LA O ȘUETĂ CU BLOGGERUL RĂZVAN LUPITU

Experiența SuperBlog mi-a deschis noi orizonturi și m-a condus către oameni faini, pe care e o adevărată plăcere să îi citești și cu care îți dă ghes sufletul să stai la taclale sau la o șuetă. Unul dintre aceștia este Răzvan Lupitu, blogger la 99 XP, un loc frumos construit, unde e o adevărată plăcere să poposești, dacă vrei să te încarci pozitiv. Scrie despre experiențe, călătorii, oameni, un cumul de elemente care alcătuiesc viața și o fac mai frumoasă, și e plăcut să te pierzi printre gândurile lui și ale echipei sale din când în când. Mi-am dorit să îl cunosc mai bine, așa că l-am luat la întrebări. Vă invit și pe voi să îl cunoașteți prin intermediul acestui interviu și să îi vizitați blogul!

La o șuetă cu bloggerul Razvan Lupițu

Nume: Răzvan

Website: 99xp.ro

Nișa căreia i te adresezi: Nu știu, să îți spun sincer. Când am creat blogul voiam să scriu despre călătorii, experiențe și cărți, dar mi-am dat seama că nu am tipul de viață necesar pentru a putea avea un blog de travel mișto. Astfel, m-am limitat la experiențe, articole despre scris, postări despre blogging și IT.

Link-uri către profilele personale:

Instagram

Facebook

Rețeaua socială preferată: Niciuna. Instagram pare o lume de plastic și superficial, iar Facebook s-a transformat în ceva nasol. Îmi place doar ideea de grupuri de pe Facebook. Twitter nu există, cel puțin la noi. Mă simt prea bătrăn pentru tiktok și snapchat, iar ca să înțelegi Pinterest mi se pare că ai nevoie de 4 facultăți, trei masterate și două lucrări de doctorat.

Ocupația de bază: Lucrez la o companie de suport IT, dar mi-am dat seama de ceva vreme că nu îmi place IT-ul. Nu sunt genul ăla care își repara calculatorul când era mic.

Din fericire, jobul îmi permite să fac lucrurile care mă fac fericit: să interacționez cu oamenii foarte mult, să îi învăț și trainuiesc pe oamenii noi, să inovez ori de câte ori am idei și să răspund de rezultate. Responsabilitatea e un chin uneori, dar este și cea care mă face să vreau să devin mai bun.

La o șuetă cu bloggerul Răzvan Lupițu

Pentru cei ce nu te cunosc deja, descrie-te în câteva cuvinte.

Sunt foarte ambițios și îmi fac adesea planuri să cuceresc lumea. Sunt o persoană timidă la bază, dar care a învățat să nu mai fie timidă. Dacă nu spun ceva când ar trebui, gândul „că am rămas nespus” mă urmărește. Nu îmi place să amân lucruri și am o abordare orientată spre rezultate. Ador comunicarea și interacțiunea cu oamenii și am un mindset pozitiv. Uneori sunt visător și naiv. (la mine conceptul de câteva cuvinte e relativ)

De când a început pasiunea ta pentru scris?

Sunt prezent-absent în blogosferă de peste 10 ani.

Pe la paișpe ani aveam blogulețe pe subdomenii. Pe la 18 ani am renunțat la scrisul pe românește și mi-am făcut bloguri tehnice, pe engleză. Am pierdut legătura cu ce se întâmplă la noi, dar am urmărit în continuare, din umbra.

Anul trecut m-am reapucat de scris, iar începând de anul ăsta, mi-am propus să o fac bine.

Prezintă-ne blogul în câteva cuvinte.

Blogul arată ca mine. Îmi place să încerc să transmit emoție și să scriu, în cea mai mare parte, despre lucrurile pe care le trăiesc și modurile în care fac asta.

Chiar și în articolele tehnice îmi pun amprenta și adaug abordări și povești personale. Nu îmi place să citesc texte rigide, ermetice. Vreau să simt emoție, astfel că asta încerc să transmit și eu.

Pe scurt, blogul ilustrează perfect modul în care ar trebui să fie un blog pe care eu l-aș citi zilnic.

Când ai început activitatea de blogger propriu-zis și ce anume te-a determinat să faci acest pas?

Un coleg de clasă avea blog și îmi plăcea modul în care interacționa cu ceilalți bloggeri, asa că m-am băgat și eu. Am scris haotic și fără un scop anume cam 4 ani de zile.

