MATT HAIG: CÂTEVA MOTIVE SĂ IUBEȘTI VIAȚA – RECENZIE

Anul acesta mi-am propus să citesc mult mai multe cărți de dezvoltare personală, cu speranța că mă vor ajuta să devin o variantă mai bună a mea. L-am mai citit pe Matt Haig, am iubit cartea sa – Gânduri de pe o planetă albastră, așa că am simțit nevoia să mă întorc spre o altă carte a sa, una care anunța să aducă anumite răspunsuri la una dintre cele mai temute boli ale noii ere: depresia. Am acasă Câteva motive să iubești viața de foarte mult timp și, oarecum, mi-a fost teamă să ajung la ea, pentru că m-am confruntat în trecut cu depresia și anxietatea și mi-era frică să nu ajung la niște introspecții care să mă trimită din nou în acel punct întunecat. Nu a fost cazul, am reușit să o parcurg fără să mă afund prea mult în propriile tenebre, în ciuda faptului că am recunoscut o parte din simptome în cele descrise de autor. Și, cu toate că mi-a plăcut, această lectură nu a fost la fel de revelatoare ca cealaltă carte de dezvoltare personală a sa. Am simțit că am învățat mai multe citind-o pe aceea decât pe aceasta. Nu este o carte rea, dar nici atât de bună pe cât m-aș fi așteptat. Poate mi-ar fi plăcut să existe și niște sfaturi de ieșire din asta, chit că fiecare experiență în parte este diferită, și mai puține discuții despre experiența personală a autorului. Îi înțeleg durerea, însă a fost acolo, putea să spună mai multe și despre cum să faci față la tot.

Câteva motive să iubești viața este o carte document, cu o mare amprentă autobiografică, prezentând lupta autorului Matt Haig cu depresia și anxietatea, două dintre cele mai negre temeri ale omului modern. Este o dezvăluire excesiv de sinceră despre o perioadă întunecată din viața lui, când singura rezolvare părea a fi izolarea la domiciliu sau, de ce nu, chiar ieșire din această viață, pe care nu o mai putea suporta. Matt Haig a suferit de atacuri de panică groaznice, de depresie și de anxietate, mai ales anxietate de separare, cam de când se știe, însă toate simptomele au năvălit cu putere peste el pe când avea 24 de ani și părea că lucrurile deja s-au așezat pentru el. Descrie toate trăirile sale într-o formă brută, extrem de onestă, iar asta atrage și îți dă forță să mergi mai departe, căci, dacă el a trecut peste toate, poți și tu, există o speranță ce te ajută să întrevezi luminița de la capătul tunelului:

„Nu am luat parte la niciun război și totuși m-am putut identifica cu sentimentul de suferință adus de fiecare zi nouă, la fel cum «zorile se deschid ca o rană și sângerează din nou». Am fost fascinat de felul în care depresia și anxietatea se suprapun peste stresul posttraumatic. Oare să fi trecut printr-un fel de traumă și nu ne dăm seama? Oare gălăgia și viteza vieții moderne reprezintă o traumă pentru mentalitatea noastră de oameni ai peșterii? Oare am fost prea sensibili? Sau viața obișnuia să fie un fel de război de care nimeni nu își dădea seama?”

20190708_1819574211494767696528360.jpg

Câteva motive să iubești viața – despre „câinele negru” denumit generic depresie și anxietate

Oricine a trecut prin episoade de depresie acută sau anxietate profundă, care, ne spune și Matt Haig, nu sunt una și același lucru, poate înțelege și se poate regăsi în trăirile și stările descrise de autor cu o atât de mare franchețe în cartea sa. El a avut episoade de atacuri de panică încă de mic copil și a încercat să se schimbe, pentru a atrage atenția, sau s-a temut de a sta în preajma oamenilor sau de a susține prezentări în facultate, însă nu a conștientizat pe deplin ca suferă de o problemă la nivel mental până la vârsta de 24 de ani, când, lucrând alături de prietena sa de atunci, soția de acum, Andrea, în Ibizia, a ajuns să devină o persoană atât de anxioasă, încât nici măcar nu mai putea ieși din cameră, fapt care l-a condus înapoi în casa părinților săi.

