TEHNOLOGIA NE ADUCE LUMEA LA UN CLICK DISTANȚĂ, SIMPLIFICÂNDU-NE VIEȚILE

Aș vrea să strig sus și tare că sunt un as al tehnologiei, că orice fel de gadget se învârte după degetul meu mic și că nimic din ceea ce este nou nu mi-e străin. Mi-aș dori să mă bazez mult mai mult pe tot ceea ce înseamnă dispozitive moderne, menite să ne simplifice viețile și să ne facă să terminăm totul mult mai rapid, căci, nu-i așa, trăim în vremuri în care vrem ca totul să se fi petrecut ieri deja, ca sarcinile să fie rezolvate alaltăieri și ca azi să aibă 48 de ore, astfel încât să reușim să ducem la bun sfârșit și mai multe lucruri. Cel puțin, așa se întâmplă când ești traducător și corector de carte. Vrei să termini totul în funcție de limita primită și, uneori, pare că totul stă împotriva ta, mai ales atunci când vreunul dintre aparatele pe care lucrezi pică. Te leagă pur și simplu de mâini și de picioare și parcă ți se pare că nimic nu mai are sens, că nu mai ai acea vervă care îți permite să fii mereu în cea mai bună formă, astfel încât să duci orice îți pui în cap la bun sfârșit.

Da, mi-aș dori din tot sufletul ca tehnologia să nu mă bată și lovească direct în moalele capului, însă, trebuie să recunosc, nu fac parte din generația X, sau Z, sau care o mai fi apărut între timp, ci din cea a celor cu cheia la gât, când nu existau case inteligente și orice fel de informație stocată pe un smartphone. Am crescut într-o perioadă în care încă ni se părea minunat să avem televizoare parțial color, căci de la cele alb negru am avansat la cele cu trei culori (roșu, galben și albastru). Atunci, ca să afli cine se află la capătul firului de telefon trebuia să ridici un receptor și nicidecum doar să privești numărul și să afli chiar și locul de unde te sună persoana respectivă, calculatoarele existau cu greu în sălile de clasă, iar cine avea un Pentium era considerat bogat, cărțile se găseau în bibliotecă, nu pe un kindle, iar jocurile de societate erau la modă, nu cele în rețea.

ce-fel-de-rucsac-ti-se-potriveste-spacer.ro_

Abia când eram în ultimii ani de liceu începuse să devină un trend tare popular posedarea de telefoane mobile, pe care eu l-am avut destul de târziu și asta printr-un simplu joc al hazardului (m-am rătăcit la oraș și ai mei nu au putut să mă repereze nicicum până când nu am ajuns eu cu chiu cu vai înapoi acasă), iar calculatoarele și internetul au pătruns în viețile noastre tot cam atunci. Da, pot spune că, pe vremea mea, ca să îmi citez bunicile, ba chiar și părinții, lucrurile erau oarecum mai simple și, în același timp, extrem de greu de accesat, căci aveai mulți pași de urmat numai și dacă voiai să comunici cu o prietenă aflată în celălalt colț al țării (încă am scrisori din corespondențele purtate atunci). În acea perioadă, tehnologia la tine acasă era un concept extrem de abstract, care ni se părea oarecum de domeniul SF-ului. Astăzi, lucrurile s-au schimbat în totalitate și nu știu dacă am devenit prea leneși pentru a ne mai căuta informațiile direct în cărți sau dacă am avansat un pic și trăim o perioadă a miracolelor, în care aflăm tot ceea ce dorim să știm în doar câteva secunde. Pe când lucram ca profesor, mă ajuta foarte tare acest fapt, pentru că elevii mei aflau imediat ceea ce le ceream să afle, fără a mai fi nevoiți să bată bibliotecile în căutare de informații, și, de ce nu, era mai facil chiar și pentru mine, căci aduceam laptopul și imediat ofeream și partea teoretică, fapt care îmi lăsa mult mai mult timp pentru partea practică a orelor de curs.

În orice caz, adevărul este că, judecând la rece, tehnologia zilelor moderne a venit pentru a ne facilita puțin viața și așa supusă în mod continuu la tot felul de factori de stres, ceea ce ne face să trăim orice moment pe fugă. Mereu pe fugă. Ea ne ajută să ne rezolvăm problemele mult mai repede, chiar și din confortul propriei case. Chiar și acolo a pătruns, îmi vine în minte noul prieten, Alexa, care face tot ceea ce îi ceri, ba chiar te ajută și la teme, dacă ai nevoie, dincolo de reglarea luminii și de un fundal sonor plăcut. Unde mai pui, că te ajută și să știi cum să te îmbraci, căci îți spune și vremea dacă o întrebi.

