ LA 13 ANI – RECENZIE

Sunt unele cărți care se citesc cu sufletul și am momente când le caut în mod specific pe acestea, pentru că am impresia că, dacă nu lăsăm adevărul să moară, vom ajunge la un moment dat să schimbăm ceva în urâtul care se petrece în lume. Sunt acele povești care te lovesc din plin și pe care îți este imposibil apoi să le mai uiți. Te bântuie pur și simplu și te fac să te gândești la cât de mult se poate transforma o ființă umană astfel încât să ajungă să îi transforme pe puii de om în obiecte de schimb și într-o sursă de venit permanent. Sunt lucruri teribile care se petrec în lume și în fața cărora preferăm să închidem ochii, cu speranța că vor dispărea de la sine. O astfel de carte este „Vândută la 13 ani” de Patricia McCornik, un roman care m-a făcut să vărs multe lacrimi și care m-a determinat să strâng puternic pumnii din cauza neputinței de a ajuta în vreun fel. Știam la ce mă înham încă de la început, autoarea este cea care a contribuit la apariția unei alte cărți cu un subiect sensibil –  „Eu sunt Malala”, dar asta nu mi-a făcut cu nimic lectura mai ușoară.

„Vândută la 13 ani” este o carte cu un puternic impact emoțional, o radiografie a unei societăți bolnave și a unui coșmar prin care trec multe tinere din țările cuprinse de sărăcie și care este trecut sub tăcere aproape în permanență, ca și cum nu ar fi vorba de oameni, ci de saci de cartofi, de simple obiecte de schimb, menite să îndure totul fără posibilitatea de a acționa în vreun fel. Romanul are la bază povești reale, experiențe de viață ale unor femei din Calcutta, India, care au trecut prin cele mai teribile momente din cauza sărăciei și a lipsei de considerație din partea familiilor doar pentru că au avut neșansa de a nu se naște bărbați, iar baza reală face ca povestea lui Lakshmi să fie cu atât mai cutremurătoare și mai plină de durere. Autoarea adresează un strigăt de ajutor colectiv întregii lumi, cerându-i să nu mai închidă ochii în fața nedreptății și să ia măsuri pentru apărarea drepturilor unor copii. Subiectul abordat este unul șocant, acela al unor fete  vândute  pe piața prostituției, fapt care doare efectiv. Patricia McCornick folosește un limbaj extrem de liric, însă acest aspect nu ușurează cu nimic povestea în sine. Ți se face pielea de găină citind despre naivitatea unui copil, forțat să își încheie socoteala cu copilăria mult prea curând.

64867189_2633949263498021_5497806804601536512_n

„Vândută la 13 ani” – un roman al sărăciei și al chinului prin care trec femeile din țările sărace

Cartea ne-o prezintă pe Lakshmi, o copilă de doar 13 ani, deja greu încercată de viață, căci știe ce înseamnă foamea extremă, îngrijirea unei gospodării și cum lipsa banilor poate aduce cu sine griji fără margini, nefericire pe chipul mamei și durere nesfârșită. Trăiește în Nepal, alături de mama sa dragă, Ama, de frățiorul ei, care este doar un bebeluș, și de tatăl ei vitreg,  care are grave probleme cu jocurile de noroc. Autoarea ne prezintă povestea lui Lakshmi, însă istoria ei de viață nu este singulară, ci este împărtășită de multe alte femei din Nepal, India sau din alte locuri în care sărăcia este dominantă. Astfel, ea devine un exponat al unei întregi categorii sociale, un exemplu grăitor, care să ne facă să înțelegem mult mai bine fenomenul dureros al exploatării sexului slab de către zeul bărbat, care este ridicat pe o treaptă mult mai sus față de femeie, care este nevoită să îndure umilințe fără margini doar pentru ca lui să îi fie bine.

Lakshmi este o fetiță inteligentă, care are rezultate bune la școală, dar care are neșansa de a fi crescută de un tată care consideră că băieții sunt un dar, iar fetițele un blestem. Ea face treabă în gospodărie cot la cot cu mama ei, îndură foamea și asistă la toate durerile și nefericirile mamei sale, care nu reușește să repare acoperișul căsuței lor sărăcăcioase, care muncește pământul și care asistă neputincioasă la seceta care îi lasă fără niciun fel de venit. Au multe de îndurat, iar tatăl vitreg pare să nu vadă toate acestea, căci nu muncește deloc, ba mai și cheltuie averea familiei pe jocuri de noroc. Există multe momente în care femeile chiar cred că el nu va mai reveni acasă. Le este greu cu el, dar și mai greu fără el într-o societate patriarhală, în care femeia aproape ca nu contează, ea purtându-și durerile pe umeri zi de zi, fără a se plânge cuiva. Pierd copii din cauza sărăciei, a secetei, a anotimpului ploios, însa merg mai departe.

