GÂNDURI LA FINAL DE AN

Decembrie este o lună încărcată de multe emoții și cu un aer festiv, dar, în același timp, este perioada în care mă întorc cel mai tare spre mine, autoanalizându-mă. Iubesc să fac asta vizavi de propria persoană, căci numai așa reușesc să cresc, să mă dezvolt, să devin o variantă mai bună a mea. Îmi place să mă uit în urmă și să văd ce am făcut bine, ce am făcut rău și ce anume trebuie îmbunătățit. Nu întotdeauna au ieșit lucrurile așa cum mi-am dorit, însă nu disper, îmi învăț lecțiile și merg mai departe cu fruntea sus și mintea limpede. Este nevoie de astfel de chestiuni din când în când, pentru că, dacă ar fi totul roz, totul numai lapte și miere, aș ajunge să mă lenevesc și să devin destul de arogantă. Vanitatea Berbecului din mine este destul de greu de combătut uneori, dar o știu prea bine, așa că îl mai împung uneori, doar până când dă înapoi și își reamintește că modestia este cea mai mare virtute pe care un om o poate avea. În rest, în general mi-a mers destul de bine în 2019, au fost și ceva dezamăgiri, dar am învățat să nu mai iau chiar totul personal și să încerc să mă bucur în continuare de toate binecuvântările care mă înconjoară, fără a face o adevărată tragedie din nemulțumiri și eșecuri, așa cum o făceam odinioară. Cred că asta înseamnă că m-am mai maturizat puțin în plan personal, iar asta mă bucură nespus, cu o bucurie din aceea pură, de copil.

 

Gânduri la final de an. Bilanțul lui 2019

Nu știu exact ce ar caracteriza mai bine anul 2019. Poate creștere și descreștere, agonie și extaz, urcare și coborâre, bucurie și tristețe, cam așa, cu sentimente privite în oglindă și experiențe antagonice a fost anul ăsta, cu evenimente aflate la poli complet opuși, dar nu m-a dărâmat așa de tare cum ar fi făcut-o în trecut. Am învățat să iau lucrurile așa cum sunt și, chiar dacă unele chestiuni mai au putere asupra mea, chiar dacă nu aș vrea, și mai mă rod pe la suflet, nu a fost chiar atât de rău. Am lăsat lucrurile să meargă mai departe, purtate de vânt, și mi-am văzut de ale mele, căci, în definitiv, nimeni nu ar trebui să aibă puterea de a îmi schimba emoțiile, trăirile, sentimentele cu excepția mea. Asta am învățat cel mai bine în anul ce urmează să se încheie: sunt stăpână pe propria persoană și nu mă atinge decât ceea ce las eu să mă atingă. Lucrurile negative există doar atât cât le dau eu forța asta, altfel, dacă nu fac un caz din asta, ele trec pe lângă mine și alunecă lin, asemeni unei ape cristaline de munte, care se duce în calea ei, lăsând totul în urma ei, mai șlefuind pe ici, pe colo, în punctele esențiale, dar, în rest, totul decurge în exact același mod.

Am descoperit oameni deosebit de frumoși în 2019, iar cu alții am cimentat niște relații, care sper să dureze mult timp de acum înainte. Sunt conștientă deja că nu toți oamenii ajung alături de mine pentru a sta acolo o viață, unii sunt doar călători prin viața mea și vin pentru a îmi oferi lecții, dezamăgiri sau amintiri de neuitat. Alții rămân acolo, de regulă, cei la care nu m-aș fi așteptat sau cei de la care nu aveam niciun fel de așteptare. Țin cu dinții de mine, chiar dacă poate eu nu m-am comportat chiar exemplar cu ei și asta mi-a dat mie de gândit, pentru că am realizat că trebuie să îmi reprioritizez persoanele pe care le țin aproape și cărora merită să le încredințez crâmpeie din sufletul meu. Însă, ca de obicei, și anul acesta am greșit cu unele persoane din jurul meu, am oferit încrederea prea repede, prea ușor unor oameni cărora nu le-am testat loialitatea în prealabil. Am greșit și mă căiesc pentru greșeala mea, mai cu seamă că unele persoane nu acceptă refuzul de a nu mai sta în preajma lor, fapt pentru care mai îmi dau câte un ghiont câteodată, ca să le bag în seamă. Doare cel mai tare prieteniile care s-au încheiat, pentru că întotdeauna ies dintr-o astfel de situație cu sufletul puțin șifonat, mototolit asemeni unei hârtii pe care o strângi în pumn, însă cred că e nevoie de astfel de lecții. Sper doar ca în 2020 să nu mai revin la ele, ci să îmi fi învățat deja morala și să o iau de la capăt cu oameni puțini alături, dar de calitate.

