LA O ȘUETĂ CU AUTORUL MIHAIL IOANIN: „SCRIU PENTRU A EXISTA!”

Literatura română are nevoie de voci puternice, care să iasă în față și să o reprezinte cu mândrie. O astfel de voce este cea a autorului Mihail Ioanin, artistul complet, care scrie, desenează și trăiește pentru arta lui. Scrie cu forță și își pune amprenta personală asupra a tot ceea ce crează, iar asta îl face extrem de autentic. Cărțile sale – Pactul Însângerat Înlănţuit în Infern, Pactul Însângerat: Agonia, Extazul şi Pandora – fac trimitere către mitologia greacă, iar asta este o adevărată încântare pentru cititor. Aduce în prim-plan elemente pe care le regăsim în Iliada și Odiseea lui Homer, dar revitalizate și modernizate, adaptate lumii în care trăim. Are o profunzime care se resimte în orice interacțiune, fie ea și în mediul online. În cele ce urmează, vă invit să îl cunoașteți mai bine.

La o șuetă cu autorul Mihail Ioanin

  • Nume: Mihail Ioanin
  • Cărți scrise: Pactul Însângerat Înlănţuit în Infern, Pactul Însângerat: Agonia, Extazul şi Pandora
  • Genul literar abordat: Neoclasicism
  • Editura la care ai publicat: Editura Texte din Dej
  • Locul unde îți putem găsi cărțile: Biblioteca judeţeană Marin Preda din Alexandria, site-ul Bibliocărţi (închis momentan),  Goodreads, Facebook: Pactul Însângerat Înlănţuit în Infern, Pactul Însângerat: Agonia, Extazul și Pandora
  • Locurile în care te putem găsi pe tine: Facebook – Mihail Ioanin, Pagini de Facebook: Ioanin Georgian-Mihail, Pactul Însângerat Înlănțuit în Infern, Pactul Însângerat: Agonia, Extazul și Pandora, Mihail Ioanin Grafică, Instagram: mihailioanin, WordPress: Ioanin Georgian- Mihail. O viață trăită în strofe. Live to write, write to live…, Goodreads: Mihail Ioanin

La o șuetă cu autorul Mihail Ioanin

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

În copilărie și adolescență am pictat icoane pe sticlă, în prezent mă axez pe grafică, portrete. Cochetez și cu teatrul și am avut onoarea de a face figurație în filmul istoric „Îmi este indiferent dacă vom intra în istorie ca și barbari”, în regia lui Radu Jude. Doresc să fac și comic book-uri, iar în timp și niște piese de teatru pe baza cărților publicate. Pentru a mă relaxa mai cânt și la chitară acustică, doar ca hobby. Am avut o apariție la emisiunea: „Oameni, locuri, împliniri”.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Prima experiență puternică de acest fel s-a datorat operei Scrisoarea I a lui Mihai Eminescu. Modul magistral de a captiva esența și de a adăuga elemente din diverse domenii prin meșteșugul cuvintelor alese m-a fascinat. Prezentarea condiției omului de geniu în două ipostaze  mai întâi ca şi cugetător, tinzând spre cugetări filosofice, stare meditativă, mai apoi în raport cu societatea şi cu posteritatea, ducând la satiră, a făcut propria-mi fiinţă să vibreze, iar apoi la vârsta de 17 ani în sfârșit am căpătat curaj și am așternut pe foaie prima versiune a operei Pactul Însângerat Înlănţuit în Infern, desigur versiune ce avea să se extindă și să se îmbunătățească în timp.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Ritualul de scriere vine mai degrabă din a te deschide cât mai mult subconștientului și a te focusa pe tematica aleasă pentru opera respectivă. Trebuie să formezi o sinergie cu personajele al căror demiurg ești și să scrii pe zi doar atât cât poți să păstrezi o consistență, să nu fie versuri sterpe. Pot să scriu cam în orice împrejurare, în general în zgomot mă concentrez mai bine, totuși când inspirația este puternică se observă clar. Scriu la nevoie și pe agenda mea dacă nu sunt acasă, dacă nu, liniștit la PC cu un ceai de lavandă alături, „astrul oțelit” fiindu-mi sfetnic. Atâta timp cât ești atent la ceea ce este în jurul și în lăuntrul tău, opera respectivă va avea substanță, desigur experiența în taina scrisului contează când vorbim de a pune cât mai bine în versuri sau în proză frământările tale. Scriu pentru a exista!