70093405_668549353642541_8184317012982366208_n

Tehnologia modernă s-a născut din joaca pe calculator și din pasiunea pentru jocuri

Am terminat liceul la secția de matematică-informatică, ba chiar am și o diplomă de programator, pe care, bineînțeles, nu am folosit-o niciodată. Am o bază în acest sens, însă nu pot spune că am fost vreodată pasionată de cele mai noi apariții în ceea ce privește tehnologia, însă, odată cu trecerea timpului, am început să observ ajutorul real pe care aceasta îl poate aduce în viețile noastre.

Prima dată, aveam nevoie de calculator pentru a putea finaliza partea cu atestatul la liceu și am avut un calculator vechi, dar care și-a făcut treaba, recunosc. Aveam o tastatură, un mouse și un mousepad și eram fericită. Nu căpătasem încă dependența de nou venitul ajutor și nici măcar nu îi puteam ghici pe atunci puterea de a îmi schimba în totalitate viața, permițându-mi să fiu mai mult eu decât îndrăznisem până la momentul găsirii ajutorului în dispozitivele moderne.

Bineînțeles, imediat ce am ajuns la facultate, am căzut un pic în patima a ceea ce se numește gaming și, chiar dacă pe atunci nu mă gândeam la rucsacuri, genți și scaune gaming, știu că mergeam la celebrele internet café-uri pentru a mă juca tot felul de jocuri, mai ales Super Mario, pe care toată lume îl cunoștea pe atunci, și, cu siguranță, ceva jocuri în rețea, așa cum era Counter Strike. Pe atunci, ajunsesem să admir puterea calculatorului de a mă face să intru în contact cu oameni din întreaga țară și să leg prietenii.

Aveam acasă și un fel de înaintaș al play station-ului de azi, un joc cu casete video, micuțe, care se putea juca alături de prietenii dragi, și chiar era o adevărată încântare să poți face asta. Acum, nu mai sunt atrasă atât de tare de gaming, nu am accesorii care să ușureze jocul, cu toate că nu sunt împotriva acestei activități. Observ copiii din jurul meu care învață printr-o astfel de joacă foarte multe lucruri, iar dacă adulții îi controlează puțin, beneficiile sunt mult mai mari decât pierderile. Pur și simplu, în cazul meu, timpul este mult prea scurt pentru a mă mai putea bucura de astfel de delicii.

5-accesorii-spacer

Tehnologia modernă e vitală pentru un corector și traducător de carte

La momentul în care un laptop nu exista încă în casa mea (bine, ca să fiu sinceră, acum nu am doar un singur laptop, ci vreo trei, plus un calculator destul de bine dotat cu accesorii PC, pentru că paranoia este numele meu mic și nu se știe niciodată care dintre toate acestea se supără pe mine și îmi dă întreaga lume peste cap), nu mi-aș fi imaginat cât de dependentă voi fi de întreaga tehnologie modernă. M-am schimbat considerabil încă din momentul în care eram profesor de limba română și aveam nevoie mereu de fișe de lucru și de făcut proiecte de lecții. Doar un cadru didactic știe ce înseamnă să îți bată inspecția la ușă, iar calculatorul să cadă peste noapte și imprimanta să rămână fără tuș! Am pățit-o de multe ori, pentru că, atunci când ai nevoie mai tare, toate pică, iar tu rămâi uitându-te în gol la un ecran, neștiind cum anume să procedezi. Da, ai spune că nu te ajută toată treaba asta modernă și că poți scrie totul de mână, dar, adevărul este că un calculator ne ușurează mult mai tare munca și așa destul de minuțioasă și de centrată pe hârtii! Calculatorul este vital pentru sănătatea mentală a profesorului! Am zis!