Care este mediul de lucru preferat și care este sursa ta de inspirație?

Nu știu să răspund la prima întrebare. Îmi notez idei mereu și încerc să scriu de fiecare dată când mă simt inspirat, în starea propice pentru scris. Acum sunt la mare, aștept următoarea cafea la ibric și completez pe telefon interviul ăsta. Cred că mediul meu preferat este un mindset, nu un loc.

Mă lupt cu mine însumi să îmi găsesc inspirația. Cel mai greu nu este să îmi vină idei de scris, de obicei e suficient să ies din casă și să mă plimb 15 minute, ca să mă întorc cu câteva subiecte bune. Problema cu inspirația este mai degrabă cauzată de starea de moment. Pot scrie când sunt fericit, pot scrie când sunt frustrat sau enervat, dar nu pot scrie când sunt într-o stare de saturație. Oricât m-aș chinui, pur și simplu nu pot. Încep ceva, renunț, încep altceva, renunț… și tot așa.

Ai un calendar editorial? Dacă da, consideri că este de ajutor?

Nu am, dar m-am gândit în ultima perioadă la asta. O vreme postam recenzii de cărți duminica, dar nu am mai putut citi în ritmul ăla, astfel că l-am cam tăiat din calendar. Finalizez de obicei un articol seara, după job, iar a doua zi la 7 dimineața îl public. Asta e modul meu de a inspira oamenii care își încep ziua.

Dar mă gândeam la o serie de articole, cu câte un episod săptămânal, în aceeași zi de fiecare dată. Habar n-am, marțea – articole despre IT, joia – articole personale/motivaționale.

Ce strategii aplici pentru a atrage un trafic mai mare către blog? De ce rețea de socializare te folosești cel mai des?

Încerc să scriu articole pentru care există nevoi reale, dar asta necesită foarte multă documentare. Promovez articolele pe grupuri pe Facebook. De exemplu, când scriu despre IT sau călătorii, automat obțin o grămada de trafic, că mă adresez unor comunități care tânjesc după genul de informații pe care îl pot oferi eu.

Uneori abordez intenționat subiecte controversate din IT, știu sigur că ar naște polemici și dispute, iar asta aduce clickuri. Am scris la un moment dat că Linuxul (un sistem de operare gratis) e mai scump, de fapt, decât Windows și mi-am pus tot internetul în cap.

Care este cel mai mare succes al tău ca blogger? Ce sfaturi i-ai da cuiva aflat la început de drum pentru a ajunge acolo?

Blogul mi-a dat șansa să mă reinventez. Am reușit să-mi cumpăr o garsonieră în București din bănuții adunați în câțiva ani de scris. Era epoca aia de aur, în care Google era un partener blând al creatorilor de conținut.

Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi, dar pot explica cum am reușit eu. Am urmărit foarte bine nișa în care activam și, în lipsa unei strategii, am „furat” tot ce făceau ceilalți. Mă gândeam că, dacă ei au succes, pot avea și eu, mai ales dacă sunt dispus să muncesc mai mult decât restul. Nu le-am furat articolele sau conținutul, ci felul de a scrie, locurile de unde se informează sau modul în care se promovează.

După 3 ani de făcut asta, am început să inovez și să stabilesc noi trenduri. După alte 6 luni, toată lumea făcea ca mine, eu devenisem cel „furat”. Nu m-a deranjat asta nicio secundă, mă simțeam doar dator să inovez mai repede decât ar putea ei să „fure” ce fac eu.

Blogging-ul este hobby sau activitate permanentă? Cum îmbini viața de zi cu zi de cea de blogging?

Bloggingul este hobby, dar o să mă focusez în următoarea perioadă să devină mai mult de atât. Mă descurc cu greu, trebuie să fiu performant la job, să trăiesc viața lui Random Răzvan și să ud o dată la doua săptămâni cei doi cactuși. Abia găsesc timp de scris și oricum simt că nu am niciodată suficient, dar s-ar putea ca problema să fie la mine.

Simultan, trebuie să fac lucruri pentru mine, care mă vor ajuta să evoluez constant. Categoric, e greu…

Ai avut eșecuri ca blogger? Ai articole pe care le ascunzi sau pe care ți-ai fi dorit să nu le fi scris?

