SOMAIYA DAUD: MIRAJ (#1) – RECENZIE

Iubesc să citesc fantasy, iar acest fapt nu mai este niciun secret pentru nimeni deja cred. De asemenea, ador acele coperți care îți vorbesc înainte de a îți dezvălui povestea cuprinsă între paginile sale, iar când aceste două aspecte se reunesc, nu pot decât să mă bucur nespus și să îmi doresc să am cartea acasă. Așa s-a întâmplat cu Miraj de Somaiya Daud, pe care am observat-o în online și la care mi-a rămas gândul prins. Este pur și simplu o apariție extraordinară și trebuia să văd despre ce este vorba. În plus, dincolo de aspectele amintite, autoarea este musulmană și arareori găsești femei atât de puternice, care să scrie ficțiune, dărâmând clișee. Am pus ochii pe ea și, de cum a apărut pe Libris, am și plasat o comandă. Nici măcar nu a așteptat foarte mult pe rafturile bibliotecii, curiozitatea a fost mult mai mare și a învins nerăbdarea de a vedea despre ce este vorba. Am descoperit un roman absolut minunat, cu o poveste ce creează o feerie de senzații. M-am temut puțin la început, recunosc, pentru că aveam impresia că este un alt fantasy cu o temă binecunoscută, a fetei cucerite care trebuie să salveze lumea, însă, din fericire, nu a fost cazul. Este un fantasy excelent scris, iar acest fapt m-a făcut să mă îndrăgostesc în mod iremediabil de scrisul lui Daud. Are o forță de necombătut a cuvântului scris și îmi place la nebunie.

Miraj nu este un roman spectaculos încă de la primele pagini, ci, asemeni unui boboc de trandafir, se deschide pe măsură ce înaintezi cu povestea și te afunzi în lumile create cu măiestrie de către autoare, ajungând la final să plângi cu lacrimi amare toate pierderile și despărțirea de Amani și universul ei plin de obstacole și încercări. Se regăsesc multe elemente din basmele arabe și, asemeni unei Șeherezade, autoarea țese povești de viață care te captivează și te cuprind în mrejele lor, de unde îți este greu să mai ieși la final. Universul literar al lui Daud este deopotrivă mirifc, cu castele cu elemente unicat, cu detalii minunat croite, și crud, de parcă maștera din Albă ca Zăpada ar conduce lumea asta. Se țes intrigi și se creează alianțe neașteptate, povestea lui Amani, care o face să se pună în pielea dușmanilor săi, te farmecă de parcă ai fi băut din pocalul plin cu nectar al zeilor. Dincolo de toate, este o poveste inițiatică, în care iubești să o însoțești pe protagonistă. La final, plângi, iar acest lucru cred că spune totul despre frumusețea romanului.

picsart_11-29-026624933524328384356.jpg

Miraj – o carte minunată, cu o poveste magică

Somaiya Daud își plasează acțiunea într-o lume distopică, în care există multiple planete, mai toate aflate sub dominația puternicului imperiu Vathek. Aici trăiește Amani, o fată de la țară destul de visătoare, care iubește poezia și, în egală măsură, cultura ei, dominată de zeițe puternice. Însă, viața ei se schimbă în totalitate în momentul petrecerii sale de majorat. Știa cum sunt conducătorii, însă nu le bănuia nici măcar pe jumătate violența, cruzimea și dorința de a se juca puternic cu aceia pe care îi considerau inferiori. Este o lume barbară, iar Amani este dusă direct în centrul acesteia.

Răpirea ei din mijlocul familiei și prietenilor săi a avut un scop precis: acela de a o transforma pe Amani în pionul central în întreaga rețea care o apăra pe prințesa Maram, moștenitoarea conducătorului Mathis, cea care are deopotrivă prin vene sângele cuceritorilor și pe cel al învinșilor. Este urâtă de propriul popor, fapt care o face să stea mai mult închisă între zidurile palatului său, la adăpost de orice ar fi putut reprezenta o amenințare la adresa propriei persoane. Tocmai aici intervine Amani, cea care îi seamănă în totalitate. După ce trece printr-o perioadă de antrenament asiduu, fata devine înlocuitoare lui Maram în lume, participând la toate evenimentele la care prințesa ar fi trebuit să ia parte.

Din momentul sosirii la palat, începe un fel de existență duală pentru Amani, care ajunge să fie, pe de o parte, o fată din popor, care urăște tot ceea ce o înconjoară, și, în același timp, o copie a lui Maram, care se îndrăgostește de opulența din palat și de toate privilegiile de a fi o prințesă. Este împărțită între loialitatea pentru poporul ei greu încercat, pentru care devine spioană a rezistenței, a rebelilor, și cea pentru Maram, în care descoperă o persoană aprigă, dar dornică să facă tot ceea ce este mai bine pentru popor, dacă este ghidată. În plus, Amani se îndrăgostește de logodnicul lui Maram, Idris, cu care începe o poveste de iubire interzisă.

În primă fază, nu credeam că îmi va plăcea acest roman foarte tare. Mi se părea că seamănă foarte tare cu Prințesa de cenușă, carte citită în vară. Însă, pe măsură ce am înaintat cu lectura, mi-am dat seama că Miraj are ceea ce i-a lipsit celuilalt roman: un personaj feminin extrem de puternic și de hotărât în privința acțiunilor sale. Amani este un personaj foarte bine conturat și extrem de asumat, care nu se teme de calitățile și defectele sale, ci acceptă totul cu demnitate. Are un altfel de înțelegere și în privința sorții poporului său și a idilei sale cu Idris, iar acest fapt m-a făcut să citesc fiecare pagină cu sufletul la gură.

Miraj este un roman plin de o magie și de un farmec aparte, care se lipește de suflet încet, încet, fără ca măcar să realizezi acest lucru. Atrage prin stilul care amintește de O mie și una de nopți, revelând originile marocane ale autoarei, și printr-o poveste țesută cu măiestrie. Aștept cu nerăbdare alte cărți ale autoarei. Scrie bine și vrăjește prin poveștile sale așternute cu putere pe hârtie.

picsart_11-21-116340800991462435463.jpg

Date despre carte:

Titlu: Miraj

Autor: Somaiya Daud

Titlu original: Mirage

Traducere: Ioana Vlad

Editura: Nemira

Colecție: Young Adult

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 336

 

Cartea poate fi achiziționată de aici.

9 gânduri despre ”SOMAIYA DAUD: MIRAJ (#1) – RECENZIE

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.