LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA DIANA ELENA NEAȚĂ

Pe Diana o cunosc de aproximativ un an, dacă nu mai bine, însă mi-a devenit extrem de dragă. Este o voce puternică a blogului românesc și sunt sigură că va ajunge departe. Scrie cu o forță pe care nu i-o bănuiești inițial și o face minunat. Creează povești care au puterea de a mișca sufletele și cred că poate aborda absolut orice subiect cu o maturitate extraordinară. Atunci când vreau să evadez din cotidian, alerg pe blogurile ei și mă delectez. Face minuni întotdeauna, iar articolele sale au o adevărată putere terapeutică pentru mine. Aștept cu drag cartea ei. Știu sigur că va veni într-o zi, scrie mult prea fain. ❤

LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA DIANA ELENA NEAȚĂ

Nume: Diana Neață

Website: De-ale Dianei și Illusion’s Street

Nișa căreia i te adresezi: De-ale Dianei este un blog generalist (sau „de lifestyle, dar mai puțin glossy” – cum îi spun eu), iar Illusion’s Street este un blog (pseudo)literar.

Link-uri către pofilele personale: Facebook Instagram

Rețeaua socială preferată: Nu pot alege, ambele îmi plac din motive diferite.

Ocupația de bază: Pe diplomele mele scrie „Licențiat în limbi moderne aplicate” și „Masterand în limbi moderne și comunicare internațională”, dar am ajuns să fac ceva cu mult prea multe numere și mult prea greu de explicat în câteva cuvinte.😊

picsart_02-12-049176065560385163132.jpg

La o șuetă cu bloggerița Diana Elena Neață

Pentru cei ce nu te cunosc deja, descrie-te în câteva cuvinte.

Sinceră să fiu, întotdeauna mi-a fost greu să vorbesc despre mine. Aș putea vorbi ore în șir despre orice, dar despre mine… ei, asta e altă poveste. Sunt corporatistă în majoritatea timpului, în rest încerc să împac blogging-ul și treburile casnice. Îmi plac cărțile, cafeaua (mai ales cu puțină scorțișoară deasupra), ciocolata, verdele și plimbările mai aproape sau mai departe de casă.

De când a început pasiunea ta pentru scris?

Mereu am fost pasionată de cuvinte, chiar de când eram prea mică pentru a înțelege tainele literelor. Mă uitam la acele caractere înșirate pe hârtie și mă întrebam care o fi misterul lor. Ba chiar inventam și povești legate de conținutul acelor pagini.

Scrisul, prin urmare, a fost o continuare firească a curiozității mele. În clasa a doua, am început să scriu poezii și să leg primele compuneri, iar de acolo totul e istorie.

Prezintă-ne blogurile tale în câteva cuvinte.

Illusion’s Street e locul unde îmi las cuvintele, ideile năstrușnice și sentimentele să zburde.

De-ale Dianei, cum spuneam mai sus, e un blog de „lifestyle mai puțin glossy”. Cel puțin așa l-am gândit. E despre inspirație, femei puternice și scris.

Când ai început activitatea de blogger propriu-zis și ce anume te-a determinat să faci acest pas?

Am început blogging-ul în liceu, mai exact prin 2007 sau 2008. Citisem un articol în Bravo! Girl despre bloguri și m-a fascinat. (Cum să nu, doar eu eram îndrăgostită lulea de cuvinte și de scris?) Pe la noi nu prea se vorbea pe atunci despre scrisul online, dar mie mi s-a părut un lucru fascinant. M-am documentat un pic mai serios și am ajuns pe o platformă (acum „defunctă”) Multiply. Acolo mi-am deschis primul blog unde scriam exclusiv în limba engleză.

După 2 ani pe acea platformă am decis că ar fi cazul să scriu și în limba română. Așa am ajuns pe Blogspot (sau Blogger, cum se numește acum). Însă nu prea mi-a plăcut, așa că am „migrat” la WordPress.  Restul e istorie.

Care este mediul de lucru preferat și care este sursa ta de inspirație?

Nu am un mediu preferat unde să scriu. Însă e absolut necesar să fiu singură și să fie liniște. E singura situație în care tolerez liniștea.

Sursa mea de inspirație este lumea în care trăim. Îmi place să descopăr, să experimentez.

Ai un calendar editorial? Dacă da, consideri că este de ajutor?