 

Despre lecții și suflet, o perspectivă subiectivă

Nu am învățat încă în mod complet, dar lucrez la acest aspect zi de zi, să mă detașez complet de situații care nu au de a face cu mine. Sunt un empat extraordinar de puternic și mă atinge orice îmi este exterior, dar am început să încerc să diferențiez ceea ce merită cu adevărat de ceea ce nu are niciun fel de legătură cu mine. Este destul de dificil să învăț detașarea, căci înseamnă să rup câte puțin din mine, însă, pentru sănătatea mea mentală, este nevoie să fac asta. O simt prin fiecare por al ființei mele. De asemenea, încă învăț să trăiesc clipa, prezentul, la intensitate maximă, căci am prostul obicei de a mă raporta prea mult la trecut și de a trăi cu senzațiile de atunci sau de a proiecta chestii viitoare, care nu au loc aproape niciodată, pentru că mă plictisesc destul de repede de lucruri/situații, fapt pentru care, stând prea mult la mine în minte, nu mai mă mulțumesc deja. Am decis să trăiesc doar prezentul, singurul pe care îl am, să fiu prezentă aici și acum și să las restul deoparte.

În plus, am învățat să merg înainte indiferent de piedicile care îmi apar în cale. Cu cât îmi ies lucrurile mai bine, mai aproape de dorințele sufletului meu, cu atât se găsesc oameni care să încerce să mă tragă în jos, în mocirla lor, în propria lor micime. Am început să îi las acolo unde sunt și eu să îmi văd pur și simplu de drum, urmând traiectoria pe care o am în minte. Cu pietrele aruncate în cale, fac pod peste ape tulburi sau fac turnulețe care să mă aducă mai aproape de visele mele. Știu ce vreau să fac, știu ce vreau să devin și unde vreau să fiu. Restul părerilor nu sunt suficient de puternice încât să mă clatine. Cred că sunt mai puternică un pic decât am fost anul trecut și mi-e bine așa. Mai am de crescut puțin în plan personal, dar primul pas este făcut.

Mi-am propus multe pentru anul 2020 și sper să îmi iasă. Am renunțat la afirmațiile îndoielnice, gen aș putea, aș vrea, și la cele care doar proiectează lucruri și am trecut la afirmații pozitive, gen pot, sunt, iar asta mă ajută enorm. Îmi dă aripi să zbor spre visurile mele și merită încercat pe mai departe și explorat. Mai am mult de lucru cu mine, dar cred că sunt pe drumul cel bun, pe cel pe care mi l-am dorit de foarte mult timp. Vreau să ies un pic mai în față, să las temerile și anxietățile în spate și să fac ceea ce mi-am dorit de foarte mult timp. Știu ce pot și cine sunt, teoretic, lucrurile ar trebui să fie mai blânde în anul care vine.

Am învățat să nu mai îmi pun sufletul pe tavă în fața oricui. Este cea mai mare greșeală pe care am făcut-o în anul 2019. Unele lucruri e mai bine să fie știute doar de mine, pentru că, cu cât știu mai mulți chestii despre tine, cu atât le oferi arme mai ascuțite pentru a lovi în tine. Am extrem de puțini oameni pe care îi consider apropiați și care mă știu pe mine exact așa cum sunt, cu bune și cu rele, cred că îi pot număra pe degetele de la o mână, dar nu mă plâng. Sunt oamenii care mi-au dovedit loialitatea și în care știu că pot avea încredere. Restul sunt poveste.

Am mai crescut un pic în 2019. Nu sunt exact unde aș vrea să fiu, dar cred că acesta este cursul vieții. Nu ești în totalitate mulțumit cu locul în care te afli, cu ceea ce ai și cu ceea ce ești, iar asta te ajută să mai crești un pic, să mai urci o treaptă pe calea devenirii tale. Sunt însă pe drumul cel bun și mi-e bine.

20191228_1229571308986052923915694.jpg

 

Publicitate

5 gânduri despre ”GÂNDURI LA FINAL DE AN

  1. georgianalauragheorghe zice:

    Mulțumim pentru urările frumose!
    Așa este. Fiecare an și părți bune și părți rele, dar este mai bine să ne amintim de cele bune și pe cele rele să le dăm la o parte pentru că ne fac rău.
    Să aveți un an nou plin de bucurie, lumină, sănătate, speranță, iubire și pace!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.