LA O ȘUETĂ CU AUTORUL CRISTIAN CĂRPENARU

Literatura română contemporană are o gamă largă de cărți spre care poți să te îndrepți în momentul în care vrei ceva de calitate. Poezie, beletristică, teatru, găsești de toate pentru toți. Și când cartea mai are și un titlu extrem de atractiv și o copertă ce te îndeamnă la visare, clar lectura de suflet este garantată. Am acasă de ceva timp o astfel de carte, Ce culoare are cerul tău?. M-a atras metafora din titlu și, cu toate că abia așteptam să o citesc, încă nu am ajuns la ea. Știți voi, prea multe cărți, prea puțin timp. Însă, până să ajung la ea, mi-am propus să îl cunosc puțin pe părintele ei literar, Cristian Cărpenaru. Dacă și voi sunteți curioși în privința lui, vă invit să citiți interviul următor.

La o șuetă cu autorul Cristian Cărpenaru

Fișă de scriitor

  • Nume: Cristian Cărpenaru
  • Carte scrisă: Ce culoare are cerul tău?
  • Genul literar abordat: realism
  • Editura la care ai publicat: Editura UP
  • Locul unde îți putem găsi cărțile: Libris, Librărie.net, Editura UP, Fox`s Books Cafe.
  • Locurile în care te putem găsi pe tine: pe Facebook şi, dacă într-adevăr vreți să schimbăm o vorbă, oriunde ȋn Bucureşti.

 

La o șuetă cu autorul Cristian Cărpenaru

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

Sunt un om simplu, cu vise şi idealuri, care crede ȋn frumuseţea lucrurilor mărunte şi ȋn nobleţea sufletelor. Ador poezia şi filosofia, filmele vechi și piesele de teatru. Sunt ȋndrăgostit de literatura rusă și de cea sud­- americană.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Prima scrisoare de dragoste, care mi-a adus, la vârsta de treisprezece ani, primul sărut, mi-a așternut printre gânduri, mai ȋn glumă mai ȋn serios, faptul că magia cuvântului scris are ceva serafic.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Pentru mine este ceva cam complicat, ȋn primul rând pentru că eu sunt ceea de unii numesc un scriitor de modă veche, fiind obişnuit să scriu pe șerveţelele din cafenele. Uneori scriu ȋn mijloacele de transport ȋn comun.

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?

Romanele, pentru că seriile mi se par o diluare a mesajului, o perfidă amânare a unui iminent deznodământ.

Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.

Cartea mea de debut ȋncearcă să evidenţieze faptul că și oamenii simpli pot simţi intens şi cotropitor.

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?

Literatura este ȋn primul rând simțire autentică, o punere ȋn vadul cuvintelor a anumitor imagini pe care le strecori, dincolo de contactul cu retina, prin sita simțirii. Literatura este destăinuire, nicidecum un show interactiv.

La o șuetă cu autorul Cristian Cărpenaru

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Fără ȋndoială că ȋntre scris și simțire există o legătură indstructibilă, poate chiar un fel de Omerta sau o amiciţie ȋn care regulile sunt puțin mai complicate. Tocmai de aceea scrisul este modalitatea prin intermediul căreia scriitorul se aşază ȋn palmele cititorilor.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Bineȋnţeles. Toate scrierile lui Faulkner.

Ai vreo carte preferată, pe carte ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?

Cu siguranţă. Zgomotul şi furia de William Faulkner, Jurnalul fericirii de Steinhardt şi Toți oamenii sunt muritori de Simone de Beauvoir.

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

O schimbare de stil în care ȋncerc să scot ȋn evidență eternul conflict dintre vechi și nou, ȋnsă de data aceasta pus ȋntr-o luminã ceva mai ninconformistă.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

Literatura trebuie să fie ȋn primul rând simțire. Din păcate, pentru unii este doar o afacere.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Să scrie cu sineala simţirii și să se țină cât mai departe de mamonism.

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

Citiţi, pentru că cititul este una dintre modalităţile prin intermediul căreia vă ȋnfrumuseţaţi sufletul!

 

Mulțumesc pentru timpul acordat acestui interviu! Cartea autorului o puteți găsi aici și pe site-urile conexe.

PS: Pozele sunt preluate din arhiva scriitorului.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.