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?

Consider că ambele au anumite atuuri. Important este ce se transmite în acestea, esența este factorul definitoriu în alegerea cărților citite. În final, pentru fiecare carte este un grup nișă de cititori. În general, cu trecerea timpului, este bine să studiezi cărți care se axează pe domeniile ce te pasionează sau cărțile ce aduc o vibrație aparte spiritului tău.

În general mă atrag cărțile ce sunt greu de înțeles pentru că acestea mă forțează și să progresez, plus că aflu multe informații noi utile, pe care le pot utiliza în viitoarele mele opere .

Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.

„Harpii se scaldă în văzduh iar șarpele Python pândește lumina. Pășești într-o lume în care mitologia greacă renaște, iar personajul principal se confruntă cu situații critice. Panta emoțională crescândă și pericolele ce pândesc în cele două lumi paralele tind să lezeze psyche-ul personajului principal, lipsit de identitate.” Cartea Pactul Însângerat Înlănţuit în Infern a fost la a patra ei versiune când a fost publicată. Scriu în versuri, rimă încrucişată, rimă perfectă primul vers cu al treilea şi al doilea cu al patrulea, rimă de gradul doi sau imperfectă. Atât această carte, cât şi a doua carte Pactul Însângerat: Agonia, Extazul şi Pandora prezintă o lume mitologică revitalizată.

În a doua carte „pregătiți-vă pentru o nouă  incursiune în o lume mitologică fiind alături de personajul principal în încercarea acestuia de a își păstra psyche-ul zdruncinat, intact. Mai mult dialog în versuri, personaje vechi și  noi mult mai bine conturate, tensiune acerbă, un carusel al emoțiilor. O să vă întâlniți cu damnați legendari precum Sisif, Tantal, fiicele lui Danaeus  Hecatonhiri și nu numai… o întâlnire misterioasă cu Hecate, zeița ce guvernează magick. Oare personajul nostru se va salva, hmmm rămâne să trăiți experiența și să vedeți. Toate acestea și nu numai vă vor aștepta când veți deschide cartea.”

22254825_2066250113596799_2357655472628602187_o

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?

Ascult cu drag și părerea acestora, însă nu voi face niciodată ceva ce mi se pare că nu se pliază bine cu mentalitatea acelor personaje, cât legat de final, în afară de scheletul operei în linii mari de multe ori nici eu nu știu sigur cum se va încheia în final. Se poate spune că sunt scriitor, dar și cititor când vine vorba de operele mele. Totuși, dacă observ că un personaj secundar a fost mai bine primit de către cititori decât m-aș fi asteptat eu, atunci desigur că acesta va primi în viitor un rol mai important. Un scriitor foarte bun în viziunea mea este acela ce se poate debarasa și de personaje cheie în cărțile lui, iar aceste cărți tot să aibă consistență. Nu trebuie să ne ferim de schimbări, să rămânem blocați doar într-un anumit tipar. Apreciez dorințele cititorilor, însă, în definitiv, cărțile mele trebuie să prezinte propria mea versiune asupra firului narativ, să îmi dețină amprenta ca filosofie și ca mod de a vedea lucrurile.

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Arta în general este deja cunoscută pentru rolul ei terapeutic. Scrisul mă ajută să trăiesc multiple vieți și să îmi transpun în operele mele trăirile și ideile ce mă frământă când „astrul oțelit” îmi este sfetnic. Nu te debarasezi vreodată de personajele create, se crează o sinergie, caracterul scriitorului este modelat de personajele al căror demiurg este acesta. Scrisul este modul meu de a da aripi scenariilor mele, a le da suflare de viață și a le fi demiurg. Prin scris, scriitorul tinde spre a atinge nemurirea prin intermediul cititorului. Taina scrisului m-a fascinat și mă fascinează încă!

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Deși nu scriu proză în prezent, îmi place mult felul în care prezintă acțiunea scriitorul britanic Joseph Delaney în seria Wardstone Chronicles. Intriga este mereu pe un trend ascendent, descrierea te face să simți ca și cum ești deja acolo, iar folosirea personajelor paradox țin în suspans finalul fiecărei cărți din această serie.

