LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA DANIELA CAVAȘI

În toamnă, mi-a ajuns în mâini cartea Parfum de scorțișoară, primul volum al seriei Esența iubirii, de Daniela Cavași. Autor debutant, nu eram sigură la ce anume să mă aștept. Ce am descoperit, mi-a depășit cu mult orice așteptare, pentru că autoarea creează un potpuriu de trăiri prin ceea ce așterne pe hârtie și te face să visezi cu ochii deschiși la poveștile acelea cu prinți și prințese, numai că lumea sa este una cât de se poate de modernă și de autentică. Daniela Cavași  te cucerește prin sensibilitate și prin toate emoțiile care irump dintre paginile sale. Își construiește subiectul cu măiestrie, făcându-te să te îndrăgostești de povestea și de personajele sale, să trăiești fiecare acțiune în parte alături de ele, să iubești și să urăști cu patimă. Dacă ar fi să caracterizez cumva cartea asta, care mi-a ajuns direct în suflet, atunci cred că cele mai potrivite cuvinte ar fi emoție în stare pură, nealterată și nedisimulată de nimic. Este maestră în a reda sentimentele caracterelor sale, făcându-ne și pe noi, cititorii, să simțim tot ceea ce simt ele, de la bucurie fără margini, la durere, suferință, invidie, nesiguranță, căci viața este compusă dintr-o multitudine de trăiri și nimic din ceea ce este frumos nu se îndeplinește peste noapte. Pentru toate acestea și pentru sensibilitatea și sentimentul acela de diafan pe care i le-am descoperit discutând din când în când în particular, mi-am dorit să o cunosc mai bine. Dacă și voi vreți să aflați mai multe despre ea, vă invit să citiți interviul de mai jos.

La o șuetă cu autoarea Daniela Cavași

La o șuetă cu autoarea Daniela Cavași

Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

Sunt o persoană care pune suflet (uneori cam prea mult) în tot ceea ce face, iubește mâncarea picantă și adoră mirosul ploii.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Mereu mi-a plăcut să citesc. De mică, oriunde mergeam, trebuia să am o carte la mine, pentru că, altfel, m-aș fi plictisit teribil. Chiar și acum mai am cărticelele cu povestioare care mi-au făcut copilăria mult mai frumoasă, iar când le răsfoiesc, pentru câteva momente, mă întorc în timp și, în mod inevitabil, zâmbesc.

Cum am început să scriu? Primisem de la mama romanul „Pe aripile vântului” și m-am apucat să îl citesc. Fiind o fire extrem de curioasă, pe la jumătatea cărții, am întrebat-o pe mama cum se va finaliza povestea, dacă totul va fi bine, iar ea m-a asigurat că avea finalul care mi-l doream. Nu a fost chiar așa, iar când am închis cartea, mi-am dat seama că nu se putea termina așa. Trebuia să schimb ceva. Așa că m-am hotărât că voi scrie eu un final, care va mulțumi pe toată lumea.

După câteva pagini, mi-am dat seama că era o idee destul de naivă, că nu avea să iasă nimic bun, așa că am aruncat tot ceea ce am scris și mi-am spus că meseria de scriitor nu mi se va potrivi vreodată.

Totul până în anul 2010, când am zis „hai să mai încerc odată cu scrisul. Poate îmi va reuși!”.

Am început destul de stângaci, cu niște povestioare ușor naive, dar care m-au ajutat să îmi dezvolt imaginația. Mereu va fi loc de îmbunătățire, dar, până la urmă, asta înseamnă evoluție. Să schimbi ceva atunci când nu îți place, iar acea schimbare să fie în folosul tău, să te ajute să vezi lumea cu alți ochi și să îți demonstrezi, ție însuți, că ești în stare de absolut orice.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Nu îmi place să scriu când știu că am alte responsabilități pe cap. De exemplu, nu pot să mă apuc să scriu atunci când știu că trebuie să merg undeva sau când știu că trebuie să fac ceva prin casă.

