PE ARIPI DE POVESTE: CE CĂRȚI AM CITIT ÎN LUNA FEBRUARIE

Iarna a ajuns în sfârșit la final, fapt care mă bucură nespus, pentru că sper să am parte de cât mai multă căldură. Ca și anul trecut, în februarie am reușit să citesc destul de mult, iar acest lucru nu face decât să mă bucure nespus. Iubesc să mă pierd în paginile cărților și atunci când citesc cu aviditate mă face să fiu într-o stare destul de euforică. Cititul este o adevărată terapie pentru mintea și sufletul meu. Așa a fost și cred că va fi mereu. Mai greu îmi găsesc motivația pentru scris zilele acestea, dar bănuiesc că este o oarecare astenie de primăvară în aer.

În februarie, am reușit să duc la final treisprezece cărți, toate minunate. Am citit atât autori străini, cât și români, cred că într-un echilibru destul de frumos. Am atins mai multe genuri literare și am reușit să citesc unele cărți care își așteptau de destul de mult timp rândul.

 

Cărți citite în luna februarie

Am început luna februarie cu o carte absolut minunată, pe care pur și simplu am devorat-o și am disecat-o în bucăți infinitezimale: Rămâi cu mine. Este o carte absolut minunată, o saga de familie care mi-a rămas în suflet prin tematica abordată: suferința provocată de poligamie și de infertilitate, fapt care conduce la depresie și ruptură de familie, ca și boala incurabilă care atacă niște copii, totul pe fundalul unei Nigerii divizate de loviturile de stat. O carte de o frumusețe aparte, autentică și plină de neprevăzut.

Am continuat cu Ura cu care lovești, un roman pe care îl tot văzusem în online, dar pe care l-am tot amânat. Știți deja de piticii mei, care nu mă lasă să mă bucur prea tare de cărțile prea populare. Trebuie să am ritmul meu de a ajunge la cărți. Este o poveste emoționantă, plină de dramă, despre a fi de culoare în America și despre a îndura diverse nedreptăți din cauza culorii pielii, dar și despre a lupta pentru propriile drepturi și pentru dreptate. Este un roman despre apartenența la o comunitate și despre a face lucrurile mai bune, renăscând din propria cenușă chiar și în cazul marilor tragedii.

Tot la fel de dorită și de amânată a fost Cum să te împrietenești cu întunericul. Am adorat cartea asta pur și simplu, pentru că aduce în discuție depresia provocată de pierderea unuia dintre părinți și învățarea să supraviețuiești în întunericul creat de absența lui. Este o carte dură, dar de o frumusețe aparte, care smulge multe lacrimi, dar care te încarcă de optimism, căci personajul principal reușește să iasă la suprafață și să vadă luminița de la capătul tunelului în ciuda furiei și a neputinței pe care le experimentează.

A urmat o ficțiune istorică, numai bună de citit atât de adulți, cât și de copii: Scrisori din far. Este o poveste despre ororile Holocaustului în Marea Britanie, despre mișcarea de rezistență care a condus la ajutarea evreilor nevoiți să fugă de acasă din cauza prigonirii, lăsând în urmă tot ceea ce cunoșteau. Cartea emoționează prin stilul de scriere, unul extrem de liric, și prin căldură emanată de comunitatea primitoare de copii fugiți din calea războiului aflată în zona farului.

picsart_02-12-049176065560385163132.jpg

Următoarea pe listă a fost o carte a unei autoare românce: Piatră de hotar. Cartea încă tronează pe noptiera mea. Este minunat scrisă și aduce în suflet o multitudine de emoție. Este un periplu feeric printre iluzii și deziluzii, printre iubiri pierdute și efemeritate, precum și o serie de reflexii pe tema vieții și a morții.

Am continuat tot cu o ficțiune istorică, la fel de amânată ca multe dintre lecturile lunii februarie: Socoteala diavolului. Este o poveste emoționantă despre atrocitățile comise împotriva evreilor în timpul Holocaustului, cu atât mai dureroasă cu cât surprinde perspectiva unui copil de numai zece ani ajuns în lagăr.

A urmat Parfum de scorțișoară, pentru că în luna iubirii era nevoie de puțin romantism. Povestea este tare drăguță, personajele pe placul meu, iar autoarea reușește să emoționeze printr-un stil minunat, care transmite extraordinar de mult, sensibilizând.

De următoarea lectură s-a făcut vinovată coperta absolut minunată, însă cartea a reușit să mă surprindă printr-o poveste frumos construită, care trece mult de barierele unui young adult. Este vorba de Cum să furi o inimă cu un sărut, o carte care m-a surprins extrem de plăcut. Este o poveste de-a șoarecele și pisica care se transformă într-o veritabilă poveste de dragoste, ce conduce la vindecarea rănilor trecute și duce la învingerea tuturor obstacolelor ieșite în cale, în principal de una dintre cele mai mari Organizații mafiote din Chicago.

Am avut nevoie și de o carte de dezvoltare personală, așa că m-am îndreptat spre Câteva motive să iubești viața. Este o descriere frustă și încărcată de emoție a experienței lui Matt Haig cu depresia și anxietatea. Mărturii șocante, dar și soluții pentru a trece peste toate și a începe din nou sa iubești viața.

A urmat o mărturisire extrem de dură și de sinceră prin intermediul romanului Monolit. Este o autobiografie scrisă într-o manieră brutal de frustă despre o viață plină de lecții venite în doze mari.

Am adorat Pacienta tăcută și nu știu de ce a stat atât de mult pe rafturile bibliotecii mele. Este un thriller psihologic minunat construit, deloc previzibil. Nu știi care e mai nebun în povestea asta, doctorul sau pacientul, iar finalul m-a luat totalmente prin surprindere.

Penultima carte din luna februarie a fost Minus infinit, o alegorie pe tema vieții și a morții, o meditație asupra vieții care mi-a amintit foarte tare de stilul lui Eliade.

Ultima carte din luna ce tocmai s-a încheiat a fost Femeia la 1000 de grade Celsius, o carte absolut minunată, o radiografie a terorii aduse de cel de Al Doilea Război Mondial, a rupturii de țară, familie și tot ceea ce îți este cunoscut. Perspectiva este cea a unei femei aflate la final de drum, iar viața Herrei surprinde în mod cert.

Nu pot alege o carte a lunii, pentru că toate mi-au plăcut și mi-au ajuns la suflet. Voi ce ați citit în luna februarie? Care este cartea lunii pentru voi?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.