Totodată opera Camille a lui Andre Maurois m-a uimit prin stilul de scriere ce se schimbă brusc în a doua parte a acestei opere, dorind să lase impresia că altcineva, mai neobișnuit cu această taină, a scris acea ultima parte, lucru pe care l-am apreciat și nu îl mai întâlnisem până atunci.

Dar multe cărți m-au fascinat și mă fascinează încă, gen ca și scriere teologică Hexaimeronul, scrisă de Vasile cel Mare și continuată mai apoi de fratele său Grigorie de Nyssa sau pe partea de mitologie greacă Miturile lui Homer în gândirea greacă de Felix Buffiere, pe partea de filosofie De Anima – Aristotel, cărți din care am avut mult de învățat și le-am citit și recitit… doar câteva exemple.

Ai vreo carte preferată, pe care ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?

Am destule cărți preferate gen Hexaimeronul, Phaidon de Platon, De Anima de Aristotel, poemele homerice Iliada și Odiseea, seria de cărți Wardstone Chronicles a lui Joseph Delaney, Camille de Andre Maurois, Miturile lui Homer în gândirea greacă de Felix Buffiere. Totuși, nu aș putea spune că aș vrea să le fi scris eu, pentru că rezultatul sigur ar fi fost diferit și o altă carte ca esență ar fi ieșit. Ca și poem, îmi place enorm Hymne à la Beauté al lui Charles Baudelaire și Scrisoarea I a lui Mihai Eminescu

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

Lucrez la a treia carte din seria de cărți Pactul Însângerat. Se vor afla mai multe informații despre personajul principal, va fi atât un prequel, cât și o continuare a poveștii. Doresc în timp să fac și niște piese de teatru  bazate pe seria de cărți, un joc rpg și un comic book cu această tematică. Multe planuri, desigur voi avea nevoie și de oameni din domeniu ce vor crede în țelurile mele

Mă gândesc să scriu în timp și proză, probabil un prequel care să îl arate pe personajul principal al celor două cărți, înainte de pactul însângerat, împreună cu alte personaje. Ar fi ceva bazat pe magick, ocultism, elemente de groază și puțin romantism, doar cât să investească cititorii în acele personaje create.

De câteva luni am început să fiu mai activ şi pe Youtube şi să îmi recit din poeme, tocmai pentru a da şansa cititorilor de a observa stilul meu de a le interpreta. Unele poeme se găsesc şi pe Ecreator.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

Literatura română contemporană este pe un trend ascendent. Arta în toate formele ei începe să preocupe cât mai mulți tineri. Sunt mulți scriitori contemporani ce sunt în ascensiune și mulți scriitori nepublicați încă, dar care prezintă mult potențial în cugetările lor. Frământările acestora îmi arată că acest stil de a fi, este demn de dorit în aceste vremuri, se pune mai mult accent pe studiu, se apreciază mai mult dezvoltarea multilaterală, deci față de acum 20 de ani, de exemplu, este o mare diferență.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Să persevereze, să încerce să își depășească limitele. În timp, să încerce să își creeze propriul lor stil, astfel încât când cineva va întâlni un fragment din opera lor să le recunoască stilul, așa cum un tablou de Rembrandt nu e la fel cu un tablou de Van Gogh, așa să fie și aici. Pe de altă parte, să încerce să se conecteze la subconștient și să creeze o sinergie cu personajele lor. Totodată să nu uite să studieze cât mai multe domenii, să fie dezvoltați multilateral. Studiind multe teorii, în timp inevitabil le vei transpune în operele al căror demiurg le vei fi.

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Vă aștept cu drag să trăiți alături de mine trăirile și experiențele personajelor. Aștept feedback-urile dumnevoastră, ce personaje vă sunt dragi, unde vă regăsiți și unde nu în scrierile și poemele mele. Vreau în timp să susțin și un eveniment “Meet and Greet”. Voi continua să devin o versiune din ce în ce mai bună a mea și a artei ce o produc. Vă aștept să fiți cât mai activi pe blog, pe profilul meu şi pe paginile mele de Facebook, pe Instagram și pe Goodreads. Dacă doriți să resimțiti fiorul mitologiei în ființa voastră, acesta este locul contemporan unde vă puteți delecta.

 

Mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu! A fost o reală plăcere să te cunosc!

Un gând despre ”LA O ȘUETĂ CU AUTORUL MIHAIL IOANIN: „SCRIU PENTRU A EXISTA!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.