VALENTIN MIHĂILĂ: INIMĂ LIRICĂ – PREZENTARE DE CARTE

Poezia este forma ființei umane de a atinge sublimul, de a se lăsa legănat pe aripi de gânduri, doruri, trăiri intense și cuvinte nerostite și închise adânc în interiorul sufletului, în adâncimi de fragilitate, de unde numai poetul are darul de a le scoate la suprafață și a le transforma în forme lirice de o frumusețe aparte. Este călătorie prin timp și spațiu, o minunată formă de revelare a adevărurilor crude și de adresare de întrebări existențiale. Poezia este cea care ne determină să purcedem la drum într-o călătorie inițiatică spre propriul sine, căci are forță revelatoare și acționează asemeni unui catharsis asupra cititorului.

Vali Mihăilă, o voce tânără a literaturii române, dar extrem de puternică și de talentată, ne oferă toate acestea prin intermediul versurilor sale. Scrie cu măiestrie și cu o forță care te năucește, te lovește din plin și te face să te îndrăgostești în mod iremediabil de modul său de a așterne propriile gânduri pe hârtie. Așterne pe hârtie rânduri de o sensibilitate aparte, pline de emoție și de vivacitate. Își spune prin intermediul cuvântului scris toate durerile, toate speranțele, toate of-urile și iubirile, călăuzind pașii prin noianul de stări și prin marea de incertitudini pe care viața le aduce cu sine.

picsart_11-29-021618170773330323172.jpg

Încă de la primele versuri, se remarcă un accent extraordinar pus pe stări, trăiri, pe modul de percepere al lumii și nu pe forma versurilor. Autorul nu se încadrează într-un canon al scrierii așa cum o făceau poeții clasici, ci îmbogățește literatura cu forme artistice deosebite, care trec dincolo de ritm, rimă și măsură, oferind astfel versurilor sale autenticitate și aducând un suflu nou în peisajul literar autohton.

Prin intermediul poeziei sale, Vali Mihăilă definește rolul poetului în lume și face ca întreaga sa operă literară să se transforme într-o ars poetica minunată. Ne arată care este condiția scriitorului în lume și care este raportul său cu lumea înconjurătoare și care este intensitatea trăirilor care îl definesc și care îl conduc spre meditație, filosofare și increat. Poetul este un călăuzitor al sufletelor, un fel de deschizător de drumuri pentru restul omenirii pentru teme existențiale, izvorâte dintr-o cunoaștere profundă a întregului univers înconjurător, precum și al interiorului plin de frământări și zbucium intens:

„Un scriitor este un călăuzitor al sufletului

prin abisurile întunecate

ale vieții, ale morții și-ale neantului.

Poetul este el însuși călăuzit de propriu-i suflet

prin noianele versului,

copleșite de iubire, viață și moarte.”

Versurile se remarcă printr-o profunzime aparte, coborâte parcă în sufletul poetului pe o scară celestă, izvorâtă dintr-un paradis interior bogat. Poetul se pierde printre cuvinte, singurele capabile să redea intensitatea trăirilor sufletești și să facă lumină printre miriadele de gânduri ce îi străbat mintea zi de zi. O multitudine de sentimente îl străbat zi de zi, iar acestea se cer azvârlite direct pe hârtie. Sunt cuvinte care cer să iasă la suprafață, să vadă lumina și să devină busolă în întunericul pe care viața îl scoate în cale uneori:

„- Scriu pentru că-n mine zace un ocean de litere,

mi-am răspuns eu în cele din urmă.

dacă nu aș continua să scriu,

debitul oceanului ar crește teribil

și mi-ar curge litere pe gură.”

Poezia înseamnă libertate, statornicie, zbor cu aripile larg deschise spre înaltul cerului. Ea este cea care îl ține pe poet legat de lumea terestră și tot ea este cea care îl propulsează spre lumi ancestrale, spre lumi neștiute, ajutându-l să evadeze pe cât de des este posibil din anostul cotidianului. Ea este salvarea supremă de toată estetica urâtului și de tot ceea ce înseamnă durere, suferință. Ea este uitare și dor nesfârșit.

Dincolo de condiția poetului în lume și de definirea scopului și a modului său de a se exprima, Vali Mihăilă ne vorbește despre sentimentul suprem care stă la baza oricărui act pe care îl înfăptuim pe acest Pământ: iubirea. Ea stă întotdeauna alături de poezie, este muza care ajută cuvântul să iasă la suprafață, este călătorie mistică spre o cale neștiută și nebătătorită, este zâmbet și suspin în același timp, fericire extremă și durere fără margini, creat și increat deopotrivă:

„Călătoresc pe aripile versului

prin văzduhurile mistice ale iubirii,

pe care nu mi le-aș fi imaginat vreodată.”

Printre aceste două teme majore, se strecoară și câteva întrebări existențiale legate de viață și moarte, de filozofie, de mod de a trăi frumos într-o lume a contrastelor, care uneori doare, uneori te face să te simți important. Găsim și îndemnuri și mesaje deosebite, care îndeamnă la lăsarea oamenilor să își găsească propria menire în lume, la lăsarea căii libere spre atingerea idealurilor și țelurilor:

„Aripile copilului trebuie să zboare

Să străpungă cerul și să-l depășească,

Nu trebuie rupte ori călcate în picioare,

Căci sunt șanse infime ca ele să mai crească”

„Otrăvit cu viață sau de viață”, Vali Mihăilă evadează prin cuvânt și oferă o feerie de trăiri și emoții prin intermediul versurilor sale. Se dezvăluie pe sine cu sinceritate, frust, cu o putere nebănuită. Scrie versuri mature, care îți ajung direct în suflet și care îți îmbată toate simțurile. Întâlnești o feerie minunată, o experiență caldă, care te apropie de sufletul poetului și te determină să te întorci din nou și din nou către versurile sale.

Închei cu un îndemn deosebit pe care autorul ni-l oferă, strecurat printre versurile sale:

„Citește, luptă, învață, fii nobil și solemn,

Iubește poezia și-al versului îndemn!”

picsart_11-29-024058469256405800363.jpg

Cuvintele mele le puteți găsi la începutul volumului Inimă lirică, pe care îl prefațez. Cartea o puteți comanda de aici.

Un gând despre ”VALENTIN MIHĂILĂ: INIMĂ LIRICĂ – PREZENTARE DE CARTE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.