STEPEHENN KING: ELEVETION – RECENZIE

Am terminat Facultatea de Litere, secția Română-Engleză, iar în acea perioadă, obișnuiam să citesc destul de mult atât în română, cât și în engleză. Era nevoie pentru cursurile în engleză, iar o limbă străină nu poate fi aprofundată sau folosită corespunzător dacă nu te apropii de orice aspect al ei. Apoi, parcă a fost nevoie de o pauză de la cititul în altă limbă, una destul de lungă, ținând cont că, din 2009 de când mi-am terminat studiile de licență, abia arareori m-am întors către o carte scrisă în limba engleză și asta nu pentru că nu am destule romane în această limbă acasă, ci pentru că era oarecum mai comod să nu o fac. Noroc că fratele meu mi-a adus spre lectură romane de la marele Stephen King, unul dintre autorii mei preferați, iar unele nu sunt traduse la noi. Așa că în weekend am stat cu această cărticică și mă bucur că am făcut-o.

Elevetion este prima nuvelă citită de la King, în rest, atenția mea fiind îndreptată spre romanele sale. Nu prea avem acces aici la ele sau cel puțin eu nu am, dar fratele meu a compensat acest aspect. Nici că puteam alege ceva mai bun, pentru că scrierea sa este extrem de actuală pentru lumea în care trăim. Este revelatoare și dătătoare de speranță într-un univers aflat sub auspiciul pandemiei, chit că nu despre asta este vorba aici, ci despre lupta cu sinele și cu mediul înconjurător, precum și cu niște circumstanțe ostile, deloc propice ducerii unui trai comod. Apoi, dincolo de a fi o poveste despre suferință, pe care, totuși, personajul principal știe să o gestioneze în cel mai bun mod cu putință și să extragă ceea ce e mai bun din viață, în ciuda faptului că știe că nu mai are mult de trăit, nuvela aduce în discuție puterea prieteniei, care de multe ori ține loc de familie. Singurătatea este combătută cu ajutorul oamenilor dragi care îți stau în preajmă, indiferent de ceea ce îți e dat să trăiești, la fel și prejudecățile sunt alungate prin simple gesturi de omenie. Astea sunt marile lecții pe care le primim citind această cărticică.

20200810_1217496615740662071411566.jpg

Elevetion – o poveste de viață

Nu, în ciuda faptului că Stephen King este cunoscut ca fiind un maestru al genului horror, nu acest aspect îi particularizează scrierile. Am mai spus-o și o mai spun și chiar am impresia că de multe ori i se face o nedreptate din acest punct de vedere. Dincolo de a scrie despre cele mai teribile aspecte ale vieții, King vorbește despre om în general, cu căderile și urcușurile lui, cu modul lui de a combate urâtul, pe care îl transformă până când acesta devine suportabil.

Elevetion ne poartă pașii într-un orășel de provincie din Maine, cu un nume desprins parcă din timpuri imemoriale: Castle Rock. Atmosfera de aici este una destul de plăcută, cu oameni care știu totul unul despre celălalt, asta până când în oraș sosește un cuplu de femei, Deidre și Missy, care, dincolo de a fi lesbiene, sunt și căsătorite și nu se sfiesc să susțină acest aspect cu orice ocazie. Poate tocmai din acest motiv, că le lipsește discreția, lumea se înverșunează teribil contra lor și le face viața amară, fapt care le duce aproape de faliment în ceea ce privește restaurantul pe care îl conduc.

Cel care ajunge să schimbe un pic perspectivele este Scott Carey, un bărbat care nu prea a reușit să își găsească liniștea sufletească. Este divorțat și locuiește încă în casa pe care a dorit-o fosta lui soție, o locuință pe care o urăște, căci pare prea mare pentru un singur om. Este însoțit doar de motanul Bill, dar, altfel, îl cam lovește singurătatea, pentru că lucrează de acasă, proiectând și aranjând site-uri, iar asta își lasă amprenta asupra moralului său.

Totul se schimbă în momentul în care începe să se disipeze, să sufere un fel nemaiîntâlnit de scădere în greutate. Ai zice că e visul oricui, să aibă greutatea ideală, dar boala lui Scott te face să te întrebi dacă asta este ceea ce deranjează cu adevărat sau acest fapt ascunde răni mai adânc săpate în suflet, scrijelite cu suferință și negăsirea locului în societate, cu neacceptarea condițiilor pe care viața ți le oferă și scoate în cale. Scott începe să piardă în greutate, din ce în ce mai mult, însă acest fapt nu se cunoaște la aspectul lui exterior. Pare aceeași persoană un pic mai plinuță. Nici chiar îmbrăcatul sau dezbrăcatul hainelor nu face vreo diferență pe cântar.

Această realitate dură, șocantă, dar de necombătut, face o diferență în viața lui și îl transformă în liantul care unește și transformă o întreagă comunitate. El ajunge să participe la o cursă, la care în mod normal nu ar fi avut ce să caute, iar lucrul ăsta schimbă modul în care lumea din oraș le percepe pe Deidre și Missy, dar și felul în care acestea din urmă îl percep pe Scott, vecinul cu care au avut nenumărate conflicte din cauza câinilor celor două femei. Astfel, boala necunoscută a lui Scott, care îl face să graviteze asemeni unui balon, unește destine și naște prietenii neprețuite.

Elevetion este o poveste despre acceptare, prietenie, bucuria de a trăi și de a te strecura printre problemele vieții. Îți oferă o nespus de mare energie și te face să pui lucrurile în perspectivă, alegând să păstrezi doar ceea ce are cu adevărat relevanță pentru tine. Iar acestea nu sunt niciodată lucrurile, ci oamenii pe care îi ai în jur și te sprijină la greu, amintirile pe care ți le faci și urmele pe care le lași în trecerea ta prin lume.

20200810_1217093549282194127100211.jpg

Date despre carte:

  • Titlu: Elevetion
  • Autor: Stephen King
  • Editura: Hodder
  • Anul apariției: 2020
  • Număr de pagini: 132

Cartea o găsiți și voi aici.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.