Frustrant pentru el, ca și pentru mulți care suferă de depresie și anxietate, este faptul că, de cele mai multe ori, nu ai motive reale să te temi de ceva, ai toate motivele din lume să fi fericit și împlinit, căci ai o viață stabilă și pare că nimic nu merge prost în viața ta. Și totuși, te temi atât de tare de ceea ce te înconjoară încât simți tot timpul că te scufunzi într-o mare de incertitudini, că ești grozav de bolnav și ca vei muri în curând. O astfel de boală este poate mai greu de suportat decât una fizică, pentru că pe aceea o poți combate, dar lupta care se poartă în interiorul minții tale este destul de greu de combătut, pentru că nu poți pune pur și simplu un plasture și să mergi mai departe. Bătălia gândurilor tale este cel mai greu de purtat și te poate arunca în niște găuri negre ce par pe moment de necombătut. Pare ca te vor răpune, așa ca alegi tu însuți să nu mai lupți și să faci ceva care să te scape de această durere. Matt Haig nu a ajuns la gestul final doar pentru că s-a gândit la cei din jurul său, dar i-a fost greu, căci nu putea merge nici măcar până la magazin fără să se teamă și plângea chiar și atunci când privea pe geam.

Matt Haig nu vine cu soluții concrete pentru a combate depresia și anxietatea, dar ne spune cum a reușit el să o combată. A început să iasă din zona sa de confort și să facă pași mici în direcția chestiunilor de care se temea cel mai tare. Începe să rămână singur acasă, mai ales ca mama iubitei sale se îmbolnăvește de cancer, iar ea nu îi mai poate fi alături la fel ca până atunci și este și rândul său să o susțină. Citește tot ce prinde și se pierde în paginile cărților de fel de fel. Iese din casă și merge la magazin. Apoi, se aventurează în diverse călătorii, care îl scot clar din zona de confort, dar îl fac să se simtă mai bine. Se aruncă în acele lucruri de care se teme cel mai tare și scrie cât poate de mult, cuvintele devenind cea mai puternică formă de terapie pentru el.

Câteva motive să iubești viața nu îți oferă neapărat soluții, ci îți arată că nu ești singur în această bătălie grea și cruntă cu depresia și anxietatea. Multe persoane se confruntă cu asta și trec peste ea zi de zi. Aceste boli nu trec poate niciodată, se mai întorc la tine, dar trebuie să știi că ești mult mai puternic decât ea și ca poți face față tuturor valurilor pe care viața le aduce cu sine:

„Depresia este și… Mai mică decât tine. Întotdeauna este mai mică decât tine, chiar și atunci când pare imensă. Ea operează prin tine, nu tu operezi prin ea. Se prea poate să fie un nor negru care trece pe cer, însă – dacă asta e metafora – tu ești cerul. Tu ai fost acolo înaintea ei. Iar norul nu poate exista fără cer, însă cerul poate exista fără nor.”

„Începeam să descopăr că, uneori, pur și simplu făcând ceva ce mă înspăimânta – și supraviețuind acelui lucru – era cea mai bună terapie. Dacă începi să fii speriat de ideea de a te afla afară, mergi afară. Dacă te temi de spațiile închise, petrece niște timp în lift. Dacă suferi de anxietatea de separare, forțează-te să stai singur o vreme. Când ești depresiv și anxios, zona ta de confort se micșorează de la dimensiunea unei lumi întregi la dimensiunea unui pat. Sau la absolut nimic. Încă ceva. Simularea. Entuziasmul. Lucrurile pe care le poți găsi în locurile noi. Uneori, asta poate fi înspăimântător, dar poate fi și eliberator. Într-un loc familiar, mintea ta se concentrează doar pe sine însăși. Nu există nimic nou ce trebuie să observe în dormitorul tău. Nu există posibili factori exteriori de amenințare, ci doar interiori. Însă, forțându-te să te afli într-un spațiu material nou, preferabil dintr-o altă țară, inevitabil ajungi să te concentrezi puțin mai mult pe lumea din afara minții tale.”

20190708_1822358232833371237346364.jpg

Date despre carte:

Titlu: Câteva motive să iubești viața

Autor: Matt Haig

Titlu original: Reasons to Stay Alive

Traducere: Cosmina Moroșan

Editura: Nemira

Categoria: Memorii. Jurnal

Anul apariției: 2018

Număr de pagini: 240

 

Cartea poate fi comandată de aici.

2 gânduri despre ”MATT HAIG: CÂTEVA MOTIVE SĂ IUBEȘTI VIAȚA – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.