Pentru Illusion’s Street nu mai am. Am avut, dar am realizat că aici cel mai bine merg pe inspirația de moment.

În schimb, pentru De-ale Dianei calendarul editorial îmi este de un real folos. Vedeți voi, zilele mele sunt destul de pline, iar el mă ajută să fiu mai organizată. Știu când trebuie să mă apuc de un articol, cât timp am la dispoziție pentru a-l corecta, pentru SEO, pentru a găsi imaginile potrivite.

La o șuetă cu bloggerița Diana Elena Neață

Ce strategii aplici pentru a atrage un trafic mai mare către blog? De ce rețea de socializare te folosești cel mai des?

În primul rând mizez pe traficul organic, iar pentru asta mă asigur că toate articolele sunt cât mai SEO-friendly. Până la urmă nu e ceva foarte greu, iar mulți care susțin că nu știu cum se face, de fapt rezolvă unele lucruri de pe checklist fără a realiza 😊

Apoi mai este și Facebook-ul. Distribui în grupuri, dar nu masiv, căci nu mi se pare că are o rată de conversie extraordinară. Însă dacă este un articol care consider că merită prefer să investesc într-o reclamă care să ruleze atât pe Facebook, cât și pe Instagram. Rezultatele sunt mai bune așa (asta dacă știi care este publicul ideal pentru un articol).

Care este cel mai mare succes al tău ca blogger? Ce sfaturi i-ai da cuiva aflat la început de drum pentru a ajunge acolo?

Cel mai mare succes este, evident, locul III în SuperBlog-ul de anul trecut. Este o competiție care te solicită foarte mult. Trebuie să fii creativ, deschis la nou, surprinzător, coerent, convingător… toate acestea în același timp.

Sfatul meu pentru cei aflați la început de drum este să aibă încredere în ei. Asta nu neapărat pentru a ajunge undeva într-o competiție de blogging, ci în general. Ah, și ar mai fi un lucru: să nu își facă false speranțe. Miile, zecile de mii de unici nu vin cu una cu două. Sunt mii de bloguri în online. Pentru a ajunge sus în top nu e nevoie doar să scrii bine, trebuie să muncești din greu și să ai un munte răbdare.

Ai avut eșecuri ca blogger? Ai articole pe care le ascunzi sau pe care ți-ai fi dorit să nu le fi scris?

Nu am articole pe care să le ascund. Cât despre eșecuri, ei bine, nu știu să am nici din acestea. Prefer să văd totul drept o lecție.

Blogging-ul este hobby sau activitate permanentă? Cum îmbini viața de zi cu zi de cea de blogging?

Blogging-ul e un hobby, e modul meu de a evada și a lăsa în urmă stresul generat de un job destul de complicat și solicitant.

Cum îmbin viața de zi cu zi cu hobby-ul meu? Simplu: îmi planific totul. Am studiat destul de mult despre time management, iar acum încerc să aplic tot ce am învățat pentru a îmbina cele două laturi ale mele: cea profesională și cea extra-profesională. Altfel mi-ar fi imposibil. Blogging-ul îți cere multă dedicare. E cumva 1% inspirație și 99% transpirație.

Ești adeptul colaborărilor? Motivează.

Depinde la ce te referi prin termenul de „colaborare”.

Pot fi colaborări între bloggeri, gen guest post-uri. Evident, ele ajută destul de mult pe partea de link building și de atragere a noilor cititori. Ele sunt și un exercițiu fain de creație, căci nu te mai adresezi cititorilor tăi, ci unui public diferit, obișnuit poate cu alt stil. Însă partea cea mai bună este faptul că acest schimb de articole solidifică relațiile între doi bloggeri. Deci da, sunt pentru!

Apoi sunt articolele cu diverse branduri sau agenții de PR. Sunt de acord și cu ele. Până la urmă un blog îți consumă desul de multe resurse, trebuie să ofere și ceva la schimb. Desigur, eu încerc să nu îmi suprapopulez spațiul blogosferic cu reclame, iar când primesc oferte pentru a realiza astfel de articole încerc să le fac în așa fel încât cititorii mei să nu simtă că citesc o reclamă seacă și atât.