După ce mă asigur că totul este în regulă și că nu voi fi deranjată, îmi pun o cană de cafea (dacă scriu dimineața) sau de ceai (dacă scriu seara), îmi deschid laptopul și mă pun pe treabă. Asta, bineînțeles, nu se poate întâmpla fără agenda mea roșie. Acolo îmi sunt notate, până în cel mai mic detaliu, ideile pentru fiecare capitol în parte, care mă ajută să nu mă pierd, să îmi construiesc povestea așa cum trebuie.

Iar dacă simt că nu mai am inspirație sau nu sunt la fel de motivată să scriu, muzica mă ajută imediat. Îmi pun căștile și, înainte să îmi dau seama, capitolul este finalizat și nu mai este nevoie decât să îl corectez. Eventual, mai adaug câte un mic detaliu, pe aici-colo, dar asta se întâmplă destul de rar. Dacă urmez ideile notate în agendă, sunt sigură că povestea va ieși exact așa cum mi-am dorit.

PARFUM DE SCORȚIȘOARĂ - RECENZIE

Spune-ne câteva cuvinte despre romanul publicat.

Romanul „Parfum de Scorțișoară” a prins contur în vara anului 2018. Așteptam la rând și, pentru a trece timpul mai ușor, mi-am luat telefonul și am început să scriu. Aveam ideea principală a romanului în minte de ceva timp, dar încă nu știam cum să încep.

Așadar, începusem să scriu primul capitol pe telefon, după care l-am scris în Word.

E o poveste, aș spune eu, care se citește ușor. Poate că, la prima vedere, ai impresia că este un clișeu, dar, odată ce vei citi, vei descoperi că nu este chiar așa.

Una dintre ideile care stau la baza acestui roman este următoarea: poți să ai totul, să fii fericit din punct de vedere material, dar, dacă nu ai parte de liniște interioară, dacă nu ai o persoană care te iubească pentru ceea ce ești, șansele de a fi împlinit pe deplin sunt foarte slabe.

Sylvain Orsini, personajul principal masculin, reprezintă genul acela de om care pare să le aibă pe toate. Este inteligent, bogat, frumos. Genul acela de bărbat despre care ai crede că nu trebuie să ridice decât un deget, iar lumea e la comanda lui. Adevărul este că Sylvain este mai mult decât un chip frumos. Este un bărbat care, în ciuda aparențelor, a avut parte de niște lecții de viață care l-au împins să devină mai… selectiv cu persoanele care ajung să îl cunoască cu adevărat.

Cassandra este una dintre acele persoane. Nu cedează din prima farmecelor lui, își respectă principiile, iar asta îi arată lui Sylvain că are alături o femeie puternică. Aș zice că sunt două persoane destul de încăpățânate, care trăiesc cu teamă că oricând pot fi părăsite. Amândoi trebuie să învețe să se accepte unul pe altul, să își accepte trecutul, să învețe că viața este încărcată atât de momente fericite, cât și de momente triste.

Amândoi îmi sunt foarte dragi și mă bucur din tot suflet că ei sunt primii care au reușit să vadă lumina tiparului.

Știm că scrii la o serie în prezent, Esența iubirii, al cărei prim volum a apărut la editura Stylished. Câte volume va avea în total? Se pot citi separat poveștile? Cum anume vezi tu totul, cum prinde contur în mintea ta?

Nu voi dezvălui câte volume vor fi în total, deoarece vreau să fie o surpriză (care, cu siguranță, va merita). Tot ceea ce pot spune este că vor fi mai mult de două.

Poveștile se pot citi separat, fiecare având în centrul acțiunii personaje care au avut un impact major asupra Cassandrei și a lui Sylvain (personajele principale din primul volum, Parfum de Scorțișoară). Totuși, ar fi bine dacă ar fi citite în ordinea apariției, pentru a ști cine sunt personajele și ce anume reprezintă pentru personajele principale din primul volum.

Toate cărțile îmi sunt planificate. Știu exact ce anume se va întâmpla în fiecare capitol și, dacă mă crezi sau nu, știu deja cum se va termina întreaga serie. Va fi un final în care fiecare personaj, din fiecare volum, va fi schimbat. Fiecare personaj va evolua, în bine, iar dorința mea cea mai mare este ca și cititorii să se bucure pentru personajele acestea. Au trecut și vor trece prin multe și poate că ar merita și ei un final fericit, nu crezi? 😉

De ce serie și nu roman de sine stătător? Plănuiești să ai, pe viitor, și volume singulare?

