FAMILIA – NUCLEUL VIEȚII DE ZI CU ZI

Mi se pare că, în ultimul timp, aproape fiecare zi este un motiv de sărbătorire a ceva anume, de parcă orice chestiune din lumea asta ar trebui celebrată într-un fel sau altul, căci altfel ar putea părea ireală și fără un loc anume în marea de lucruri, oameni, sentimente. Însă, unele dintre aceste sărbători te fac să rămâi puțin pe gânduri și să te gândești la sărbătoritul zilei respective, la ce implicații are acesta în viața mea. Și, trebuie să recunosc, cea de pe 15 mai, dedicată în exclusivitate familiei, mi-a plăcut, pentru că iubesc simbolistica din spatele termenului de familie, de incluziune, de tot unitar.

Familia este cea care oferă sentimentul de siguranță, de plenitudine și de totul va fi bine, indiferent de furtunile pe care viața ni le scoate în cale. Este locul încărcat de liniște și pace, în care te simți cel mai bine cu putință. Este mediul sigur care te ajută să te formezi ca om, să devii un întreg, o variantă mai bună a ta. Familia este cea care îți dă posibilitatea să fii tu însuți, fără niciun fel de precauții sau de prefăcătorii, lăsându-te să îți cadă măștile una după una și să te arăți cu tot ceea ce ai tu de oferit, fără teama de a fi respins sau dat deoparte. Te vede așa cum ești și te iubește necondiționat. Îți oferă aripi să zbori spre înalt, chiar și dacă asta înseamnă ca ea să rămână într-un plan secund. Te face să te simți norocos că ai oameni dragi alături de tine, care cred în ceea ce poți face, care îți arată atunci când greșești și nu se tem să te tragă de mânecă pentru conștientizare, care te cuprind în îmbrățișări puternice atunci când e nevoie și stau fermi pe poziții, ca o plasă de siguranță, dacă simt că ești pe punctul să cazi. Familia este nucleul în jurul căruia se învârte viața de zi cu zi, baza ta pentru tăvălugul furtunilor vieții.

„Prin familie, viața individului se eternizează. Precum se cufundă în trecut prin strămoșii săi, tot așa ia în stăpânire viitorul prin descendenții săi.” – Joseph Athanase Paul

Familia - nucleul vieii de zi cu zi

Familia este binecuvântare, darul lui Dumnezeu pentru tine

Îmi amintesc de un moment din viața mea în care mi-am dat seama ce binecuvântată și norocoasă sunt să am alături oameni dragi, o familie extinsă pe care să mă pot baza. Avem prostul obicei de a lua de bun acest dar, de a crede că familia este ceva ce va fi acolo, pentru noi, în mod continuu, că peste ea nu va trece timpul și nici nu va mai decima o parte din ea. Ne învățăm că ne este alături, că ne este aproape și că nu va pleca niciodată. Ei bine, nimic nu este mai fals de atât. Am conștientizat asta în cadrul uneia dintre orele de limba română ținute la o oarecare clasa a noua. Începeam capitol nou, despre familie, și am zis să sparg gheață cu un exercițiu frumos: pun familia în centru pe tablă și, cu săgeți, fiecare elev să scrie un cuvânt pe care îl crede definitoriu pentru acest termen. Mă așteptam să iasă ceva drăguț, frumos, care să smulgă multe zâmbete, dar nu a fost să fie. A fost plin de lacrimi amare, pentru că multe dintre familiile elevilor mei erau în pragul colapsului, fie în divorț, fie cu multe hibe de rezolvat. Iar asta m-a lovit destul de puternic, pentru că nu realizăm mereu că suntem binecuvântați cu cel mai frumos cadou al sorții.

Dacă azi avem o familie, asta este cea mai mare binecuvântare cu care viața ne-a putut împlini. Avem o bază, pe cineva care să aibă grijă de noi atunci când situația o cere, pe cineva de care să ne pese zi de zi și către care să ne îndreptăm dragostea necondiționat. O vom primi la loc înzecit. Știm că în lumea asta mare și haotică, avem spre cine ne întoarce întotdeauna pentru a ne încărca cu energie pozitivă și a o lua de la capăt cu forțe proaspete și speranțe renăscute. De aceea, poate nici nu ar strica să ne oprim din alergătura asta continuă pe care o practicăm zilnic și să bem o cafea cu cei dragi, părinți, soți, copii, bunici. Ne-ar aduce puțină liniște și ar stinge zumzetul nebuniei din jur. Am fi mai puțin stresați și mai aproape de adevăratul nostru sine.

„Familia este prezența esențială, acel ceva care nu te părăsește niciodată, chiar dacă constați că trebuie să o părăsești.” – Bill Buford

Pink Bordered Friends Photo Inspirational Card

Familia extinsă – oamenii dragi pe care ni-i alegem singuri

Nu cred că familia este formată doar din rudele cu care împărțim același sânge și pe care le-am primit ca un dar divin, fără a avea vreun cuvânt de spus în această situație. Uneori, soarta ne scoate în cale oameni cu care rezonăm într-un mare fel, suflete pereche care sunt dispuse să ne fie alături indiferent de situație, să ne ridice de la pământ atunci când suntem dărâmați de probleme, pe umărul cărora putem plânge cu lacrimi amare, știind că avem un stâlp de sprijin întotdeauna, și cu care putem râde până târziu în noapte, pentru că ne înțeleg și văd viața asemeni nouă.

 „Familia nu ține întotdeauna de legăturile de sânge. Ea este formată din oamenii din viața ta care te vor în a lor. Cei care te acceptă pentru cine ești. Cei care ar face orice ca să te facă să zâmbești și care te iubesc indiferent ce faci.” – Anonim

Prietenii sunt oamenii cu care avem interese comune, care sunt acolo atunci când distanța terestră ne ține departe de familia de bază, sunt oamenii pe care iubim să îi avem alături. Ei ne ajută să trecem peste pierderi, se bucură alături de noi și ne dau impulsul acela de a face lucruri mărețe, chiar și atunci când avem impresia că nu suntem în stare. Cu ei, suntem mai puțini singuri și mai puțini rătăcitori în lumea asta mare.

„Ne selectăm de-a lungul vieții prieteniile care ne ajută să ne simțim mai puțin singuri, iar dacă o relație de prietenie supraviețuiește de-a lungul timpului, știm că avem lângă noi o persoană care merită toată susținerea noastră.” – Prof. William Chopik.

Indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru, haideți să ne iubim și prețuim mai mult familiile! Sunt darul celest pentru noi, cea mai mare binecuvântare pe care o puteam primi și nucleul central în jurul căruia se desfășoară întreaga noastră existență.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.