LA O ȘUETĂ CU AUTOAREA OLGA MENAI

Am cunoscut-o pe autoarea Olga Menai prin intermediul poeziei sale. Abia aștept să ajung și la celelalte scrieri ale sale, pentru că îmi place cum se folosește de cuvântul scris pentru a așterne gânduri, trăiri și sentimente pe hârtie. Autoarea scrie cu o forță pe care nu i-o bănuiești mai înainte de a o citi, cu o sinceritate debordantă, care uneori te șochează, oferindu-ți bucăți de viață brută, nedisimulată și nepictată în cele mai frumoase culori. Citești despre oamenii dragi care au trecut prin viața poetei, despre iubirea împărtășită, dar și despre cea care a ajuns la un final, despre eul liric și trăirile sale interioare, despre anotimpuri și ploile din suflet, despre abisuri și hăuri sufletești, despre dezrădăcinare și pierderea calității de om. Totul este scris într-o formă extrem de frustă și de brutală pe alocuri, căci scriitoarea nu prelucrează nimic. Lasă totul să curgă de la sine și așterne pe hârtie gândurile așa cum apar în minte. Este un autor complex, scriind poezie și proză în egală măsură. Dacă v-am stârnit curiozitatea și vă doriți să o cunoașteți mai bine, vă invit să o faceți prin intermediul interviului de mai jos.

68613152_2403646819956562_5841365022474764288_o

  • Nume: Numele este întreg este Miron Vasilica Olgutța, dar public sub numele de Menai Olga. Menai este numele meu de fată și nu am putut renunța la el. Îmi este drag.
  • Cărți scrise: „Suflet dat la schimb”, „Între eden și infern”, „Buchet de episoade”, „Poarta iadului”.
  • Genul literar abordat: Am început cu genul liric, iar apoi, trecând la proză, la genul epic, am încercat să experimentez mai multe. Am scris despre ceea ce m-a inspirat în acel moment și așa am publicat un roman de dragoste, cu multă dramă, exact ca în viață, dar și un roman fantasy. Sper să trec prin toate genurile literare.
  • Editura la care ai publicat: Mai întâi a fost ePublishers, apoi am publicat două cărți la editura Etnous, iar ultima carte am publicat-o la editura Betta.
  • Locul unde îți putem găsi cărțile: Toate cărțile pot fi procurate de la mine, apoi, acestea pot fi găsite pe librero.ro, elefant.ro, elefant.md, librariadelfin.ro și alte librării online.
  • Locurile în care te putem găsi pe tine: Pe mine mă veți găsi mereu între paginile cărților mele, pentru că în fiecare dintre ele există o părticică din sufletul meu, dar, la propriu vorbind, sunt activă pe pagina mea de autor.

 

La o șuetă cu autoarea

Olga Menai

Te cunoaștem mai ales prin prisma scrierilor tale. Spune-ne trei lucruri despre tine care ne sunt mai puțin cunoscute nouă, cititorilor.

  1. Nu pot trăi fără cafea.
  2. Nu pot sta mult timp departe de Dunăre.
  3. Sunt dependentă de iubire.

Care a fost prima experiență care ți-a arătat magia și puterea cuvântului scris, determinându-te, mai apoi, să devii scriitorul de astăzi?

Cred că primele mele experiențele în ale scrisului au fost în școala gimnazială. Având o malformație vizibilă, am fost una dintre victimele bulling-ului, iar prin scris am simțit că mă descarc. Am găsit în condei un prieten de nădejde și, de atunci, nu m-a trădat niciodată.

Cunoaștem faptul că majoritatea scriitorilor au un ritual de scriere. Care este ritualul tău? Există ceva anume care te ajută atunci când scrii? Cum anume arată o zi de scris? Ce anume te inspiră atunci când scrii?

Nu am un ritual. De exemplu, am scris o carte în 5 zile. Am scris non-stop, dar apoi, mi-a luat jumătate de an ca să o editez și să o corectez. Am perioade în care scriu mult și perioade în care nu scriu deloc.

Atunci când scriu, ascult muzică și beau cafea sau ceai. Chopin sau Irina Rimes. Cât despre cafea și ceai, ambele neîndulcite.

Îmi place să scriu noaptea sau, dacă scriu ziua, îmi place să o fac afară, în curte, aruncând câte un ochi înspre Dunărea mea iubită. Îl mai iubesc puțin pe pisoi, mai scriu, mai rămân pe gânduri, revin la scris și tot așa.

Ce anume preferi: romanele sau seriile de sine stătătoare?

Romanele, dar nu îmi displac nici seriile. Dacă sunt lucruri multe de povestit, cred că seriile sunt mai potrivite decât romanele foarte lungi.

78316558_1714660828659275_1559981913463062528_o

Spune-ne câteva cuvinte despre cărțile tale.

Este destul de ciudat aici, pentru că este normal ca orice cioară să-și laude puii, motiv pentru care nu știu câtă valoare are pentru cititori ceea ce spun eu despre cărțile mele. De aceea, voi spune doar ceva despre una dintre cărți.

Romanul „Între eden și infern” este cartea mea de suflet. Bine, toate sunt, dar aceasta în mod special. Inițial, a avut o altă formă, dar, în urma unei experiențe tragice pentru mine și soțul meu, am schimbat-o. Am scris cu poftă maximă cartea, iar atunci când a ieșit de sub tipar și am primit-o, am vrut să o mai citesc odată și, culmea, am plâns la ea. Când am închis cartea, mi-am spus: „Olgă, te felicit!”.

