CITIM PREA MULT SAU POATE PREA PUȚIN?

În lumea cititorilor, există o tendință cu caracter repetitiv de a îi apostrofa pe ceilalți pentru cât citesc. Niciodată pentru cât nu citesc. Cum prezinți cărțile citite în luna anterioară sau arăți cu bucurie niște cărți pe care ți le-ai achiziționat recent, se va găsi cineva care să îți spună că ai citit/citești prea mult. Nu cred că sunt rău intenționați cei care întreabă acest lucru, însă, cum regăsim același tip de problemă adusă în discuție destul de frecvent, ajunge oarecum să devină deranjantă. Simți un iz de reproș din partea celuilalt și începi să eviți să mai spui ce ai citit, de teamă că vei fi criticat. Și e păcat.

Lectura în sine este un act extrem de intim sau cel puțin eu așa îl simt. Fiecare citește în ritmul său, unii citesc o carte pe lună, alții două-trei, iar alții zece, douăzeci de cărți. Fiecare își are propriile interese atunci când citește, are propriile așteptări și propriile dorințe. Nu citim toți la fel, suntem diferiți și tocmai acest aspect transformă lumea cititorilor într-un univers extrem de frumos sau cel puțin eu așa percep lucrurile. Nu e nevoie să ne uniformizăm în ceea ce privește această activitate. Citim în funcție de timp, de necesitate, de nevoile sau foamea interioară, care ne cere ca în acest moment să deschidem o carte și să parcurgem câteva rânduri. Asta așa, ca bonus, după o activitate mai greoaie.

De fiecare dată când se naște problematică citirii a prea multor cărți în accepțiunea unora, primul lucru care îmi vine în minte este următorul: „Comparativ cu cine?”. Adică, citim prea mult față de cineva anume, față de cel care întreabă sau față de cât se citește în lumea asta largă? Există un soi de competiție care ne arată cine a citit prea mult și cine prea puțin? Contează acest aspect? Pentru mine, este irelevant. Citesc așa cum simt și așa cum îmi permite timpul. Am zile când apuc să citesc încă de la prima oră a dimineții, altele în care citesc doar seara sau poate nu citesc deloc. Depinde foarte mult și de starea de moment și de oboseala de peste zi. Citesc și 4, 5 cărți pe lună, dar și 12, 13, arareori mai mult.

Comparativ cu ceea ce se publică în lume la ora actuală, consider că ajungem să citim prea puțin. Nu putem ține pasul cu toate noutățile apărute pe piață cărții și nici măcar o viață nu n-ar ajunge pentru asta. Nu mai știu unde citisem că pe la 1800 și ceva existau oameni care citiseră tot ceea ce apăruse pe piață, adică toate cărțile din lume, pentru că era altfel ritmul de scriere și de publicare. Tehnologia ne-a ajutat puțin să avansăm în această privință, iar acest aspect ar trebui să ne bucure, căci stocul de cărți care așteaptă să fie citit este inepuizabil. În plus, găsim cărți pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele, ce mai, raiul unui cititor de cursă lungă.

Citim din plăcere, citim pentru a ne satisface nevoile interioare, citim pentru bucuria lecturii, însă, oricare ar fi motivul, nu ar trebui să existe o competiție cu cei din jur și nici măcar cu noi, cei din trecut, care poate citeam mai mult. Citiți, dragilor, cât se poate de mult, și haideți să încetăm cu comparațiile inutile!

adorable adult animal book

Fotografie de Pixabay pe Pexels.com

 

Publicitate

7 gânduri despre ”CITIM PREA MULT SAU POATE PREA PUȚIN?

  • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

   Eu le-am pus mereu și pe acelea, cu toate ca predomină cele de ficțiune. 🙂 Atât timp cât face plăcere și bucură sufletul, e perfect.

   Apreciază

 1. anasylvi zice:

  Iti spun sincer ca, pana sa fiu in grupuri cu tematica de lectura sau sa folosesc contul de goodreads, niciodata n-am stiut cate carti citesc pe luna, cate recitesc si niciun fel de alta statistica. Bineinteles, totul difera de la un moment la altul, de timpul pe care il am, cheful de citit, dimensiunile cartilor si alte aspecte. Nu ma simt in niciun moment in competitie cu cineva, nici macar cu mine. 🙂

  Apreciat de 3 persoane

  • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

   Da, până acum 2 ani nici eu nu știam exact. Scriam pe un caiet de lectură un fel de rezumat al cărților citite, alături de ceva citate. Nici eu nu mă simt în competiție, doar că am vrut să am un răspuns gata pregătit când se pune problema asta. 😀

   Apreciat de 1 persoană

  • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

   Mulțumesc! ❤ Am primele 2 volume, încă necitite. Spor să aveți! E perfect că vă puteți ține de un program. Înțeleg perfect ce spuneți, așa sunt și eu după corectură și clar la mine nu implică și actul creator, deci mă consumă infinit mai puțin pe interior.

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.