TERESA DRISCOLL: SUNT CU OCHII PE TINE – RECENZIE

Zilele acestea nu prea m-am putut concentra la citit. Am tot simțit o apăsare teribilă și am avut nevoie de ceva extrem de antrenant, care să mă scoată un pic din butoiul cu melancolie în care am picat. Tocmai de aceea am ajuns la Sunt cu ochii pe tine de Teresa Driscoll, un thirller care mă așteaptă cuminte de foarte mult timp. Mult prea mult aș zice acum. A fost exact ceea ce am avut nevoie, căci m-a ținut puternic prinsă între paginile sale, mai ales că atmosfera seamănă foarte tare cu unul dintre serialele dragi pe care le urmăresc în prezent – Micuțele mincinoase. Iubesc sentimentul acela de urmărire, care te face să te întrebi în mod constant ce se întâmplă de fapt și care este adevărul și care te transpune atât de tare în atmosfera cărții încât ajungi la rândul tău să verifici fiecare geam și ușa în parte să fie bine închise. Pentru siguranță.

Sunt cu ochii pe tine este un thriller cu puternice accente psihologice, care se joacă pur și simplu cu mintea cititorilor, păcălindu-i până aproape de final. Autoarea ne oferă trei perspective narative, fiecare dintre acestea având propriile regrete și dureri, gândind că, poate, dacă ar fi acționat altfel, realitatea ar fi fost mult diferită. Există o fată dispărută, a cărei urmă pare că s-a disipat în timp și spațiu, o martoră cu propriile probleme acasă, ca mamă de adolescent, o prietenă încărcată de durerea de a își fi lăsat singură amica și un tată cu multe secrete, care speră din tot sufletul să rămână ascunse vederii. Minciunile își răspândesc tentaculele ca niște tentacule de caracatiță, iar la final te întrebi ce indicii ai ratat, cum de nu te-ai prins cine este adevăratul vinovat. Căci nu o faci, nu ai nici cea mai mică idee, cu toate că îi bănuiești pe mulți.

Sunt cu ochii pe tine - recenzie

Sunt cu ochii pe tine – o carte captivantă

Teresa Driscoll construiește un adevărat puzzle, oferindu-ne cu încetinitorul piese care îl construiesc, iar acest fapt te face să vrei să citești mai mult, pentru a vedea care este realitatea, ce s-a întâmplat de fapt cu Anna, adolescenta dispărută în urmă cu un an. Dispariția fetei cred că este coșmarul oricărui părinte: pleacă într-o excursie la Londra alături de o bună prietenă din copilărie și nu se mai întoarce. Însă, nici nu e găsită în viață, nici un cadavru nu există, iar incertitudinea ucide lent, dar sigur. Tocmai de aceea, pe tot parcursul citirii cărții treci printr-un adevărat carusel al emoțiilor, stilul vizual și perspectivele multiple ajutându-te să te pui în locul personajelor și să trăiești totul alături de ele.

Anna și Sarah au plecat la Londra pentru a vedea un spectacol mult dorit. Sunt adolescente, dar nu unele cu probleme, tocmai de aceea părinții au încredere să le lase să meargă ore bune în capitală și să rămână acolo peste noapte. Numai că, pe tren, cele două cunosc doi băieți, doi foști pușcăriași, iar din acest punct, lucrurile se complică. Sarah devine obsedată de unul dintre ei și tot îl urmărește, chiar și într-un club, iar Anna nu se simte în siguranță și vrea să plece. Sarah o lasă, gândindu-se că se vor revedea la hotel, însă acest lucru nu se mai întâmplă. După acea noapte tânăra dispare, iar prietena ei trece prin multe procese de conștiință și se învinuiește constant, fapt care o epuizează psihic.

În tren, a existat o martoră la escapada fetelor: Ella, mamă de adolescent la rândul ei, ba chiar unul care trece prin ceva probleme în viața de zi cu zi. Vrea să intervină, dar apoi se gândește că nu este treaba ei. Numai că dispariția Annei o face să se simtă extrem de vinovată că nu a acționat și să nu se mai concentreze atât de tare la munca din florăria pe care o deține.

Problema apare la un an de la dispariția fetei din tren, când Ella începe să primească tot felul de cartonașe de amenințare. Pare că o anumită persoană îi urmărește pașii din umbră, iar acest lucru este extrem de stresant. Mereu cineva este cu ochii pe ea și nimeni nu poate ști cu exactitate cine, dacă este doar o glumă sau o amenințare reală.

Dincolo de perspectiva celor două femei, există și cea a tatălui Annei, care poartă pe umeri o vină extraordinară: în noaptea dispariției fiicei sale avea o relație extraconjugală, iar fata aflase despre ea. Tot încearcă să o acopere, dar sfârșește prin a se acuza.

Unde a dispărut Anna? Ce s-a întâmplat cu ea? Acestea sunt marile întrebări ale romanului de față. Atmosfera creată este cea care te ține puternic ancorat în poveste. Misterul irumpe la fiecare pagină și nu știi ce să crezi. Cine este vinovatul? Cine sunt ochii din umbră?

Iubesc Sunt cu ochii pe tine, pentru că este genul acela de thriller care te duce pe căi greșite. Autoarea îți oferă indicii, dar niciunul nu te duce din punctul A în punctul B pe un drum drept. Se ramifică la nesfârșit și nu știi exact ce să ma crezi. Finalul te ia totalmente prin surprindere, cu toate că lămurește toate problemele. Recomand cu căldură dacă sunteți în căutarea unei cărți alerte, cu un ritm uluitor.

Sunt cu ochii pe tine - recenze

Date despre carte:

Titlu: Sunt cu ochii pe tine

Autor: Teresa Driscoll

Titlu original: I`m Watching You

Traducere: Ioana Duda

Editura: Herg Benet

Colecție: Passport

Anul apariției: 2019

Număr de pagini: 309

Cartea o puteți găsi pe site-ul editurii.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.