Cum anume procedezi atunci când cititorii își doresc o anumită traiectorie pentru personajele dragi din romanele tale sau un anumit final? Ții cont de părerea lor? Cum reușești să păstrezi un echilibru între propriile dorințe cu privire la acțiunea adusă în fața cititorilor și dorințele acestora din urmă?

Cum să spun… finalul cărților mele este o surpriză și pentru mine. Nu știu cum scriu alții, dar eu mă las condusă de personaje, mai mult decât se lasă conduși ele de mine. Știu cât de absurd sună, căci eu am condeiul în mână, eu am destinul personajelor în mână, dar, pur și simplu, se întâmplă lucruri, iar personajele fac ce vor. Este destul de dificil de explicat, dar ideea este că cititorii află deznodământul abia atunci când citesc, motiv pentru care le vine greu să mai spună că și-ar dori ca X personaj să facă Y lucru.

Țin cont de părerea cititorilor mei și citesc fiecare mesaj și comentariu în parte, însă, în ceea ce privește traiectoria personajelor, aceasta depinde de inspirația mea de moment, de firul narativ și, așa cum spuneam, chiar de personaje.

Când am scris „Poarta iadului”, am avut pregătit un alt final, dar nu știu cum s-a întâmplat că, într-o seară, am avut clar în minte scena de final și nu era cea la care mă gândisem. E fascinant.

Consideri că scrisul are puterea unei practici spirituale? Cum anume te ajută scrisul în ceea ce privește starea ta emoțională?

Clar! Deseori am recomandat prietenilor mei să țină un jurnal tocmai în acest scop. Scrisul te eliberează, fie că este vorba despre o poezie care ajunge la cititori, fie că este vorba despre o pagină din jurnal, care va rămâne ascunsă într-un sertar.

Pentru mine, scrisul este cel mai bun prieten.

Ai citit o anumită carte care a reușit să îți schimbe perspectivele asupra modului de scriere sau care să te facă să ai o altă viziune asupra scrisului?

Nu cred. Deși citesc mult, atunci când scriu, uit de tot ceea ce am citit și sunt doar eu și coala albă, eventual, pagina de Word pentru că am un scris de doctor și prefer tastatura.

Ai vreo carte preferată, pe carte ți-ai fi dorit din tot sufletul să o fi scris tu?

Am mai multe cărți preferate, printre care „Pe aripile vântului” de Margaret Mitchell și „Scrisul, între vindecare și destin” de Doina Postolachi, dar nu mi-am dorit niciodată să scriu o carte a unui autor. Nu mi s-ar potrivi, pentru că, de fapt, cărțile pe care le scriem sunt o mică extensie a noastră. Sunt personale, cumva.

Ce surprize literare ne pregătești pe viitor?

Este primul interviu în care am menționat despre malformația pe care o am. Ei bine, despre asta este și următoarea mea carte. Un roman… sensibil, zic eu.

În paralel, lucrez la un alt roman. O dramă a unei mame, care ne va duce până la păcatul originar.

Cum vezi tu literatura română contemporană? Cum se vede aceasta din punctul de vedere al autorului?

Exact așa cum suntem și noi. Scriitorii se inspiră din lumea în care trăim. Nu mai sunt rețineri și se scrie liber despre subiecte reale, iar realitatea noastră este ciudată, cel puțin. Datorită faptul că există atât de multe diferențe între noi, că avem probleme atât de diferite, dar totuși identice, apar cărți cu subiecte inedite, dar, totodată,  repetitive.

De exemplu, noi știm tema parvenitului parizian din cărțile clasice, dar în literatura contemporană ne întâlnim cu diverse teme precum drogurile, orientările sexuale, prostituția, cancerul, trădările, infertilitatea, sinuciderile și tot așa. Aici voiam să ajung, literatura română contemporană este așa cum suntem noi.

Bineînțeles că sunt și teme precum iubirea, sunt cărți fantasy, etc., dar ceea ce îi va interesa pe cei care vin după noi, cred că vor fi cărțile care vorbesc despre ceea ce trăim noi.

Zi de zi descoperim noi scriitori talentați. Ce sfat le-ai oferi celor aflați la început de drum în taina scrisului?

Nu cred că sunt în măsură să dau sfaturi în acest sens, căci, în ciuda faptului că am publicat 4 cărți, încă mă consider și eu la început de drum. Totuși, aș îndrăzni să le transmit tuturor celor care iubesc să scrie faptul că au nevoie de multă răbdare. Răbdare cu editurile, cu cititorii și chiar cu ei însăși. Este un drum, pe cât e frumos, pe atât de greoi.

Nu renunțați și asta nu doar pentru că perseverența stă la temelia succesului, ci și pentru că satisfacția pe care ți-o oferă publicarea unei cărți și implicit, reacțiile cititorilor nu poate fi înlocuită de nimic.

Un mesaj pentru cititorii tăi și ai blogului.

În primul rând, îți mulțumesc ție pentru interviu, le mulțumesc celor care îl citesc și, la final, vreau încă o dată să fac apel către cititori! Citiți românește!

Avem scriitori contemporani care merită citiți, tot ceea ce trebuie să faceți este să le acordați o șansă. Mai mult de atât, aveți posibilitatea de a lua legătura cu scriitorii români contemporani, ceea ce vă și îndemn să o faceți.

Celor care mi-au dat credit și au citit cărțile mele, vă mulțumesc și abia aștept să vă anunț în legătură cu viitoarele mele apariții editoriale!

 

Mulțumesc și eu pentru timpul acordat acestui interviu!

 

Ps: Pozele sunt preluate din arhiva scriitoarei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.