CITITOR, BLOGGER, EDITOR ȘI CORECTOR DE CARTE. CUM ÎMPAC TOATE ACESTE ACTIVITĂȚI?

Anul acesta, nu știu, a fost oarecum tensionat în ceea ce privește lumea literară și parcă încă de la început a plutit în aer o oarecare tensiune, care se simte, e palpabilă și refuză să mai dispară. S-a tot vorbit de relația dintre autori și cititori și s-au făcut tot felul de tabere, deși e păcat, pentru că scopul ar trebui să fie unul comun. Zilele acestea, pe un grup de carte extrem de drag mie, s-a pus problema recenziilor plătite și a corectitudinii celui care scrie o recenzie, a subiectivității și obiectivității sale atunci când scrie și am simțit nevoia să elaborez un pic mai mult pe marginea acestui subiect, mai cu seamă că au existat rumori cum că s-ar fi achiziționat cărți în urma recenziilor mele, care nu au fost pe măsura celor scrise de mine, sau că mi-am pierdut credibilitatea undeva pe drum, doar pentru că de câteva luni lucrez un pic în spatele scenei și știu un pic mai multe despre procesul de producere și scoatere pe piață a unei cărți. Vreau să fiu clară de la început, nu scriu acest articol pentru că ar fi durut prea tare, ci pentru că s-a pus la îndoială munca mea și acest lucru pentru mine este inadmisibil. Nu este ca și cum nu aș avea deja cititori fideli, care mă cunosc și îmi știu stilul de scriere, însă, mai sunt și oameni noi care nu aș vrea să se împiedice de anumite opinii fără a cunoaște ambele puncte de vedere. În orice chestiune există cel puțin două perspective și am vrut să ofer și punctul meu de vedere.

Cititor sunt de când mă știu, iar acest fapt nu se va diminua odată cu trecerea timpului, ci va crește ca un copăcel în interiorul sufletului meu și se va mări, căci cărțile citite își ating scopul și mai schimbă un pic bucăți din mine. Primele mele amintiri din copilărie sunt legate de cărți și știu că am iubit lectura dintotdeauna, căci m-a fascinat modul în care poți evada prin intermediul poveștilor. Lectura a fost mereu o parte a ființei mele și poate că de alte activități m-am plictisit destul de repede, căci sunt o fire nestatornică și curioasă și am mereu nevoie de ceva nou pentru a trăi la maximum, însă lectura nu a dispărut până acum. Este o prelungire a ființei mele și, cu toate că am mai avut perioade de ruptură de ea, de pauze cauzate de haosul din viața mea, ea a rămas o constantă. Pot recunoaște o carte bună și una proastă după câteva pagini, pentru că am deja această experiență. Am continuat pasiunea și la nivel profesional, căci am terminat Facultatea de Litere, secția română-engleză.

Apoi, tot din dragoste pentru lectură, a luat naștere blogul în urmă cu trei ani. Am simțit nevoia de a discuta mai mult despre pasiunea mea într-o comunitate de iubitori de lectură și am găsit lucrul acesta prin intermediul blogului. Îmi place să scriu aici și să îmi spun părerea în legătură cu cărțile citite, pentru că am găsit întotdeauna oameni cu care să pot discuta despre ele, fapt care îmi lipsește în viața reală. Cei care mă cunoașteți deja, știți că vorbesc întotdeauna deschis, uneori poate mult prea liber, despre ceea ce citesc și că sunt destul de vehementă în ceea ce privește părerile. Am adora cărți cu un rating mic și am urât cărți cu rating mare pe Goodreads. Nu îmi creionez opiniile în funcție de opiniile altora, pentru că atunci mi-aș încălca valorile morale și scopul cu care am deschis căsuța mea virtuală. Da, sunt subiectivă în ceea ce privește recenziile, este normal, întreg actul lecturii este o experiență extrem de intimă și nu înseamnă că dacă mie nu mi-a plăcut o carte altora nu le va plăcea sau dacă ochiul meu critic a văzut un pic de defect în execuție acea carte nu va avea parte de cititorii săi. Mi se pare puțin pueril să se pună întreaga vină în cârca mea atunci când cineva a cumpărat o carte în urma recomandărilor mele și nu a găsit povestea sau execuția la care se aștepta în acea carte. Eu scriu ceea ce simt, însă e normal să fim diferiți și să nu fim toți pe aceeași lungime de undă. Nu voi scrie niciodată, indiferent dacă acea carte e primită în urma unei colaborări sau e cumpărată de mine, altfel decât am simțit și experimentat eu acea carte.

Acum, că tot vorbeam de colaborări, ele există, însă, spre deosebire de postările de pe Youtube sau de cele de pe Instagram, eu nu pot afirma că sunt plătite. În domeniul cărților, nu există banii necesari pentru asemenea proiecte. Sunt foarte rare ocaziile spre deloc în care primești bani în urma a ceea ce scrii pe blog, iar asta e de înțeles, nu avem în România o industrie înfloritoare a cărții, iar autorii români nu au venituri care să le permită să facă asta. Nici măcar editurile nu se bucură de această abundență materială. Tot ceea ce se face pe partea de carte există mai mult din pasiune, dincolo de orice altceva, iar banii sunt puțini întotdeauna. Tocmai din această cauză, un blogger de carte nu primește bani pentru a scrie o recenzie, deși poate în alte țări se practică, ci cărți. Un blogger primește o carte de la o editură/site/autor, iar el își spune părerea legată de acea carte. Am mai spus-o și în alte articole, primirea unei cărți nu este echivalentă cu cumpărarea părerii. Aceea este personală și subiectivă. Știu că există unele edituri care au cerut anumite lucruri, însă eu nu lucrez cu editurile care îmi impun cum anume să îmi scriu recenzia. Da, există niște marcatori pentru SEO, dar doar atât. Am libertatea deplină să spun dacă îmi place sau nu cartea respectivă. Da, am prieteni autori, dar nu am amestecat niciodată blogul în treaba asta. Nu are legătură prietenia mea cu modul în care a executat scrierea unei cărți. Prietenii știu că sunt mai critică în privința cărților autorilor pe care îi cunosc tocmai pentru că am pretenții mai mari de la oamenii cu care intru în contact.