Cu toate că nu are o viață frumoasă și o copilărie fericită, Lakshmi nu se plânge, ba chiar îndură totul cu o anumită candoare și o naivitate specifice vârstei. Are visuri mari și speră să poată lucra pe brânci în casa vreunei familii mai înstărite de la oraș, astfel încât să poată trimite bani acasă pentru bunăstarea familiei sale. Este trist să te gândești că un copil de 13 ani nu visează la păpuși și jocuri, la biciclete și tablete, ci își dorește să își ajute familia.

 

„Vândută la 13 ani” – un roman al suferinței fără margini, al degradării și umilinței fără margini

Totul se schimbă pentru Lakshmi în momentul în care tatăl ei vitreg decide să o vândă unei femei apărute de niciunde în sat. Fetița nu înțelege inițial ce i se întâmplă, crede că va deveni menajeră, ba chiar se gândește în naivitatea ei ca își va regăsi prietena, dată de mult mai mult timp de acasă. Merge din sat în sat până ajunge la oraș, după care este vândută mai departe unui bărbat, care pretinde că ar fi soțul ei și o scoate din Nepal, ducând-o în India, în casa lui Mumtaz, numită ironic Casa Fericirii.

Este trist să urmărești toată această rețea a traficanților, care profită de inocența unor copile și care le vând asemeni unor obiecte, nelăsându-le nici măcar un dram de demnitate. Nu au drept de apel, nu își pot susține cauza și nu își pot lua viața în propriile mâini. Sunt pur și simplu păpuși manevrate de mâini forte de păpușar. Sunt transformate în obiectul plăcerii, al dorinței și al sexualității pentru bărbați ce le pot fi tați. Trebuie să se prefacă a fi fericite și totul pentru a își plăti presupusele datorii la matroana casei. În cazul în care se îmbolnăvesc sau nu își mai pot face treaba, sau se revoltă împotriva tratamentelor inumane la care sunt supuse, sau vor să fugă, li se reamintește care le este locul și sunt aruncate în stradă, unde nu mai au nicio șansă, căci poartă deja cu ele stigmatul femeilor ușoare. Aceasta le aduce batjocura întregii societăți, chiar dacă au ajuns aici tot din cauza ei, căci până și vameșii și poliția închid ochii în fața acestor lucruri. Grav este că în aceste case trăiesc și copii, care la rândul lor au o copilărie distrusă.

Americanii i-ar putea ajuta, căci au organizații în acest sens, însă li se spune în mod constant că sunt oameni răi, care le vor umili încă și mai mult. Lakhsmi însă înțelege că unii sunt buni, iar alții răi, fapt pentru care caută soluția la ei, sperând că va putea fi scoasă din locul pe care îl urăște de moarte.

Autoarea ne oferă crâmpeie din gândurile pline de inocență ale fetiței, însă, în momentul în care parcă începi să uiți unde te afli, îți trântește evenimente șocante, fapte extrem de grave la care sunt supuse femeile aici, multe dintre ele încă niște copile. Te oripilează tratamentul la care acestea sunt supuse și te doare neputința. Ai vrea să poți face ceva pentru toate aceste suflete prigonite de soartă, însă nu ai ce altceva face decât să îți strângi pumnii strâns și să te rogi ca cineva să facă ceva, să le salveze de această soartă cumplită pe toate aceste femei.

„Vândută la 13 ani” este o carte cutremurătoare care, cu toate că se poate citi rapid, îți cere momente de pauză, în care să procesezi toate faptele cumplite care se petrec în carte.

64895825_2047415038900907_1307060472041701376_n

Date despre carte:

Titlu: „Vândută la 13 ani”

Autor: Patricia McCormick

Titlu original: Sold

Traducere: Ioana Filat

Editura: Youngart (Grupul Editorial Art)

Categorie: Young Adult, cărți pentru adolescenți

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 274

Nota pe Goodreads: 4.21/5

Nota mea: 5/5

 

Cartea poate fi comandată de  aici.

9 gânduri despre ”PATRICIA MCCORMICK: VÂNDUTĂ LA 13 ANI – RECENZIE

    • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

      Este o carte plină de emoție. Doar strângi pumnii neputincios… Noroc că tonul e puțin îmblânzit de vocea narativă, care e cea a unui copil.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.