J. K. ROWLING: VIEȚI FOARTE REUȘITE – RECENZIE

Iubesc tot ceea ce scrie J. K. Rowling de la Harry Potter încoace și nu cred că voi rata ceva ce-i poartă semnătura. Sufletul meu urlă cu un freamăt nebun că trebuie să aibă acea carte acasă, așa că eu nu mă pot opune și mă conformez cerințelor lui. Vieți foarte reușite este un fel de eseu, un discurs ținut de autoare în față absolvenților de la Harvard și, cel mai probabil, se găsește înregistrat pe undeva pe sfântul net, însă nu am putut să mă abțin. O voi și asculta, în mod cert, însă am vrut să citesc și dulceața cuvintelor sale. În plus, am văzut volumul pe Cartepedia, este o feerie de culori, are o grafică deosebită, și nu, nu m-am putut controla. L-am adus acasă și l-am devorat cât ai clipi. Bine, recunosc, l-am citit și recitit din scoarță în scoarță destul de mult și mai mult ca sigur nu va dispărea de pe noptiera mea prea curând, dar asta e cu totul și cu totul altă poveste.

Vieți foarte reușite este o cărțulie ce se poate citi foarte repede, însă, am preferat să o citesc pe îndelete, să mă delectez cu fiecare cuvânt în parte, să implantez în suflet fiecare sfat și îndemn valoros. Este o adevărată terapie spirituală, care îți dă aripi să poți zbura spre cele mai înalte zări cu putință. E ca o rază de soare ce strălucește cu putere prin perdeaua de nori întunecați. Te binedispune și te face să crezi că până și imposibilul este posibil. Este o scriere inedită, o adevărată radiografie a succesului, care poate proveni din orice. Chiar și din eșecuri, dacă le permiți să te facă mai puternic, iar nu să te îngenuncheze.

Vieți foarte reușite - recenzie

Vieți foarte reușite. Avantajele eșecului și importanța imaginației

Cărticica asta e dovada vie că esențele tari se țin în sticluțe mici. Te emoționează prin exemplul personal, te ademenește cu realitatea evenimentelor care au dus-o pe ea de la o ratată la omul de succes care este astăzi, cunoscut de o întreagă lume, pentru a te face la final să te îndrăgostești totalmente de modul ei de a gândi și de a pune lucrurile în perspectivă. Încă de când am cunoscut-o pe Ruta Sepetys, am spus că autorii străini știu să se pună în valoare și au discursuri care te țin puternic ancorat alături de ei. Nu respiri, nu miști. Doar asculți și ieși din sală încărcat de energie pozitivă și de credința că poți face tot ceea ce ți-ai pus în minte, doar trebuie să acționezi. Nici J. K. Rowling nu se dezminte de la acest fapt, iar asta se simte din plin în discursul său ținut în fața absolvenților de la Harvard. Nu ai cum să nu ieși de acolo fără să ai impregnante în suflet și minte cuvintele ei dulci ca mierea. Are o forță revelatoare a discursului și știe cum să te atingă cu măiestrie. Produce clar reacții dintre cele mai puternice în tine.

J. K. Rowling alege să vorbească despre două chestiuni pe care le-a trăit din plin pe pielea ei și care i-au stabilit traiectoria vieții: eșecul și imaginația. Numai că, spre deosebire de multitudinea de persoane care se confruntă cu eșecul, mult îndrăgita autoare nu s-a lăsat îngenuncheată, ci a tras învățămintele cuvenite din ceea ce a pătimit și a stors de la viață orice lecție a putut. Eșecul s-a transformat în succesul uluitor de mai târziu, iar în acest caz a ajutat și imaginația din plin:

„În această zi minunată în care ne-am adunat cu toții pentru a celebra reușita voastră academică, m-am hotărât să vă vorbesc despre avantajele eșecului. Și, în timp ce voi vă aflați în pragul a ceea ce uneori este numit «viața adevărată», vreau să elogiez importanța crucială a imaginației.”

Dincolo de discursul moralizator, cartea  asta ne transpune mult mai tare în viața celei care astăzi este mama lui Harry Potter. Oferă detalii picante despre ea însăși. A vrut să scrie romane, însă, cum părinții ei nu acceptau ca ea să studieze limba engleză, pentru că nu îi poate oferi venituri materiale (vă sună cunoscute aceste vorbe?!), au ajuns la un compromis: să studieze limbi moderne. Însă, cum era fire încăpățânată, cum au plecat ei, s-a transferat la limbi clasice, iar ei au aflat abia la absolvire. Apoi, ne vorbește despre depresia ei, divorț, lipsa unui serviciu stabil, care o transformau într-o ratată, cu un echilibru extrem de precar, la fel cum era și înainte de a intra la facultate. Asemeni tuturor tinerilor care nu își găsesc direcția în viață, căci, să fim serioși, cam la orice vârstă mai pierdem uneori busola. Autoarea ne arată că o putem lua oricând de la capăt și să transformăm eșecul în cel mai mare avantaj al nostru. Ai fost deja jos, ce altceva mai poți păți. Ce era mai rău s-a consumat deja, acum ești liber să fii cine vrei să fii și sa îți urmezi visurile:

„(…) pur și simplu eșecul a însemnat înlăturarea a ceea ce nu era esențial. Am încetat să mă prefac față de mine însămi că eram altcineva decât cine eram și am început să-mi canalizez toată energia în finalizarea singurei întreprinderi care conta pentru mine. Dacă aș fi avut cu adevărat succes în orice altceva, aș fi putut să nu găsesc niciodată determinarea de a reuși în unicul domeniu care mi se potrivea cu adevărat. Am fost eliberată, deoarece spaima mea cea mai cruntă se consumase, iar eu eram încă în viață, încă aveam o fiică pe care o iubeam la nebunie, o mașină de scris veche și o idee măreață. Iar astfel, fundul prăpastiei a devenit fundația solidă pe care mi-am reconstruit viața.”

Astfel, poți să te transformi într-o variantă mai bună a ta, poți fi cine vrei tu să fii. Fericirea nu se contorizează în funcție de cine ești, de eșecuri sau succese.  Viața e complicată, are suișuri și coborâșuri. Depinde cum transformi totul în favoarea ta, cum te înconjori de oameni care să fie acolo oricând necondiționat și de cum folosești imaginația pentru a empatiza.

Vieți foarte reușite este o carte ce ți se lipește de suflet cu putere. Rămâne acolo chiar și când ai închis ultima pagină, la fel și lecțiile pe care le extragi citind-o, sau, mai degrabă, parcurgând-o cu ochii sufletului.

Vieți foarte reușite - recenzie

Date despre carte:

  • Titlu: Vieți foarte reușite
  • Autor: J. K. Rowling
  • Traducere: Radu Șorop
  • Editura: Young Art
  • Anul apariției: 2019
  • Număr de pagini: 80

Cartea o puteți găsi aici.

Publicitate

6 gânduri despre ”J. K. ROWLING: VIEȚI FOARTE REUȘITE – RECENZIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.