LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA CORINA FINTA

Poezia este o ramură a literaturii române destul de rar exploatată în prezent. Tocmai de aceea mă bucur de fiecare dată când reușesc să descopăr un nou nume, un nou poet, pentru că mi se pare că lirica este cea mai pură expresie a emoțiilor, a trăirilor intense și a sentimentelor nedisimulate. Versurile permit o mai bună exploatare a acestora. Pe Corina Finta am citit-o doar în fragmentele descoperite în mediul online, însă îmi place cum scrie. Timpul sper să îmi fie mai prieten pentru a putea ajunge la un moment dat la cele două volume publicate de ea la editura Berg – Punctul din mintea furtunii și Pendulări prin paradisul pătrat. Am descoperit-o prima dată în urma unui concurs organizat pe grupul meu, Crâmpeie de suflet, pe care l-a și câștigat. Apoi, am căutat mai multe și am descoperit un om cald și un scriitor cu mult talent și cu o peniță vrăjită.

Mi-am dorit să aflu mai multe despre ea, ca persoană, ca autor, despre parcursul ei pe drumul literelor, fapt pentru care am stat la o șuetă, una cu mult potențial aș zice eu și cu o formă frumoasă, care relevă un om sensibil. În cele ce urmează, vă invit și pe voi să o descoperiți mai bine pe autoarea Corina Finta, iar dacă vă place, nu ezitați să îi achiziționați scrierile.

La o șuetă cu autoarea Corina Finta

Nume: Finta Corina
Cărți scrise:

  • Punctul din mintea furtunii, 2018, ed. Berg
  • Pendulări prin paradisul pătrat, 2019, ed. Berg

Genul literar abordat: poezie
Editura la care ai publicat: Berg

Locurile în care te putem găsi pe tine: Unde se agață harta în cui: Satu Mare, mai precis, în Valea Vinului 🙂

 

La o șuetă cu autoarea Corina Finta

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.
Un lucru destul de ciudat, aş zice eu, este faptul că, de obicei, versurile îmi apar pe ritmuri de hip-hop. Poate de aceea au și o tentă mai directă, care nu prea lasă loc de interpretări.
Îmi place fotografia, adică să le fac. Îmi place mult tehnica macro, vedem ceea ce trecem de multe ori cu vederea.
Am o metoda inedită pe care o folosesc pentru o scăpa de stres: muncesc prin curte până la epuizare. Fac de toate, de la săpat, vopsit, reparat şi până la cosit iarba.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?
Hm, greu de spus. Chiar nu ştiu. Versurile au început să-mi vină pur şi simplu în decembrie 2016 şi de atunci tot scriu. Dar, probabil, n-aş fi publicat niciodată dacă nu m-ar fi încurajat autoare Sandra Leila. Ea a crezut în mine şi mi-a spus că este cu totul altceva față de ceea ce este pe piață. Mihaela Sipoş, editoarea de la Berg, a riscat şi uite-mă autor de două volume de poezie.
Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?
Ciudat şi cu muza asta. De obicei mă „caută” atunci când am mâinile ocupate sau nu pot nicicum să scriu, aşa că repet primele două-trei versuri până ajung la telefon sau la o hârtie. La început „mă cauta” când făceam duş, dar îţi dai seama ca nu ieşeam de acolo până nu terminam cu duşul. Acum ma cauta noaptea 🙂

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?
Deşi scriu poezie, prefer romanele. Mai citesc și poezie, doar că în ultima vreme n-am prea avut timp de citit şi mă așteaptă un teanc care se tot măreşte.
Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.
Cele două volume de poezie sunt accesibile tuturor, relativ simple şi directe. Poeziile sunt scurte şi la obiect ca să zic aşa. Se citesc uşor, oriunde şi oricând. Ambele volume conțin şi nişte „cugetări”, care chiar merită să fie citite. Al doilea volum este împărțit în trei părți: rai, iad, purgatoriu şi, bineînțeles, cugetările. Sunt cele trei stări prin care treci când iubeşti şi te desparți sau eşti trădat. Te urcă şi te coboară până în cele mai întunecate ape.

La o șuetă cu autoarea Corina Finta
Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?
Deocamdată am scris despre viața grea în primul volum, iar în al doilea despre iubire şo trădare.
Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?
De obicei, scriu după o anumită întâmplare sau o scenă văzută şi sentimentele pe care le trăiesc atunci. N-ai cum să scrii dacă „nu trăieşti clipa”.
Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?
Nu pot scrie că m-a infulențat vreo carte, este pur şi simplu ceea ce trăiesc, simt şi văd. Dar da, sunt numeroşi autori contemporani care au romane foarte bune şi ar putea schimba viețile multor oameni dacă le-ar descoperi. Una dintre problemele din ziua de azi este că cititorul de acum nu are încredere în autorii contemporani şi mă refer la cei care nu sunt promovați. Aici este ca şi când te duci la un interviu pentru a te angaja la un loc de muncă, dar ți se cere experiență şi tu eşti proaspăt absolvent. Ideea este că trebuie avut încredere şi în debutanți sau în cei mai puțin cunoscuți care poate nu au bani să-şi promoveze cărțile.
Ai vreo carte preferată, pe carte ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?
Pfu, da, am cărți preferate, dar n-aş lua munca nimănui, dar mi-a plăcut foarte mult Parfumul – Patrik Suskind; 29,9 lei Frederic Beigbeder, Origami – omul de hârtie – Leila Sandra
Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?
Poate o antologie cu autorii din Satu Mare, dar nu este sigur. Să zicem că o să fie surpriză.
Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?
În ziua de azi este foarte greu să fii autor. Dacă nu ai bani sau posibilități să te promovezi, ți se aşterne praful pe cărți. Cititorii preferă să-şi cumpere o carte super promovată decât să rişte cu una care poate nu are nicio recenzie sau prea puține recomandări. Eu îi sfătuiesc pe cititori să rişte, sigur vor avea de câştigat.
Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?
Să scrie, indiferent dacă lumea cumpără sau nu. Dacă simt că au ceva de spus şi prin scrierile lor pot schimba măcar o persoană în bine, atunci scopul lor este atins. Şi să încerce să-şi promoveze cărțile cât pot de mult, pe Facebook, Instagram, dacă tot suntem în era digitală să profităm de ea. Şi să fie constanți în postări, după un timp lumea o să aştepte sa vadă ce mai este nou la tine în „ogradă”.
Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.
Citiți, citiți, citiți! Dacă aveți cât de cât un pic de talent scrieți, goliți-vă sufletul pe hârtie, este destul loc sub soare pentru toți.
Vreau să le mulțumesc tuturor cititorilor mei şi celor care au crezut în mine! Vă mulțumesc şi mă înclin în fața voastră! Sper să nu vă dezamăgesc nici pe viitor! Dacă v-am atins măcar puțin sufletul, atunci scopul meu este atins.
Îți mulțumesc şi ție pentru timpul acordat, iar cititorilor le spun că şi poezia poate fi mişto, nu doar proza! Riscați citind şi aşa ceva şi veți fi încântați! Lecturi plăcute!

 

Mulțumesc și eu pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o plăcere să te cunosc!

 

PS: Pozele sunt preluate din arhiva scriitoarei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.