J. K. ROWLING: HARRY POTTER ȘI PIATRA FILOSOFALĂ – EDIȚIA ILUSTRATĂ – RECENZIE

Sunt fan înfocat și declarat al micuțului vrăjitor, Harry Potter, și al lumii feerice, încărcate deopotrivă de magie și de lecții de viață creată cu măiestrie de J. K. Rowling. Deși am tot citit primul volum al seriei, cam în fiecare an, și fac asta încă de când a apărut, am simțit nevoia să revin și în acest decembrie la el, mai cu seamă că am reușit să pun mâna pe un exemplar pe care mi-l doream cu toată ființa de foarte mult timp: ediția ilustrată, cu ilustrații de Jim Kay. Traducerea de la Arthur nu este tocmai pe placul meu, are multe cuvinte greoaie și mă gândeam la copiii care ajung să citească textul în forma asta (există cuvinte precum smici, coafă, șopăcăiau, Mageamii, hirsut, toate cam greoaie și elevate pentru un copil de 9, 10 sau 11 ani, vârste de la care e recomandată cartea), fapt pentru care rămân fidelă traducerii de la Egmont (recunosc, și acolo au expresii gen „Să i-o spui lui Mutu!”, dar nici cu cele de la Arthur nu mi-e rușine, apar forme de genul „Ați bolânzit de tot?”, care sunt amuzante, dar nu cred că redau cu exactitate mesajul din engleză, așa că, data viitoare, cred că voi apela totuși la forma originală).

De Harry Potter și Piatra Filosofală nu te poți sătura niciodată, căci, de fiecare dată când citești din nou cartea, descoperi sensuri noi, care îți scăpaseră la citirile anterioare. Este un roman pentru cei mici care poate fi înțeles mult mai bine de un adult. Magia se împletește cu elementul real, iar lumina luptă să răzbească printre toți demonii ființei umane și dincolo de marea de întuneric creată de iminenta apariție a lui Voldemort. Hogwarts așteaptă semeț ca elevii cei noi să îi calce pragul, iar tu devii mândru student la Școala de Farmece și Vrăjitorii, alături de Harry, Ron și Hermione. Nu știu voi la ce casă sunteți, dar eu sunt pentru totdeauna mândră elevă a Griffyndor (Cercetași) și tot sper că scrisoarea mea de acceptare s-a rătăcit undeva pe drum, pentru că aș face față cu brio tuturor probelor vrăjitorești.

fb_img_15777056478654871419436050580413.jpg

Harry Potter și Piatra Filosofală – evadare din realitatea imediată

J. K. Rowling a construit o lume plină de farmec, o feerie de univers în care totul pare posibil și în care nimic nu este doar alb sau negru, ci totul are și nuanțe de gri. Se știe că a început scrierea acestei serii pe când era cufundată în marea disperării creată de o depresie cumplită, fapt pentru care demonii ei interiori au fost transferați în Voldemort, vrăjitorul hibrid, capabil de rău indiferent de forma pe care o are, precum și în Malfoy, Snape și întreaga casă Slytherin, care țin balanța între magia albă și cea neagră și sunt acele elemente necesare pentru a primi lecții și a deveni mai puternici în viață.

Harry Potter a rămas orfan de ambii părinți pe când era doar un copil, iar acest lucru a reprezentat în egală măsură blestemul și binecuvântarea vieții sale. Nimic nu este unic în viața lui, ci totul capătă valențe duale, făcându-l să crească alături de mătușa sa, sora mamei lui, și de familia lui cea nemiloasă și plină de resentimente față de tot ceea ce nu este concret, palpabil, fapt care îl întărește și îl face să devină o versiune mai bună a sa, dar, în același timp, este o vedetă în lumea vrăjitorească, după ce a reușit să îi supraviețuiască celui mai puternic vrăjitor al tuturor timpurilor, lordul Voldemort, cel care a ucis cei mai experimentați vrăjitori, dar s-a împiedicat de un bebeluș, ignorând puterea dragostei unui părinte ce se transferă încă din prima clipă asupra copilului său.

