ACCESORIILE DIN BUCĂTĂRIE CREEAZĂ UN ADEVĂRAT PARADIS

Bucătăria este, după mine, locul cel mai minunat și mai plin de căldură din întreaga casă. Este sufletul întregii locuințe, în jurul căruia se adună întreaga familie și unde se reunesc prietenii cei mai apropiați. Este spațiul de vis care te duce cu un pas mai aproape de Paradis, căci, dacă îl echipezi așa cum se cuvine, ai șanse să ai parte de experiențe minunate, dătătoare de putere și de forță interioară, precum și de o poftă extraordinară de viață. Este locul în care pui dragostea direct în farfurie și îți arăți grija față de cei dragi din jurul tău doar cu o ceașcă de ceai sau de cafea oferite la momentul potrivit. Este spațiul acela ce pare suspendat între real și ireal, un fel de bulă de protecție și de siguranță în care timpul pare că stă pe loc sau, cel puțin, curge cu încetinitorul atunci când spui povești sau dureri ce apasă greu pe suflet, din care nu ai vrea să mai ieși. Tocmai de aceea trebuie să fie bine organizat și accesorizat, astfel încât să reușești să îți creezi acea atmosferă caldă, familială, care să te ajute să îți încarci bateriile încă de la prima oră a dimineții.

Mama și bunicile mele au înțeles toate lucrurile acestea la timp, pentru că ele și-au creat bucătăriile lor de vis, practice și calde în egală măsură. Pentru ele, gătitul a fost și este sacru, o chestiune pe care o transformi în artă și prin care îți arăți prețuirea față de cei dragi ție, iar nu doar o corvoadă, care să te facă să vrei să apelezi din când în când la o firmă cu livrare acasă. Ele nu concep așa ceva și eu am învățat de la cele mai bune să mă bazez doar pe mine și să rezolv toate problemele gătind mâncăruri gustoase, în care pun suflet, sentimente, trăiri intense, și care să îi inspire pe cei din jurul meu să fie mai buni, mai toleranți, mai plini de compasiune și de dorință de a le fi alături celor din jurul lor.

86800367_478080193079071_2265488428508381184_n

Bucătăria accesorizată cu dragoste îți aduce Paradisul la picioare

Mama și bunicile mele m-au învățat să pun suflet în tot ceea ce fac și să mă organizez în cel mai bun mod cu putință, însă, până când nu m-am mutat la casa mea, nu mi-am dat seama cât de importante sunt accesoriile și mai cu seamă în bucătărie, spațiul unde petrec cel mai mult timp, pentru că îmi place să gătesc totul în casă și să pun în aplicare rețete vechi, create cu multă dragoste de înaintașele mele. Acasă, găseam tot ceea ce aveam nevoie, însă, atunci când am ajuns să am propria bucătărie, mi-am dat seama că accesoriile sunt sarea și piperul, cele care fac ca lucrurile să meargă ca pe roate.

Am în prezent bucătăria mult visată, construită așa cum am visat-o, plină de lumină și de culoare. Am pus pastel pe pereți și geamuri mari, cu flori la ferestre, pentru un plus de culoare și pentru a crea senzația de acasă și de bine. Am masă din geam, cu scaune comode, și mici candelabre ce coboară din tavan chiar deasupra mesei, pentru a îmi oferi toată lumina de care am nevoie. Am un aragaz uriaș, cu șase ochiuri, pentru că vreau să pot găti mult, iar asta știu că îmi dă senzația aceea de siguranță.

Am dulapuri mari și multe, până în tavan, și nenumărate sertare și sertărașe unde să îmi pot pune toate ustensilele de bucătărie. Sunt multe și se strâng zi de zi, pentru că am un pic de mania organizatorului și trebuie să știm că am tot ceea ce îmi doresc să folosesc la îndemână, la orice oră din zi și din noapte. Am montat pe pereți mai multe cârlige, unde să pot să îmi atârn cănile preferate. Iubesc cănile și le strâng cu drag, într-o colecție minunată, pe care prietenii sau familia mă ajută să o cresc zi de zi. Primesc acest lucru de peste tot pe unde merg ei în călătorie și îmi achiziționez și eu din toate zonele lumii. Sunt o iubitoare de cafea și de ceai, așa că am nevoie de cât mai multe. La fel, dată fiind dragostea mea pentru lichidul maroniu, am luat o râșniță de cafea, pentru a fi sigură ca am mereu cafea proaspătă, precum și un espressor, să pot să mă joc cu gusturile și aromele.

Am primit cadou de casă nouă un set de oale minune și mai mi-am luat și eu unele din inox, pentru că mi se par cele mai puternice. Gătesc cu drag pentru toți cei pe care îi iubesc, așa că era nevoie. Dincolo de acestea, am seturi peste seturi de farfurii, de toate formele, culorile și mărimile, pentru că, nu-i așa, nu sunt niciodată de ajuns. Bolurile mari, din sticlă, și-au găsit deja folosința, pentru că am împânzit blaturile din fontă lungi cu ele, unde am pus fructele și legumele proaspete. Alături de ele, am vaze mari, de toate formele, pentru florile dragi.

Dacă deschizi sertarele, poți descoperi tacâmurile din argint, moștenite de la bunica mea, și cuțitele cu mâner de fildeș. Și câteva sfeșnice minunat ornate. Pe acestea le scot doar la ocazii speciale, în rest, am câteva din inox, pentru uzul zilnic. La fel, se pot observa formele de prăjituri, căci ador să gătesc dulce în casă.

Mașina de spălat vase îmi mai lipsește, însă va veni și aceea într-o zi. Sper cât mai curând. Oricum, bucătăria mea este exact așa cum mi-am dorit-o. Am apelat cu drag la ajutorul meu de nădejde, Dajar România, și este totul pe placul inimii mele. Pot găti cu drag supele ce ne sunt atât de dragi și nu ne lipsesc din casă, prăjiturile după rețeta bunicilor și friptura de miel după modul de preparare al mamei. Pot găti orezul cu legume atât de drag mie și pastele cu mozarella. E locul în care îmi refac puterile întotdeauna și spațiul meu de suflet, unde mă pierd gătind minunății sau ascultându-i pe cei dragi povestind despre zilele lor. Și e minunat. Mi-am creat propria feerie.

73130923_388961295324295_403235993882198016_o

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog, ediția 2020.

Publicitate

2 gânduri despre ”ACCESORIILE DIN BUCĂTĂRIE CREEAZĂ UN ADEVĂRAT PARADIS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.