Un alt gen de colaborare sunt cele cu autorii români sau librăriile online. Sunt și ele benefice, dar eu din păcate nu mă pot ține de ele, căci nu am suficient timp pentru a citi și ce vreau eu, și ce mi se cere pentru o colaborare. Am, în schimb, câteva autoare de la care nu refuz niciodată o invitație de a le citi cărțile – asta pentru că îmi place stilul lor și pentru că știu că au răbdare. Spun răbdare pentru că am văzut la un moment-dat niște declarații care nu mi-au plăcut în online, eu îmi fac treaba cu seriozitate și cât de bine pot și nu mi se pare OK atunci când toți bloggerii sunt tratați „la grămadă”.

picsart_02-12-044544516337594675423.jpg

Care este cel mai frustrant aspect în viața de blogger?

Pentru mine e faptul că toți bloggerii sunt considerați „pomanagii”. Nu toți facem asta pentru a obține diverse chestii gratis.

Ce obiective ai pe termen scurt în ceea ce privește blogurile?

Obiectivul meu permanent este să îmi cresc blogurile. Sunt de părere că mereu e loc de mai bine. Indiferent de domeniu.

Ți-ai creat singură blogurile sau ai apelat la un profesionist? Dacă da, la cine și de ce? Dacă ai creat blogul singur, care au fost greutățile întâmpinate?

Illusion’s Street e 100% creat de mine. Pentru De-ale Dianei am apelat, la început, la campania de susținere a bloggerilor a celor de la Thecon, dar după un timp i-am modificat singură aspectul.

Nu știu să fi avut dificultăți. Sunt o persoană destul de tehnică (deși uneori nu pare) și rar mă pierd pe undeva. Când nu știu ceva, întreb și rezolv.

Care este frecvența postării pe bloguri? Cât timp aloci cercetării și cât timp durează scrierea efectivă?

Pentru De-ale Dianei, încerc să scriu măcar 3 articole pe săptămână. Cercetarea variază în funcție de subiect, uneori durează și 1-2 zile. Scrierea durează și ea 1-2 ore. Apoi vine corectarea, optimizarea SEO, promovarea. Cum spuneam într-un articol, blogul îmi mănâncă tot timpul liber. Nichita Stănescu spunea că „poetul, ca și soldatul, nu are viață personală”. Ei bine, eu aș adăuga și bloggerul în această categorie.

Pentru Illusion’s Street, însă, nu am o frecvență anume. Scriu când am inspirație, cum spuneam. Dar, la fel, mă ocup de corectare, optimizare (cât se poate pe un text literar) și promovare.

Cum ți-ai găsit vocea unică pe piața unei competențe acerbe?

În cazul meu nu a fost niciodată, cred, vorba despre găsitul vocii. De la început mi-am propus să fiu eu. Nu încerc să par altfel, să imit. Sunt eu însămi. Cred că acest lucru e cel mai important în blogosferă.

Ce satisfacții îți aduce blogul?

Destul de multe. În primul rând, mi-a permis să cunosc niște oameni minunați pe care nu aș fi avut cum altfel. Apoi e faptul că mă obligă să învăț tot timpul, iar eu (încă) sunt o tocilară îndrăgostită de învățat. Blogging-ul m-a învățat să am încredere în mine, m-a obligat să ies din carapace. Și, evident, mai e și partea de terapie prin scris.

Ai încuraja alte persoane să se apuce de blogging?

Da, dar doar dacă le place să scrie și consideră că au ceva de spus. Din păcate, tot mai multe persoane se apucă de blogging pentru că li se pare cool să aibă followers și să scrie online (chiar dacă fac asta într-un stil agramat și fad).

Îmi poți recomanda un blogger pe care îl admiri?

Pot să-ți recomand mai mulți? Pur și simplu nu pot alege unul singur: Poteci de dor, Anaphielle, Raluca Marcu, Cristina Lincu (deși ea acum e mai mult cu cărțile), Em Sava (la fel, e mai mult cu cărțile acum), Diana F. Cosmin, Grațiela Vlad, Cosmisian și… ar mai fi.

Un mesaj pentru cititorii blogului.

Fiți voi înșivă. Indiferent de ce spun ceilalți.

Mulțumesc, draga mea, pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o reală plăcere să te citesc și să te mai descopăr puțin. ❤

Publicitate

7 gânduri despre ”LA O ȘUETĂ CU BLOGGERIȚA DIANA ELENA NEAȚĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.