Până în clipa în care, după lupte seculare, scrisoarea de la Hogwarts ajunge la Harry chiar pe când împlinea unsprezece ani, micuțul vrăjitor nu a știut nimic despre puterile sale și despre lumea căreia îi aparținea cu toată ființa. Pentru el, existaseră doar mătușa Petunia, unchiul Verson și enervantul văr Dudley, care îi făceau viața un adevărat coșmar. Nu prea are nimic al lui, trăiește în firida de sub scară, poartă hainele largi ale vărului său, mereu ponosite, și nu vede luminița de la capătul tunelului. Ce-i drept, fenomene stranii au loc în preajma sa, așa cum este părul, care crește miraculos, sau fereastra ce dispare de la grădina zoologică, eliberând un șarpe boa, însă băiatul nu le ia în seamă. Asta până când află adevărul și își alege toate cele trebuincioase studiului magiei.

Pleacă cu Expresul de Hogwarts către școala de magie, trece printr-un portal magic, ajungând pe peronul 9 și trei sferturi, se împrietenește cu Ron și, mai apoi, cu Hermione, gustă primele lui dulciuri vrăjitorești și se minunează de libertatea care a dat peste el. Tocmai de aceea, pentru el Hogwarts este o evadare din cotidianul prea dur și anost, așa cum a fost și pentru cea care a creat lumea asta, și la fel cum devine și pentru noi, cititorii, care uităm de realitatea imediată și ne cufundăm cu totul în poveste.

fb_img_15777056526558433347013724050838.jpg

Harry Potter și Piatra Filosofală – o lume magică

Hogwarts este un univers complex, plin de o frumusețe aparte, cu vrăjitori puternici, gata oricând să îi învețe pe cei mai mici tainele magiei, dar în care pericolele pândesc la orice colț, mai ales dacă te cheamă Harry Potter și ai un dușman fără seamăn, așa cum este Voldemort.

La școală, Harry se simte mai acasă decât oriunde, însă, cu toate că Hogwarts este considerat a fi cel mai sigur loc după banca vrăjitorilor, Gringotts, micul vrăjitor va afla curând că nu e chiar așa și că anumite comploturi se pot crea chiar în interiorul zidurilor mărețe. Astfel, el și prietenii săi vor afla de Nicolaus Flamel și de Piatra Filosofală, elixirul vieții veșnice, pe care vor încerca să o apere de prădători prin orice mijloace. Întreaga serie are la bază camaraderia, unitatea și prietenia, cele care fac ca imposibilul să devină posibil și acest fapt va conduce la un final fericit și aici.

Primul volum ne va familiariza cu lumea aceasta nouă, în care elevii poartă pelerine, un joben magic îi selectează pe elevi și îi plasează în cele patru case de bază, fiecare cu propriile caracteristici – Griffyndor, Ravenclaw, Hufflepuff și Slytherin, cursuri de magie și de elixire, teme magice și câte și mai câte. Fantomele fac și ele parte din peisaj, conferindu-i romanului o atmosferă gotică, la fel și unicornii și centaurii, care transformă totul într-o feerie, un vis din care parcă nu ai vrea să te mai trezești. În plus, peste toți veghează personajul meu preferat din întreaga serie, înțeleptul Albus Dumbledore.

Harry Potter și Piatra Filosofală are valențe de basm prin toate elementele prezentate, forțele Binelui și ale Răului sunt mereu prezente și gata să se confrunte, dar trece dincolo de acesta prin temele abordate și prin modul în care este creat acest univers magic. Dacă nu ați experimentat încă celebra serie, eu zic să nu mai pierdeți vremea și să începeți să o citiți. În plus, ediția ilustrată vă așteaptă. Este pur și simplu splendidă și nu ai cum să nu te îndrăgostești de ea.

fb_img_15777056562883972075053690913035.jpg

Date despre carte:

Titlu: Harry Potter și Piatra Filosofală

Autor: J. K. Rowling

Titlu original: Harry Potter and the Philosopher`s Stone

Traducere: Florin Bican

Editura: Arthur (Grupul Editorial Art)

Colecție: Arthur Gold

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 256

Cartea o puteți achiziționa de aici.

Publicitate

7 gânduri despre ”J. K. ROWLING: HARRY POTTER ȘI PIATRA FILOSOFALĂ – EDIȚIA ILUSTRATĂ – RECENZIE

    • Oana - Crâmpeie de suflet zice:

      Mi-a plăcut la nebunie ediția ilustrată! E deosebită. Cred că va fi frumoasă și pentru Denisa ta. 🙈💕

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.