LA O ȘUETĂ CU AUTORUL CLĂBUC

Pe Clăbuc l-am cunoscut pe când lucram la editura Celestium și mi-a devenit drag. Cu toate că editura s-a închis deja de ceva luni bune, continui să îi urmăresc parcursul profesional și să îi fiu alături cu sufletul, indiferent de activitatea în care se implică și sunt destul de multe, căci este artistul complet: scriitor, actor, cântăreț. Seria lui, Sufletele celor Rătăciți, îmi este dragă, căci îmbină elementele fantasy cu aventura și emoția. Mă bucur din suflet că și-a găsit căsuță nouă!

Mi-am dorit să măi aflu câte ceva despre el și, dacă și voi vreți să îl cunoașteți mai bine, vă invit să citiți interviul următor.

Nume: Clăbuc

Carte scrisă: Sufletele celor Rătăciți

Genul literar abordat: Young-fantasy

Editura la care ai publicat: Heyday Books

Locul unde îți putem găsi cărțile: Editura Heydaybooks – Libris – Cărturești

Locurile în care te putem găsi pe tine: Alba Iulia, Facebook/Instagram: Clăbuc sau Sufletele celor Rătăciți

La o șuetă cu autorul Clăbuc

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

Mi-e frică de întuneric și înălțime și ador să mă uit la desene animate.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Vocile din capul meu, insomniile seri la rând au fost factorii care mi-au dat curajul să mă apuc de scris. N-am crezut niciodată că pot spune: „EU sunt scriitor”.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Categoric. Oamenii din jurul meu, clădirile, locurile, experiențele avute. Dar și un cappuccino cu biscuiți alături.

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?

Seriile! Îmi place ideea de aprofundare a poveștii și expunerea mai multor personaje. Ador să pot crea o relație de lungă durată cu personajele.

fb_img_1593934152504901710442486910834.jpg

Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.

Hmm… este greu, jur! Seria „Legiunea lui Lilith” (și ce mai urmează din acest univers) este viața mea. La propriu. Atât spun. Cât despre noua serie thriller, „Cutiuța muzicală”, nu am de oferit multe informații, dar e despre un „eu” într-un univers paralel.

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?

Îmi asum răspunsul: nu am cum să țin cont de cititori despre cum evoluează povestea, fiindcă vor fi atât de multe și diferite încât nu pot mulțumi pe toată lumea. Povestea este strict scrisă, cu viziunea mea, și sunt asumat că unii vor îmbrățișa alegerile făcute, iar alții nu.

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Enorm. Prin scris, reușesc să înțeleg părți din mine, prin intermediul personajelor. De multe ori personajele mi-au deschis mie ochii.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Cassandra Clare este „de vină”. Dar ea a fost cea care m-a făcut să realizez că o inspirație trebuie să te ajute să-ți găsești identitatea, nu să o preiei a altuia. Să fii original.

Ai vreo carte preferată, pe carte ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?

Nu. Sincer o spun.

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

Urmează vol. 2 din Legiunea lui Lilith, dar și următoarele din aceeași serie. Sper să reușesc să aduc la lumina soarelui și Cutiuța muzicală.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

Dacă e să mă iau după unele guri, ar trebui ca toți autorii contemporani să se lase de scris fiindcă „nu se rentează”. Eu nu cred așa ceva. Am văzut mulți autori români foarte buni, mai buni poate ca alții străini, dar diferența este că la noi nu este, poate, posibilitate de promovare internațională și putere financiară de a traduce cărțile. Românii ca autori sunt buni.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Am spus-o și o spun până mor: dacă iubești ceva, arată-ți iubirea. Manifest-o și las-o liberă. Si să creadă in visul lor cu inocența unui copil și să acționeze cu înțelepciunea unui bătrân.

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

„Măsura iubirii este să iubești fără măsură”.

 

Mulțumesc, Clăbuc, pentru timpul acordat acestui interviu!

Un gând despre ”LA O ȘUETĂ CU AUTORUL CLĂBUC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.