Apoi, când credeam că mai rău de atât nu se poate, am cunoscut viața de blogger, de corector și de traducător de carte. Să vedeți cum este în acest caz, când termenele limită te lovesc cu puterea unui uragan, iar toate pică în jurul tău, de la internet, la laptop și programe de editare! Tocmai de aceea am și atâtea dispozitive în casă, să pot lucra atunci când trebuie. Locul la care petrec cel mai mult timp a fost transformat, primind multe accesorii laptop, care să îmi facă viața mult mai ușoară. Însă, și în acest caz, evidențele au arătat că poți fi prins pe picior greșit și să rămâi fără obiectul muncii. Am rămas de multe ori fără internet și, cu toate că schimb constant routerul, pentru a fi cel mai bine pus la punct, s-a întâmplat să rămân fără el exact când aveam mai multă nevoie de el. Să vedeți ce înseamnă să stai lipit cu urechea de un telefon, ascultând fel de fel de anunțuri până când reușești, într-un final, să ajungi să vorbești cu un operator, care nu îți înțelege frustrarea ta de a nu avea internet vreo 48 de ore… Poți să îi vorbești tu degeaba despre termenele tale limită, el tot o ciudată te consideră, ahtiată după net, când ai putea foarte bine să ieși din casă!

Apoi, la fel de greu este să te lase toate calculatoarele exact atunci când ai de lucru cel mai mult. Am pățit-o de curând să am absolut totul stricat, de la calculator la laptop, să am mult de corectat ș multe lucrări corectate blocate pe dispozitivele care nu se mai deschid, iar eu să privesc pur și simplu în soare cum trece timpul, fără ca eu să pot face ceva anume. Cu partea de blogging am rezolvat-o, am învățat să scriu de pe telefon, noroc că există multe accesorii smartphone, care să ușureze lucrurile. Și nu mi-a fost deloc ușor, căci v-am spus încă de la început că nu sunt tocmai familiarizată cu gadget-urile atât de necesare pentru viața de zi cu zi. Însă, la partea de corectat, încă mai am de lucru până la găsirea dispozitivului care să nu îmi distrugă de tot ochii atunci când sunt implicată cu cea mai mare atenție în procesul de corectare și de editare. Încă sunt de părere că doar laptopul mă poate ajuta, că e cel mai bun prieten în acest sens.

Tehnologia a devenit vitală în secolul vitezei, în care timpul costă bani. De asemenea, este cea care îmi permite să lucrez de acasă, în permanentă conexiune cu oamenii din edituri cu care lucrez. Întregul meu serviciu este acum la un click distanță și, extrapolând, aș spune că întreaga lume se află la un click distanță. Da, poate nu știm mereu să ne gestionăm dependența de dispozitive moderne, însă ele sunt un rău necesar, menit să ne ușureze puțin nebunia de zi cu zi. Avem nevoie să ne simplificăm viețile scriind liste pe telefon, fără a mai căra un milion de agende în geanta și așa prea plină. Putem citi folosind kindle, purtând cu noi mii de cărți peste tot pe unde mergem. Putem să lucrăm de acasă, deschizând în fața noastră un întreg univers de speranțe și de posibilități. Nu știu dacă tehnologia aceasta este rea, dar dacă este astfel, atunci este un rău necesar, vital pentru supraviețuirea prin uraganul de griji și temeri zilnice. Ne simplifică foarte tare sarcinile de lucru și ne face să ne relaxăm puțin mai mult la final de zi. Și e bine!

69671306_656314774865999_7475429907703529472_n.jpg

Acest articol a fost scris pentru cea de a șasea probă din cadrul competiției Super Blog, ediția de toamnă 2019.

Disclaimer: Pozele au fost preluate de pe site-ul Spacer.ro.

9 gânduri despre ”TEHNOLOGIA NE ADUCE LUMEA LA UN CLICK DISTANȚĂ, SIMPLIFICÂNDU-NE VIEȚILE

 1. Andrada Rezmüveș zice:

  Tehnologia mi te-a adus pe tine, deci, cum aş putea să nu o iubesc? 🥰 Minunat articol, draga mea, la fel ca toate celelalte! Scrii frumos, cu pasiune şi mă bucur enorm că ai prins curaj! Felicitari! 💗💗💗

  Apreciat de 1 persoană

 2. Dana zice:

  Da.. eu am descoperit tehnologia abia cand am inceput sa lucrez si mi-as fi dorit sa am acces la ea mult mai devreme, la toate informatiile pe care, azi le putem gasi la doar un click distanta. Felicitari pentru inca un articol foarte bun, mult spor si succes in continuare!

  Apreciat de 1 persoană

 3. illusion zice:

  Ce-i drept, tehnologia a evoluat extrem de mult și de rapid. Cred că nici nu ne imaginam că vom ajunge aici. Ce-mi place cel mai mult la tehnologia zilelor noastre e că așa am cunoscut oameni minunați pe care poate altfel nu aș fi reușit 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.