Absolut, am avut cred că 15 domenii până acum, încă mai am domenii pe care le reînnoiesc, dar le țin la păstrare… poate voi avea la un moment dat stare și idei să mă ocup și de ele.

Cred că important e doar ultimul rezultat, iar eșecul e doar un indicator care ne arată că nu suntem încă pregătiți să reușim. Nu trebuie să fie ceva permanent.

Ești adeptul colaborărilor? Motivează.

Nu îmi place să lucrez singur. Mă plictisesc și mă demotivez rapid. Îmi place să ajut, consider că dacă toți oamenii din jurul meu devin mai buni, îmi va fi și mie mai bine, fiind în preajma lor.

Dacă te referi la colaborări cu bloguri, sau la publicat advertoriale, sunt deschis la asta, câtă vreme mi se face o propunere care să nu mă facă să mă simt luat la mișto.

Care este cel mai frustrant aspect în viața de blogger?

E frustrant să explici oamenilor străini de blogging cu ce te ocupi. La primul interviu pentru job, angajatorul m-a cam luat subtil la mișto și avea dreptate. Eu știam niște lucruri pe care le-am învățat acasă, dar era greu să vadă cineva că tu performezi de pe propria canapea.

Mulți iau în derâdere bloggingul și au impresia că bloggerii sunt doar niște jurnaliști luzărași care n-au făcut nici măcar o facultate pentru asta.

Ce obiective ai pe termen scurt în ceea ce privește blogul?

Să reușesc să postez iar în fiecare zi și să revizuiesc toate articolele publicate până acum (aproape 400).

Ți-ai creat singur blogul sau ai apelat la un profesionist? Dacă da, la cine și de ce? Dacă ai creat blogul singur, care au fost greutățile întâmpinate?

Am creat singur toate blogurile. Am tangențe cu domeniul IT, știu niște WordPress și HTML/CSS, dar am dificultăți mari când vine vorba de modificat cod.

Care este frecvența postării pe blog? Cât timp aloci cercetării și cât timp durează scrierea efectivă?

În prezent, public un articol la câteva zile. De multe ori scriu „din pix”, despre lucruri pe care le cunosc deja sau pe care le-am trăit. Articolele despre călătorii necesită multa documentare. Am câteva pentru care am avut nevoie de 1-2 zile pentru a le finaliza.

De exemplu, articolul cu 100 de idei pentru articole de blog l-am scris într-o săptămână (cu pauze, evident).

Cum ți-ai găsit vocea unică pe piața unei competiții acerbe?

Sincer, aș prefera să rămân EU. Să reușesc cu blogul și să transmit în continuare lucrurile pe care le cred și pe care le simt. Cred că eu trebuie să devin persoana care să poată să scrie mai bine. Blogul e doar o formă de manifestare a persoanei din spatele ei.

Ce satisfacții îți aduce blogul?

Blogul mi-a dat ocazia să cunosc o grămadă de oameni mișto. Apartenența la comunități compuse din oameni faini și competitivi mă provoacă să fiu și eu mai bun.

Ai încuraja alte persoane să se apuce de blogging?

Da. Le-aș spune să nu mai piardă timpul și să înceapă chiar acum. Să știe că e mult de muncă și la început vor face prost, dar să insiste până vin rezultatele. Și dacă nu vor reuși să monetizeze blogul, tot vor câștiga, pe parcursul procesului.

Îmi poți recomanda un blogger pe care îl admiri?

Nu pot recomanda un singur blogger, dar în mod cert sunt mai mulți pe care îi urmăresc cu drag. O apreciez pe Anaphielle pentru emoția pe care o transmite în articole, o citesc pe Diana pentru modul personal în care tratează toate subiectele și îl urmăresc cu sfințenie pe Nebunelul, că lucrăm împreună și mă bate mereu la cap cu articolele pe care le-a scris.

Când am chef de citit ca pentru bac, îmi consum timpul lecturând articolele de pe FineSociety.

Un mesaj pentru cititorii blogului.

Le mulțumesc tuturor *verișorilor* care mă citesc acum și le promit că voi încerca în mod constant să evoluez și să devin mai bun/să scriu mai bine.

Nu-i așa că merge mai bine cafeaua cu un articol proaspat pe 99xp.ro?

Mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu!

3 gânduri despre ”LA O ȘUETĂ CU BLOGGERUL RĂZVAN LUPITU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.