Apoi, vine partea de editare și de corectură de carte. Iubesc lucrul acesta și mi se potrivește mănușă, însă lucrez de prea puțin timp în acest context pentru a ajunge să consider că am descoperit toate secretele pe care le au aceste meserii. Da, am lucrat în traduceri timp de cinci ani, dar acolo lucrurile stau un pic diferit. Mi s-a spus că fac plus de reclamă cărților la care lucrez, ceea ce nu mi se pare anormal. Trăim într-o țară în care nu se pune accentul pe cărți și în care mulți autori/edituri rămân în anonimat tocmai pentru că nu au unde se promova. E normal ca un blogger de carte să promoveze cărți, pentru că sunt și blogger, dincolo de a fi editor și corector, iar înainte de a face asta, vorbeam despre apariții noi pe piața cărții și nu văd de ce aș înceta acum. E normal să îmi susțin munca și să vorbesc despre ea mai departe, iar pentru mine e la fel cu a îmi promova un articol de pe blog. Nu voi spune că părerile mele nu sunt subiective referitor la ceea ce lucrez, dar e normal să fie așa. Un corector de carte primește un aluat nedospit în mâinile sale, pe care îl frământă pe toate părțile până ajunge la cea mai bună formă a lui. E normal să las bucăți din mine în cărțile la care lucrez și să îmi doresc să vorbesc despre ele mai apoi. Însă, și în această privință stați liniștiți. Încă am recenzii pe blog, negative sau parțial negative, la cărțile editurilor cu care lucrez, nu mi s-a impus vreodată să le scot și nici nu aș fi făcut-o. Îmi susțin părerile chiar și în prezent. La fel, nu am vorbit despre cărțile la care am lucrat și nu au fost pe gustul meu. Pur și simplu nu pot minți, sunt excesiv de sinceră și voi scoate în față doar cărțile care consider că merită promovate. Nu cred că îmi pierd credibilitatea dacă fac asta.

Articolul nu e un pamflet, dar îl puteți trata ca atare. 🙂 Vă îmbrățișez, oameni frumoși! Nu uitați să zâmbiți și să citiți cât se poate de mult!

7 gânduri despre ”CITITOR, BLOGGER, EDITOR ȘI CORECTOR DE CARTE. CUM ÎMPAC TOATE ACESTE ACTIVITĂȚI?

 1. Florentina Pandelea zice:

  Cum?! Nu te-ai îmbogățit din colaborările pentru blog? Vai! Nu îmi vine sa cred! *a se observa sarcasmul*
  Oana, noi doua am mai vorbit pe acest subiect și cum am spus și aseară, oricum ai fi, orice ai face, oamenii tot vor găsi motive sa judece. Concluzia? Lasă-i sa judece ceva real, dacă tot o fac. Pe tine sincera și fără nicio masca!
  Te pup și te îmbrățișez, draga mea! ❤️❤️🤗🤗

  Apreciat de 2 persoane

 2. evaancutahamza zice:

  Critici vor exista mereu, iar bloggerii vot fi întotdeauna luați la ochi, indiferent de ce scriu. Dacă faci o recenzie pozitivă, sigur ai primit bani pentru ea, dacă e negativă, garantat ai ceva cu autorul/editura sau te-a convins careva să o faci așa. Când mi se propune o colaborare, prima mea cerință este să îmi pot exprima părerea sinceră. Dacă mi se acceptă cerința, colaborăm, dacă nu, nu. Și eu am recenzii pozitive la cărți care altora nu plac și recenzii negative la cărți lăudate de alții. Până la urmă, e chestie de gusturi.

  Apreciat de 2 persoane

  • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

   Același lucru îl caut și eu la o colaborare, tocmai de aceea am putut spune ce simt. Subiective vom fi întotdeauna în ceea ce privește părerile legate de cărți. Te îmbrățișez, draga mea 🤗🤗🤗

   Apreciat de 1 persoană

 3. uirebit zice:

  Pentru tine, parerea celorlalti conteaza (asta observ eu).
  Exact de aceea ai publicat acest articol.
  Fa-ti un pustiu de bine si detaseaza-te.
  Cu ce te ajuta daca pui la suflet aplauzele sau scuipaturile?
  Ai nevoie de validarea celor din jur? La ce-ti foloseste?
  Fii desteapta!

  Apreciat de 1 persoană

  • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

   Nu le pun la suflet, le arunc după colț. 🙂 Nu suport rumorile legate de munca mea și am preferat să îmi spun punctul de vedere aici, fără a intra în polemici inutile cu cei care le răspândesc. Atât. 🙂 Voi încerca să fiu mai deșteaptă de atât. Probabil cu vârsta se aruncă și mai bine în spate toate. 🙂

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.