TU DE CÂTE ORI AI SPUS MULȚUMESC ASTĂZI?

Dimineață leneșă de sâmbătă. Ianuarie, ziua 11. Te întinzi cu putere, pentru a simți că ești încă viu, încă plin de energie și de poftă de viață. Deschizi internetul din inerție, doar pentru că așa îți place să îți începi fiecare zi. Cu o cafea fierbinte, aburindă, și cu ultimele știri apărute în tot timpul în care ai dormit. Unii ar spune că este mania de a nu scăpa nimic din vedere, eu i-aș spune plăcere vinovată. În locul de ziarul pe care îl citeau părinții și bunicii noștri dimineața.

În fine, mă uit pe Facebook și îl găsesc împânzit de sărbătoarea zile de astăzi. Și nu, nu mă refer la sfinți și altele de fel, de care este plin calendarul. Nu, ci la acel moment special, la acea chestiune la care nici nu te-ai fi gândit că este sărbătorită într-o asemenea zi friguroasă, cu toate că razele soarelui se ivesc cu putere prin ferestrele mari. Astăzi este o zi importantă, care marchează recunoștința, gratitudinea, mulțumirea cu care ar trebui să ne începem fiecare zi și în jurul cărora ar trebui să se rotească întreaga noastră existență, pentru că avem mereu ceva pentru care să fim recunoscători, ceva pentru care să ajungem să mulțumim divinității sau oamenilor frumoși din jurul nostru, care ne sunt mereu aproape, indiferent de situație. Ziua de 11 ianuarie este marcată în calendar, începând cu anul 1984, ca Ziua Internațională a Cuvântului „Mulțumesc”. Un termen mic, dar înălțător ca esență, pe care poate, de multe ori, cam uităm să îl includem în vocabularul uzual al fiecărei zile.

Pink Polka Dots Girl Birthday 2nd Thank You Card

Mulțumesc, te rog, cuvinte magice

Nu pot să nu zâmbesc, măcar așa, timid, în colțul gurii, atunci când mă gândesc la cuvântul „mulțumesc”, pe care îl asociez instantaneu în mintea mea cu celălalt termen – „te rog”, care au avut prostul obicei de a mă bântui în copilărie. Și am vaga bănuială că nu am fost singurul copil al generației mele care auzea în continuu cei doi termeni de la cei din jurul său. Ca un fel de mantră, fără de care nu reușeam să obțin nimic, indiferent cât de tare aș fi țipat, cât de mult m-aș fi lamentat sau câte lacrimi de furie și neputință aș fi vărsat. Și au fost destul în toate direcțiile amintite, pentru că mă caracterizează o încăpățânare puternică, generată, probabil, de zodia mea – Berbec născut în aprilie.

Mama mea, bunicile, ba chiar și câteva mătuși au avut ceva de furcă cu mine până când au reușit să inoculeze în mintea mea cuvintele „mulțumesc” și „ te rog”. Refuzam cu o determinare caracteristică vârstei și a faptului că nu pot face un lucru până când nu îi înțeleg rostul pe deplin să le rostesc. Nici măcar atunci când era nevoie de ele. Mi se părea că sunt lipsite de importanță. Ce mare lucru că mă apuc să cer ceva fără a le rosti? Doar mi se cuvine totul. Ca o paranteză, încăpățânarea asta s-a răspândit puțin și printre verii mei, care au refuzat la fel să le rostească. Tot cu cleștele le smulgeai din gurile lor. Acum, nu știu dacă eu sunt de vină, pentru că sunt cea mai mare și poate am dat exemplu negativ, sau suntem căpoși de neam. Încă mai analizez lucrul acesta. 🙂

Între timp, am învățat că aceste două cuvinte, micuțe, gingașe și cu o rezonanță extraordinară sunt, de fapt, puterea tuturor lucrurilor din jur. Sunt cu adevărat cuvinte magice, așa cum mi s-a spus în copilărie, care au forța de a deschide multe uși, dacă sunt rostite la momentul potrivit. Sunt un semn de înaltă noblețe și de bună creștere, un fel de încununare cu succes a celor șapte ani de acasă. Stârnesc furtuni și fac minuni. Nici măcar nu le bănuiam miraculosul de care sunt încărcate atunci când eram copil, dar azi nu mi-aș imagina că ar putea exista vreo activitate fără „te rog” și „mulțumesc”.

1.png

Mulțumesc – cuvântul care umple inima mea

Mulțumesc este cuvântul care îmi caracterizează astăzi existența. Este o adevărată binecuvântare că pot să îl rostesc astăzi, pentru că are darul de a transforma totul în jur în ceva feeric. Îl leg întotdeauna de recunoștință, de gratitudine, de mulțumire pentru tot ceea ce a venit asupra mea. Am o inimă recunoscătoare, plină de cuvântul „mulțumesc”. Și timpul m-a învățat să îl rostesc și atunci când ceva bun mi se întâmplă, pentru că orice act de bunătate și de bine merită recompensa aceasta. Însă, am înțeles și că nu totul este garantat, că viața nu este formată doar din momente roz, pline de frumusețe și de fericire, ci și de momente mai puțin plăcute. Este un fel de echilibru între bine și rău, între fericire și nenorocire, între alb și negru, între iubire și ură, care face ca balanța să stea drept mereu. Nu se poate una fără alta, fapt pentru care azi rostesc „mulțumesc” și în cazul situațiilor mai puțin plăcute. Ele mă întăresc și mă fac să mai cresc puțin în plan personal.

Astăzi, le mulțumesc oamenilor frumoși care au ales să rămână alături de mine atunci când mulți alții au ales să plece, fugind rupând pământul! Le mulțumesc celor care m-au iubit chiar și atunci când eu nu mă iubeam prea tare, și sunt destul de mulți! Le spun mulțumesc și celor care mi-au trădat încrederea, pentru că m-au format! Nu spun că nu voi proceda la fel dacă ar fi să o iau de la capăt, căci naivitatea și iubirea de oameni mă caracterizează. Mulțumesc tuturor și vieții! Voi cui i-ați spus mulțumesc astăzi?

Publicitate

8 gânduri despre ”TU DE CÂTE ORI AI SPUS MULȚUMESC ASTĂZI?

  1. Diana zice:

    I-am spus mulțumesc lui A. pentru că m-a ajutat cu treburile casnice. De fapt, noi ne-am obișnuit să ne mulțumim des, chiar și pentru lucruri mărunte. Face bine. Ah, i-am mai spus și doamnei de la casa din supermarket. Mulțumesc-ul face bine 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Velcz Gabriela zice:

    Un articol tare frumos. Adevărul este ca din păcate, prea putini mai folosesc acest cuvânt in ziua de azi. Si in general formulele de adresare. Eu inca zic sarutmana vecinilor din blocul unde am copilarit, si am 30 de ani. Insa constat cu regret ca, copiii vecinilor nu mai saluta deloc..

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.