Cu cât planificam ideile pentru primul volum, mi-am dat seama că o singură carte nu va fi de ajuns. Esența Iubirii are câteva personaje-cheie care merită propria poveste, care trebuie să se afirme, să demonstreze de ce anume sunt în stare.

Iar pe viitor chiar am de gând să scriu și volume singulare, deși, la cum mă cunosc, un singur volum, cu siguranță, ar avea peste 350 de pagini.

Care este personajul tău preferat din cărțile pe care le scrii? Dar din cărțile citite?

Momentan, personajul meu preferat este Cassandra Wright (personajul principal din Parfum de Scorțișoară). Este, poate, unul dintre cele mai puternice personaje pe care le-am creat și sunt tare mândră de ea. A evoluat foarte frumos, mereu și-a impus punctul de vedere, a luptat pentru ceea ce și-a dorit, pentru ca, într-un final, să primească toată fericirea și împlinirea pe care orice femeie le merită.

Din cărțile pe care le-am citit ar fi: Scarlett O’Hara, Anahita (Trandafirul nopții de Lucinda Riley), Robert Langdon (Inferno, Codul lui DaVinci etc., toate scrise de Dan Brown). Ar fi foarte multe, dar nu cred că ne-ar ajunge timpul și paginile să le menționez pe toate 😊

Dacă ar fi să ajungi pe o insulă pustie, care ar fi cele trei titluri pe care le-ai lua cu tine?

Pe aripile vântului (bineînțeles).

Trandafirul nopții de Lucinda Riley.

Vei fi acolo? de Guillaume Musso.

Cum s-a simțit pentru tine trecerea de la scriitor pe platforma Wattpad la autor publicat? Există ceva ce ai schimba la traiectoria ta?

A fost ceva cât de poate natural. Consider că așa a trebuit să se întâmple și nu aș schimba absolut nimic.

Parfum de scorțișoară - recenzie

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?

Nu îmi plac finalurile triste. Asta este ceva extrem de important pentru mine. Poate am momente când îmi „chinui” personajele și mai primesc mesaje de genul „lasă-i în pace. Lasă-i să fie fericiți”, dar îmi asigur cititorii care totul va fi bine într-un final. Sunt unii care nu mă cred, dar, când ajung la ultima pagină, realizează că am avut dreptate.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

Ceea ce se scrie în ziua de azi este ceva cu care fiecare dintre noi rezonăm. Ne regăsim în câte o carte, reușim să luăm legătura cu autorul într-un mod mult mai ușor. Cei care scriu nu sunt constrânși să scrie într-un anume fel, iar asta îmi place la nebunie. Fiecare scrie exact ceea ce vrea și exact ceea simte, iar asta e minunat. Imaginația nu are limite și îmi doresc să rămână pentru totdeauna așa.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Să aibă răbdare cu ei înșiși. Chiar dacă nu le place ceea ce au scris, să nu își piardă speranța. Măcar au scris ceva, care poate fi editat mai târziu.

Să scrie pentru ei, nu pentru a mulțumi pentru cineva.

Să nu pună prea mare presiune pe ei.

Să fie mândri de ei, pentru că au ales aceste drum, cel al scrisului, pe parcursul căruia vor realiza foarte multe.

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Aș vrea să îți mulțumesc, în primul rând, ție, pentru că mi-ai oferit șansa de a participa la acest interviu! ❤️

Le mulțumesc tuturor celor care mi-au fost alături din prima zi, de la prima mea poveste, celor care s-au îndrăgostit de Sylvain din momentul în care l-au cunoscut și vreau să vă spun doar atât: acesta este doar începutul. Stați pe aproape, urmează câteva surprize, aș zice eu, destul de frumoase!

Vă îmbrățișez cu drag ! ❤️

 

Îți mulțumesc și eu, draga mea, pentru timpul acordat acestui interviu! PS: Abia aștept volumul 2, știi tu de ce sunt extrem de curioasă! ❤

Cartea Danielei o găsiți pe site-ul editurii Stylished și pe majoritatea site-urilor de carte.

2 gânduri despre ”LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA DANIELA CAVAȘI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.